Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De gehandicapte Amber Bindels is strijdbaar
Foto: Amber Bindels|Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Amber zit in een rolstoel:
Er wordt vaak óver ons gesproken en niet mét ons

journaliste

Daphne van Rossum

D

De gehandicapte Amber Bindels (28) is één van de initiatiefnemers van de petitie Wij staan op. Gelijke kansen op de arbeidsmarkt. "De petitie is tegen het plan om werkgevers te ontlasten. Het zorgt ervoor dat hoe hard mensen met een beperking ook werken, wij nooit een volwaardig loon zullen krijgen of een pensioen kunnen opbouwen. Dit druist in tegen artikel 1 en het VN-verdrag voor mensen met een beperking."

"Het idee is dat de overheid onkosten en subsidies betaalt aan de werkgever. Ook als je ziek bent - wat in theorie sneller voorkomt als je gehandicapt bent - betaalt de overheid voor jouw ziek zijn. Dat is natuurlijk prachtig, maar daardoor kom je dus ook in een aparte constructie terecht, die ook op termijn dus weinig uitzicht biedt.

Verslechtering

Waar we specifiek protest tegen aantekenen is dat we onder het minimumloon moeten werken en geen pensioen opbouwen. Als je bijvoorbeeld als gehandicapte alleenstaand bent dan plust de gemeente bij tot het minimumloon maar als je een partner hebt die werkt krijg je niet eens het minimumloon.

Het kan niet zo zijn dat een kwart tot een derde van de mensen met een beperking nu in armoede leeft in Nederland. Het wetsvoorstel van loondispensatie dat er nu ligt betekent een verslechtering voor onze situatie. Dat moet van de baan.

Eigen risico

Financieel heb je het vaak al moeilijker als je gehandicapt bent. Zo ben je in januari meteen je eigen risico kwijt. Ik maak weleens een grapje door te zeggen dat het voor ons geen risico is, maar een zekerheid. Ik ben te vroeggeboren, met 6 maanden. Er is iets misgegaan met de zwangerschap.

Ze wisten alleen niet zo goed wat, het bleek dat ik CP (Cerebrale Parese red.) heb. Het betekent dat mijn hersenen niet de goede seintjes doorgeven aan mijn spieren. Daarom kan ik niet goed ontspannen, heb ik spasmen, een slechte motoriek en zit ik in een elektrische rolstoel.

Collegezalen

Ik ben naar het speciaal onderwijs gegaan, maar heb uiteindelijk ook havo en hbo gedaan. Maar elke stap die ik moet zetten kost mij letterlijk en figuurlijk moeite. Zoals mijn studie. Het begint al met de reis. Veel treinen zijn moeilijk rolstoeltoegankelijk.

Je kunt niet bij elk station in- en uitstappen en als er wel een voorziening is moet je anderhalf uur van tevoren melden dat je wil reizen zodat ze de brug voor je kunnen installeren. Als je een minuut te laat belt, moet je weer ruim een uur wachten. Veel collegezalen zijn bovendien niet rolstoeltoegankelijk, dus je kunt niet alle lessen volgen.

Niet eerlijk

Ik heb journalistiek gestudeerd, maar heb geen stageadres kunnen vinden met mijn handicap. Je merkt dat niet alle bedrijven de voorzieningen hebben om dat te doen. Nu studeer ik filosofie. Als je alle obstakels hebt kunnen overwinnen en een baan hebt gevonden begin en eindig je als gehandicapte alsnog met het minimumloon.

Het maakt niet uit hoe hoog of laagopgeleid je bent of hoe hard je werkt. Daarbij bouw je dus ook nog eens geen pensioen op, dat vind ik gewoon niet eerlijk. Daar maak ik me hard voor."

Toegankelijker

Haar studie staat op het moment op een laag pitje: "Ik maak me samen met tien andere gehandicapte jongeren hard voor Wij staan op. Er wordt vaak óver ons gesproken en niet mét ons. Wij willen de maatschappij toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Ook ben ik actief in het Liliane Fonds.

Ik zou na mijn studie graag verder gaan met vechten voor de rechten van gehandicapte mensen. Je merkt dat veel mensen met een handicap afhankelijk zijn, die afhankelijkheid maakt het vaak lastig om voor jezelf op te komen, te zeggen dat je iets niet prettig vindt. Er is dus nog heel veel werk te doen."

Trouwen

Zelf wil Amber niet alleen maar klagen: "Ik heb een mooi leven met alle kansen. Ik heb een lieve vriend en ik ga trouwen. Het is heus niet een en al ellende, ik wil graag naar het positieve kijken. Ik ben heel blij dat ik me kan inzetten voor mensen met een handicap."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen?

Laat dan hier je bericht achter