Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rachelle met Wouter
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Rachelle wist niet dat ze zwanger was:
We hadden 8 uur om een naam te bedenken

Freelance journalist

Marjolein Geels

Z

Zes dagen nadat Rachelle (25) een positieve zwangerschapstest had, moest ze met spoed naar het ziekenhuis wegens hevige buikkrampen. Op dat moment dacht ze rond de 20 weken zwanger te zijn. Maar niets bleek minder waar: aangekomen in het ziekenhuis mocht ze direct bevallen. Inmiddels is ze de trotse moeder van Wouter (2). "Ik heb tijdens mijn zwangerschap alcohol gedronken en ben ik alles blijven eten."

"We hadden het nog aan niemand verteld dat ik zwanger was. Daar wilden we mee wachten tot we wisten hoe ver ik was en of het kindje gezond was. Na de positieve test hadden we een afspraak gemaakt bij de gynaecoloog om daarachter te komen. Maar die afspraak is er niet van gekomen; toen was ik al bevallen."

Hartoperatie

Rachelle had niets in de gaten, maar deed een zwangerschapstest op aandringen van haar vriend. "Ik was op dat moment herstellende van een hartoperatie die ik een jaar daarvoor in 2014 had ondergaan. Na die operatie moest ik aankomen tot een gezond gewicht. Ik was heel blij dat ik steeds weer een kilo aankwam, maar na een tijd zei mijn vriend dat mijn buik boller ging staan. Ik legde nooit de connectie met een zwangerschap."

Wegens de hartoperatie mocht Rachelle zelf geen anticonceptie gebruiken. Wel gebruikte het stel altijd een condoom. "Ik ben mijn hele zwangerschap ongesteld geworden. De ene maand wat meer dan de ander, maar gezien mijn gezondheid was dat niet anders dan normaal."

Chaos

Vanaf het moment dat Rachelle en haar vriend - zes dagen na de positieve test - hoorden dat ze al moest bevallen, stond hun leven op z’n kop. "Midden in de nacht hebben we vanuit het ziekenhuis mijn schoonouders gebeld. Ze waren blij verrast en vonden het geweldig; het was hun eerste kleinkind. 

We hadden nog helemaal geen kinderkamer en wisten eigenlijk niets van baby’s af. Ook hadden we nog helemaal niet over babynamen nagedacht en wisten we niet of het een jongen of meisje zou worden. Midden in de nacht googleden we babynamen en we moesten snel een knoop doorhakken want de volgende ochtend beviel ik van Wouter."

Kraamhotel

Wegens de plotselinge bevalling moest de kersverse moeder volgens protocol tot 48 uur na de bevalling in het ziekenhuis blijven. Vanuit haar ziekenhuisbed facetimede ze met haar vriend die in de IKEA stond. "Op die manier hebben we samen de spullen voor de kinderkamer uitgezocht. Binnen een weekend was de kamer helemaal klaar."

Na 48 uur mochten moeder en zoon het ziekenhuis verlaten. Ze mochten door naar een kraamhotel waar ze een spoedcursus kregen hoe om te gaan met een baby. "We werden goed onder de loep genomen. Ze wilden erachter komen hoe we het als onvoorbereide ouders zouden doen. In korte tijd leerde we alles over baby’s en na een paar dagen kwam ik met Wouter en een hoop nieuwe kennis weer thuis."

Rachelle en haar zoontje Wouter

Alcoholsyndroom

"Na het regelen van de praktische zaken, werd het tijd om de buitenwereld te vertellen dat ik moeder was geworden. Ik kreeg vooral veel verbaasde reacties. 'Ik geloof je niet! Ik heb je twee weken geleden nog gezien en toen zag je er helemaal niet zwanger uit!' Binnen de vriendengroep kwamen er na de verbaasde reacties ook veel positieve reacties.

Ook kreeg ik een waarschuwing van een vriendin: 'Kijk maar uit dat je kind geen foetaal alcoholsyndroom (FAS) heeft, want je hebt de afgelopen maanden gewoon gedronken.' Dat zette mij aan het denken. Er was zoveel op mij afgekomen, dat ik nog helemaal niet de tijd had gehad om over eventuele consequenties na te denken. Maar inderdaad, ik heb tijdens mijn zwangerschap alcohol gedronken en ben ik alles blijven eten."

Aandachtstrekker

"De meest gehoorde negatieve reactie is: 'Aandachtstrekker! Je kent je eigen lichaam toch?'. Ja, dat ken ik inderdaad. En ik denk dat ik daar na mijn hartoperatie nog bewuster van ben dan anderen. Maar ik voelde het kindje waarschijnlijk minder schoppen, omdat de placenta ervoor lag.

Op momenten dat hij schopte, dacht ik dat ik last van mijn darmen had. En daarbij krijgt niet iedereen zo’n mooie ronde zwangerschapsbuik." Rachelle was voor haar bevalling net met een opleiding gestart tot doktersassistent. Ze besloot dat het beter was om hiermee te stoppen, zodat ze zich helemaal kon richten op haar nieuwe leven.

Tweede kindje

"Ik heb mazzel dat ik nog jong ben. Over anderhalf jaar gaat Wouter al naar school. Dan ben ik nog steeds jonger dan 30 en kan ik altijd nog carrière maken. Of ik nog een tweede kindje wil? Nee, voor ons is één kindje voldoende.

Ik prijs mij gelukkig met mijn gezin en besef dat ik veel mazzel heb gehad. Het is heel bijzonder dat ik ondanks mijn gezondheid en levenswijze tijdens de zwangerschap zo’n mooi en gezond cadeau op de wereld heb gezet!"

Rachelle houdt ook een blog bij.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt delen?

Dat kan dan hier!