Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder Lisette en Jo-Ann
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Moeder Lisette: Gigi en Bella zijn beroemd,
maar voor ons gewoon nichtjes

Sam ten Hove

L

Lisette van den Herik heeft twee dochters en een zoon. Haar oudste dochter Jo-Ann doet mee aan het programma Curvy Supermodel. Jo-Ann is het nichtje van de beroemde modellenzusjes Gigi (22) en Bella Hadid (21). Maar werken als model is niet waar het om draait in deze familie: "Ze komen juist naar ons toe om het even los te kunnen laten."

Lisette's man Leo is de broer van Yolanda Hadid, de vierde (inmiddels ex-)vrouw van David Foster. Op Instagram schitteren de Hadids geregeld met de Van den Heriks. Lisette is trots op Jo-Anns deelname aan Curvy Supermodel: "Ze probeert haar dromen te laten uitkomen, ondanks het feit dat die niet altijd voor de hand liggen. En daar werkt ze hard voor, heel mooi om te zien."

Curvy

"Ik vind curvy het mooiste compliment dat je kunt krijgen. De meest prachtige vrouwen in onze geschiedenis waren curvy. Denk aan Marilyn Monroe of Brigitte Bardot. Toen Jo-Ann klein was zei een kennis uit Zuid-Amerika: 'Oelalala look at her curves, she’s going to break a lot of hearts when she grows up'. 

Ik dacht: 'Waar heeft ze het over?' Ik zag gewoon een klein, lief meisje met krullen. Maar toen zaten de curves er schijnbaar al in. Ik vind het belangrijk dat jonge meisjes het zo bekijken. Je hebt nu eenmaal een bepaald lichaamstype; het ene meisje is van nature heel erg slank, het andere meisje is wat voller. Er is geen goed of fout.

Schoonheid

Het is wat de natuur je heeft gegeven en je bent mooi zoals je bent. Schoonheid zit ook in het geluk en de blijdschap die je uitstraalt. Of zoals Jo-Ann het pasgeleden op Instagram zo mooi zei: 'It’s all about the size of your heart.'

In een ideale wereld zou een programma voor curvy modellen niet nodig hoeven zijn. Maar er is in de modewereld nu eenmaal een standaard en ik denk niet dat ze die voor Jo-Ann gaan aanpassen. 

Hokjes

Daarom vind ik het mooi dat er op deze manier een platform wordt gegeven aan modellen met wat meer rondingen. Het is alleen jammer dat daar dan ook weer bepaalde maten uitgesloten worden. We denken nu eenmaal graag in hokjes. 

Gezien de insteek van de modewereld lag het niet echt voor de hand dat ze ooit model zou worden. Jo-Ann was al wel altijd dol op de camera en was ook best fotogeniek maar we hebben nooit aan een modellencarrière gedacht.

Profielwerkstuk

Totdat Jo-Ann ontdekte dat er ook plussize modellen bestonden en een fotograaf uit Amerika haar benaderde om een keer te shooten. Dat vond ze echt een fantastische ervaring en ik denk dat de wens om een plussize model te worden toen is ontstaan.

Ze is toen heel voorzichtig modellenbureaus gaan benaderen en heeft een heleboel fotoshoots gedaan om een portfolio op te bouwen. Dit deed ze allemaal naast haar studie omdat ze niet verwachtte dat het meer kon worden dan een geweldige hobby.

Viral

En toen werd ze gesignd door modellenbureau 12+ UK in Engeland, ging ze viral op internet, kwam ze op RTL Boulevard en bevestigde Curvy Supermodel haar deelname aan het programma. Dan komen dromen toch wel een beetje uit.

Model zijn is in onze familie geen prioriteit. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen hun dromen volgen en het beste uit zichzelf halen. Het maakt ons niet uit op welk gebied. 'Whatever makes them happy'. 

Zenuwachtig

Ik sta zelf liever achter de camera. Ik vind het geweldig om foto’s van anderen te maken. Het is echt mijn hobby om iemand zo mooi mogelijk op de plaat vast te leggen. Ik heb heel vroeger wel eens wat modeshows gelopen maar ik was altijd zo zenuwachtig dat ik bijna het podium niet op durfde. Daarom vind ik het extra knap dat Jo-Ann altijd overal op af durft te stappen.

Of Jo-Ann tips krijgt van haar beroemde nichten? Natuurlijk snap ik dat mensen dit graag willen weten want Gigi en Bella zijn op dit moment heel bekend. Maar voor ons zijn het onze nichtjes. Onze tijd met Gigi en Bella is kostbaar. Zij hebben het enorm druk, dus als we de gelegenheid krijgen om elkaar te zien dan hebben we het over familiedingen en niet over werk.

Oudere nicht

Ze komen juist naar ons toe om het even te kunnen loslaten. Dus we gaan lekker typische Nederlandse gerechten maken, lol trappen en ontspannen. Natuurlijk komen er wel eens werkgerelateerde dingen voorbij en geven ze Jo-Ann en Lizzy tips maar die gaan vaak meer over het omgaan met gevoelens en dingen in het leven. Gewoon, net zoals elke oudere nicht praat met een jongere.

In het begin vond ik het best wel een beetje spannend om Jo-Ann op tv te zien. Het is natuurlijk tv en dan kunnen ze toch een bepaald beeld van iemand neerzetten. Maar ik vind dat ze het echt fantastisch doet. Ze blijft zichzelf, is lief en sociaal maar laat niet de kaas van haar brood eten.

Onzeker

Ik zie bij de eliminatierondes vaak andere meiden in Jo-Anns kleding staan. Dat is ook typisch Jo-Ann; ze wil alles graag met anderen delen. Voor mij heeft ze al gewonnen. Ik snap dat het een wedstrijd is en dat er uiteindelijk maar één de beste kan zijn maar als je ziet waar Jo-Ann vandaan komt dan is ze al een winnaar.

Ik vind het prachtig om te zien dat iemand die zo onzeker was nu zo positief in het leven staat en dit ook probeert over te brengen op anderen. Haar BodyPositive-posts op Instagram en de reacties daarop zijn echt hartverwarmend. Ik ben trots op het feit dat ik haar moeder ben."

Curvy Supermodel is maandagavond te zien op RTL 5.