Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Henriëtte en haar dochters moeten verder na de kanker van Henriëtte
Foto: KWF
Verhalen achter het nieuws

Henriëtte over haar leven na kanker:
Dat 2 moeders waren overleden kwam hard aan

journaliste

Daphne van Rossum

A

Als je kanker hebt (gehad) is de impact groot. Hoe ga je door? In de KWF-campagne Kanker doet meer met je dan je denkt, wordt aandacht besteed aan de gevolgen van kanker. Ook Henriëtte (56) figureert in de campagne en vertelt over gevoelens van angst, somberheid en onzekerheid die haar overvielen nadat ze in 2015 haar nier aan nierkanker verloor. "Ik heb periodes gehad dat ik zo bang was dat ik niet durfde te slapen."

Henriëtte: "Kanker wordt steeds vaker een chronische ziekte. We blijven leven met kanker, maar je moet er ook mee leren leven. Kanker doet meer met je dan je denkt, 86% van de mensen die kanker heeft ervaart klachten als angst, somberheid en vermoeidheid. Ik zelf was onbezorgd, nu is dat voorbij. Ik was na de diagnose heel angstig, vertrouwde mijn lichaam niet meer. Je gaat als kankerpatiënt door verschillende fases. Eerst ben je bezig met overleven, dan volgt de behandeling en dan heb je de pijn en ellende.

Slechte dagen

Zes weken na de operatie kreeg ik meer energie. Dan ga je je pas realiseren wat er is gebeurd en dat zorgde bij mij voor paniek, nachtmerries en angst. Het overviel me, ik had dat nooit eerder gehad. Ik hoorde van twee moeders die ik nog kende van de lagere school dat ze waren overleden aan de gevolgen van kanker en als je in dat proces zit, komt dat hard aan. Het kan jou ook gebeuren. Dat is ook heel normaal dat je die gevoelens hebt, begreep ik later en gelukkig kan ik er nu veel beter mee omgaan.

Over het algemeen gaat het goed, maar ik heb nog wel veel pijn. Ik heb soms slechte dagen. Ik was al geen dikkerd, maar ik ben 8 kilo afgevallen en woog op een gegeven moment nog maar 44 kilo. Ik heb veel ontstekingen gehad en bijverschijnselen van de medicatie. Zo heb ik psoriasis op mijn hoofd en loop ik bij de neuroloog omdat ik last heb van zenuwpijnen.

Psychosociale hulp

Herstel - ook emotioneel - is een kwestie van tijd. Ik en mijn naasten hebben psychosociale hulp gehad bij het Ingeborg Douwes Centrum. Niet alleen jij hebt kanker, maar je hele gezin. Maar je wilt hen er niet altijd mee belasten en zij jou ook niet. Daarom is het soms heel fijn om met anderen te praten. Als je het wegstopt kan het soms jaren later nog terugkomen. Ik heb ook veel gehad aan een cursus mindfulness.

Ik kan nu ontzettend genieten van de natuur. Ik wandel veel. Het bos in met de hond, dat is nu mijn beste medicijn. Na een lekker wandeling voel ik me veel beter. Er is veel veranderd in mijn leven. Ik had een baan in de commerciële wereld en was altijd bezig om geld te verdienen voor een ander. Ik werk nu niet meer, ben volledig afgekeurd maar doe vrijwilligerswerk voor KWF en bij de Patiënten Advies Commissie (PACO); ik wil iets betekenen voor de nieuwe generatie.

Waarde

Soms moet zoiets ingrijpend als kanker voorbijkomen, wil je het besef hebben wat de werkelijke waarde in het leven is. Ik begrijp nu veel beter wat belangrijk is; vriendschap, de natuur... Ik was altijd maar druk, druk, druk. Het leven ging zo snel voorbij. Nu stel ik veel beter mijn grenzen.

Ik heb minder energie dus ik moet goed mijn prioriteiten helder hebben, weten wat mij energie geeft en waarvan ik gelukkig word. Dat zijn bijvoorbeeld vriendschappen en mijn dochters Charlotte en Florence en mijn lieve man John. We zijn al 27 samen. We hadden al een sterk huwelijk, maar de ziekte heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Ook als gezin."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets ingrijpends meegemaakt? 

Deel dan hier je verhaal...