Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Beeld ter illustratie. / Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Annet (43) gaf meer dan 3000 euro uit aan
bijles voor haar kinderen

Daisy Heyer

E

‘Een educatieve ramp gaat zich voordoen in ons land als het tekort aan docenten in het basis- en voortgezet onderwijs blijft oplopen’, meldt De Telegraaf woensdag in het ochtendnieuws. Annet (43) kan daarover meepraten. Haar dochter (15) en zoon (12) zaten op een basisschool waar het he-le-maal misging. Annet raakte 3000 euro kwijt aan bijlessen en vooral haar dochter heeft nog altijd last van het falende onderwijs op de basisschool.

“Mijn kinderen zaten op dezelfde basisschool”, vertelt Annet, die liever niet met haar achternaam genoemd wil worden vanwege de privacy van haar kinderen. “Het was een grote chaos op die school. Zowel het gebouw zelf als het management en de leraren waren eigenlijk allemaal niet in orde.

Mijn kinderen hebben daar van het begin af aan last van gehad. Pas toen mijn dochter in groep 8 zat, werd er ingegrepen door de inspectie. Een groot aantal leraren werd ontslagen en alles werd vernieuwd. Maar ik merkte vooral aan mijn dochter dat zij niet meer mee kon komen.

 

Waarom ik hen daar toch op school heb laten zitten? Omdat de directie, voordat die inspectie kwam, telkens beloofde dat het beter zou worden. Bovendien heb ik zelf ook op die school gezeten en was de school dichtbij ons huis. Mijn kinderen wilden daar ook niet per se weg. Ze werden niet gepest en ik dacht dat het wellicht ook écht beter zou gaan. Maar ik had ze toch weg moeten halen.”

‘Je bakt er niks van’

“Mijn zoon zat in groep 5 toen de inspectie de boel omgooide, maar mijn dochter zat inmiddels in het achtste jaar: het jaar van de cito-toets. Tot die tijd had zij een heel nare juf gehad. Die had haar telkens gezegd dat ze niets kon. Op een gegeven moment ging ze dat zelf geloven.

Ze kreeg als advies praktijkonderwijs van die juf. Ik geloofde daar niets van. Begrijp me niet verkeerd: het maakt mij niets uit wat mijn kinderen voor niveau doen, als ze maar gelukkig zijn. Maar er werd letterlijk gezegd: ‘Je bakt er niks van’, waardoor mijn dochter soms huilend thuiskwam. Ik voelde dat ze het beter zou doen als zij anders les zou krijgen.”

Wissel van school

“Mijn tip aan ouders die denken dat het onderwijs op de (basis)school van hun kinderen achterblijft, is toch om naar school te gaan en te praten. Wacht het niet af. Als je er dan niet uitkomt, zou ik toch adviseren om van school te wisselen, al is dat vaak moeilijk voor de kinderen vanwege vriendjes en vriendinnetjes.”

Met sprongen vooruit

“Nadat de inspectie had ingegrepen en mijn dochter een nieuwe juf had gekregen, ging zij met sprongen vooruit. Maar daar is ook hulp bij nodig geweest. In totaal hebben we denk ik wel 3000 euro aan begeleiding nodig gehad om mijn kinderen weer op de rit te krijgen.

Uiteindelijk zit mijn dochter nu op de mavo en mag ze zó door naar de havo. Ze haalt negens. Mijn zoontje doet KBL en kan eigenlijk de mavo doen. Hij is nog een beetje jong, maar maakt het verder prima.”

Makkelijk

“Mijn dochter begint eindelijk haar zelfvertrouwen terug te krijgen. Ze merkt nu zelf ook dikwijls op dat als ze beter les had gekregen op de basisschool, ze het prima had gekund. De lesstof gaat haar nu zo makkelijk af!

De reden dat ze nog steeds op de mavo zit, is echt dat zij daar vriendinnen heeft gemaakt, maar ze blijft het verwonderlijk vinden dat de begeleiding op haar basisschool zo is blijven steken.

Uiteindelijk wil zij na de middelbare school naar de Pabo. Ze is heel sociaal en houdt van kleine kinderen. Het is eigenlijk ironisch dat ze nu hetzelfde gaat doen als de leraren die het destijds zo moeilijk hebben gemaakt voor haar. Maar één ding is zeker: zij zal er alles aan doen om het zelfvertrouwen van haar leerlingen nooit te krenken.”

Jij op VROUW.nl

Heeft jouw kind ook iets meegemaakt op de basisschool waar hij/zij nu nog last van heeft?

Vertel jouw verhaal op VROUW.nl