Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cor, Hester, vriend en dochters
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Hesters paasbrunchfoto ging viral
'Cor (91) genoot van ons gezin'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast postte een foto van haar paasbrunch, die in no time redelijk viral ging op Twitter. "Ik wilde mensen er blij mee maken en inspireren." Op de betreffende foto staan haar gezin en haar oudste vriend, dorpsgenoot Cor - die ze een paar jaar terug ontmoette in de plaatselijke supermarkt.

"Ik twijfelde zondagavond of ik de foto van onze paasbrunch op Twitter zou zetten. Het was een foto waar mijn vriend, mijn twee dochters en de 91-jarige Cor op staan. Cor ontmoette ik ruim twee jaar geleden op oudejaarsdag in Albert Heijn.

Compleet weeshuis

Ik had net voor een compleet weeshuis aan eten en drinken in geslagen en stond direct achter de kassa's even stil om een flesje water te drinken. En daar zat hij. Een oude man, naast de pinautomaat. Naast hem een lege stoel. Hij klopte erop. Of ik even wilde komen zitten.

Zitten? Daar had ik helemaal geen tijd voor! Ik moest nog zesduizend dingen doen voor het feest die avond. Maar toch ging ik zitten en hij stelde zich voor als Cor. Ik vroeg hem naar zijn plannen voor de avond. Die had hij niet. Zijn vrouw was het jaar ervoor in december overleden, het leven was voor hem zo'n feest niet meer.

Tranen

Hij was eenzaam, vertelde hij. Als je zo oud bent, zijn al je vrienden overleden. En kinderen, die had hij niet. Ik flapte eruit dat hij maar eens koffie bij me moest komen drinken. De tranen sprongen in zijn ogen.

Hij kwam langs. En er ontstond een vriendschap. 'Jij bent mijn beste vriendin', vertrouwde hij mij een keer toe. Cor zoekt zijn verzetjes echt wel op, maar hij wil niet voortdurend met leeftijdsgenoten praten over kwalen, de dood en mopperen op de kwaliteit van de koffie.

Op de koffie

Cor wil het hebben over politiek. Goede restaurants. Het nieuws. Cor en ik mailen. En we zitten regelmatig bij elkaar op de koffie. Omdat hij maar geen geschikte maaltijdservice kon vinden ('Alles smaakt naar elkaar'), kook ik een paar keer per week voor hem. De pannen staan hier tóch op het vuur, iets meer koken is geen enkele moeite.

Cor noemt mij zijn engel. Maar Cor heeft niet half door hoe fijn het voor mij ook is om dit te doen. Iets voor een ander betekenen hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Je hoeft je geen dagen te committeren aan een bepaalde vrijwilligersbaan, je kunt er gewoon zijn voor die eenzame oudere in je buurt.

Brunch

Kijk - al dan niet in de supermark - eens om je heen in plaats van op de telefoon. Er lopen állemaal oudere mensen die je blik zoeken. Die gewoon even een praatje willen maken. Dat ene praatje kan het verschil al maken.

Cor had geen plannen met Pasen. Wij nodigden hem uit om te komen brunchen. Hij genoot. Hij maakte even onderdeel uit van ons drukke gezin. 'Ik heb genoten', zei hij na afloop. En dat zagen we ook. En ik twijfelde dus, of ik dat beeld op Twitter zou plaatsen.

Opfleurtwitter

Want ik wilde er absoluut geen 'Zie mij eens goed doen-gevoel' mee oproepen. Ik wilde vooral een stukje opfleurtwitter de wereld inslingeren. Ik postte de foto ook in de hoop een ander te inspireren. En dat gebeurde. In no time explodeerde de post qua likes en reacties.

Heel Pasen lichtte mijn telefoon op en nu nog steeds. De teller staat nu op 9.455 likes en dan nog honderden retweets en reacties. Iedereen is er zó blij van geworden. En dat maakt mij weer blij.

Eenzaamheid

Cor moest eens weten dat hij viral is gegaan. Dat ga ik hem binnenkort, mét taart, vertellen. Hij zal het vast prachtig vinden, want het fenomeen social media is hem écht wel bekend. Echt mensen, ga dat gesprek aan op straat.

Zo ontstaan de mooiste vriendschappen. Bijzondere interacties. Het gebeurt echt niet allemaal op onze telefoon. Het echte leven speelt zich af om je heen en eenzaamheid is er in ons superdrukke land veel en veel te veel."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (ontmoetings)verhaal?

Vertel het dan hier...