Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

2 geloven op een kussen...
Bij Elselina en Nawfel gaat dat prima!

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

J

Joden en moslims kunnen onmogelijk door één deur, wordt vaak gedacht. De joodse Elselina (29) en de islamitische Nawfel (28) bewijzen het tegendeel. Omdat we dit verhaal zo bijzonder vonden, publiceren we het nogmaals. 

Elselina: "Twee jaar geleden kreeg ik een berichtje via Facebook, van ene Nawfel uit Tunesië. We raakten aan de praat en het was direct erg gezellig.

Bekeerd

Het klikte enorm, dus ik was benieuwd wie er aan de andere kant van het scherm zat. En dus nam ik zijn pagina eens goed onder de loep. Ik zag een leuke, knappe man, precies mijn type. Maar vrijwel direct kreeg ik ook de indruk dat hij moslim was.

Dat baarde me zorgen. Ik ben zo’n vijf jaar terug bekeerd tot het jodendom en heb online sindsdien best wat negatieve reacties gehad, vooral van moslims. Tijdens een gesprek over Jerusalem, kwam het hoge woord eruit. Nawfel vertelde dat hij inderdaad moslim is. Daarna vroeg hij mij naar mijn geloof.

Naar Tunesië

Dat vond ik best spannend. Want hoe zou hij reageren? Vindt hij mij nog wel leuk, als ik vertel dat ik een jodin ben? Ik vond hem inmiddels meer dan gewoon leuk en was bang dat hij het contact zou verbreken. Toch besloot ik het te vertellen. 'Ik hoop dat je mij blijft zien als Elselina…' begon ik. 'Maar ik ben joods'.

Met een simpel 'Geen probleem' van zijn kant, was de kous af. Natuurlijk hebben we het daarna regelmatig over het geloof gehad, maar het heeft nooit tussen ons in gestaan. We bleven contact houden en konden samen overal over praten. Op een gegeven moment vroeg hij of ik het leuk zou vinden om naar Tunesië te komen.

Hotel en ticket

Ik ging op zijn uitnodiging in al zagen mijn ouders dat in eerste instantie helemáál niet zitten. Hoe goed kun je iemand kennen als je alleen contact hebt gehad via de computer?

En een beetje gelijk hadden ze natuurlijk wel, maar voor mij voelde het goed en dus boekte ik een hotel en een ticket en ontmoette ik hem een paar weken later in real life.

Smoorverliefd

Zijn familie had het ook moeilijk. Ze vonden me een hartstikke leuke meid, maar door het feit dat ik jodin ben, konden ze niet meteen heen kijken. Gelukkig zagen ze na een tijdje dat Nawfel en ik smoorverliefd op elkaar waren en dat onze verschillen in het niet vielen bij onze overeenkomsten.

Daarna ben ik nog een paar keer die kant opgegaan en zijn we uiteindelijk zelfs - met toestemming van onze beide families - getrouwd. Nawfel wilde eerst graag dat ik moslima zou worden, maar dat gaat niet gebeuren.

Israël

Ik vind het ontzettend leuk om mij in de islam te verdiepen, maar niet meer dan dat. Ik heb tijd en moeite gestopt in het joods-worden. Naast dat bekeren niet mogelijk is voor Joden, voel ik mij er thuis. Dat verandert niet omdat mijn man toevallig moslim is.

Hij heeft dat ook geaccepteerd. Het gaat hem om mij, niet om mijn geloof. Natuurlijk zijn Nawfel en ik het niet overal over eens, het botst echt weleens. Vooral over de situatie in Israël denken wij verschillend.

Zwanger

Maar ik zou niet weten waarom dat tot enorme ruzies zou moeten leiden. Hij heeft zijn waarheid, ik de mijne. En onze liefde is sterker dan onze meningsverschillen.

Op dit moment ben ik hoogzwanger van ons eerste kindje; over drie dagen ben ik uitgerekend. Maar het is nog maar de vraag of mijn man bij de bevalling kan zijn. Hij woont nog steeds in Tunesië al zijn we hard aan het werk om hem naar Nederland te krijgen.

Ramadan en shabbat

Over de opvoeding van ons kindje hebben we het al uitgebreid gehad. Ook daarin respecteren we elkaars wensen. Ons zoontje krijgt een lekkere mix van de islam en het jodendom mee.

Zo vind ik zowel de islamitische ramadan als de joodse shabbat heel bijzonder. Die twee houden we er sowieso in. Uiteindelijk is het natuurlijk aan hemzelf om te kiezen, ook daar laten we hem vrij in.

Voorbeeld

Een vriendin van mij, die ook jodin is, heeft ook een islamitische man. Ze zijn dolgelukkig en hebben samen een prachtig kindje dat zij net zo opvoeden als wij van plan zijn. Zij zijn een enorme inspiratiebron.

Voor mij, maar ook voor de samenleving. De verhoudingen tussen moslims en joden hoeven niet op scherp te staan, zoals in het verleden vaak het geval was. Ik denk dat er juist prachtige samenwerkingen ontstaan als mensen met verschillende geloofsovertuigingen samenkomen. Nawfel en ik zijn een mooi voorbeeld voor onze generatie, liefde overwint alles."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook jouw (liefdes)verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...