Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Annette Overduin
Foto: Beeld Werkt
Verhalen achter het nieuws

'45 jaar is een goede leeftijdsgrens
voor zwanger worden'

Ismay Gijsen

T

Tegenwoordig krijgen we steeds later kinderen.* Veel vrouwen willen eerst een studie afronden en daarna carrière maken. In Nederland worden IVF-behandelingen - IVF staat voor In Vitro Fertilisatie, een behandelingstechniek waarbij een eicel buiten het lichaam wordt bevrucht - tot 43 jaar vergoed. Daarna zijn de behandelingen op eigen kosten toegestaan bij vrouwen tot 50 jaar. Tot welke leeftijd zouden vrouwen kinderen moeten mogen krijgen? VROUW ging de straat op.

Beeld Werkt

Ellis Ramakers (40)

"Ik ben ervoor om op latere leeftijd kinderen te krijgen, omdat je dan wat meer ontwikkeld bent en financieel beter in je schoenen staat. Zelf was ik 39 toen ik mijn tweede kind kreeg, 45 jaar is voor mij de grens. Ergens zegt Moeder Natuur ook dat het stopt als je bijvoorbeeld geen eitjes meer aanmaakt.

Voor mannen ligt dat anders. Zij hoeven geen zwangerschap van 9 maanden te volbrengen of borstvoeding te geven, zij doen een zaadlozing en dat was het. Ik merkte dat de zwangerschap echt een aanslag was op mijn lijf."

Beeld Werkt

Melanie van Gerwen (21)

"Ik vind dat vrouwen kinderen moeten kunnen krijgen tot een jaar of 45. Of we de leeftijd voor IVF-behandelingen moeten verhogen? Ik vind van niet. Na je 40e zijn er risico's verbonden aan het krijgen van een kind en ik denk dat het voor het kind zelf ook fijn is om een jonge moeder te hebben. Zelf wil ik kinderen als ik begin 30 ben; dan kun je nog lang genoeg genieten van je 'jeugd'."

Beeld Werkt

Annette Overduin (32)

"Vanaf je 40e brengt een zwangerschap meer risico's met zich mee maar ik weet ook dat als je moeite hebt met zwanger worden, het lang kan duren voor je in verwachting bent. Ik zou daarom niet echt een leeftijdsgrens kunnen noemen.

Moeder worden op je 50e vind ik toch wel een ding; dan begin je al een beetje af te takelen en krijg je gezondheidsproblemen. Je zou ook kunnen kiezen voor een pleegkind op die leeftijd, maar ook daar zitten weer haken en ogen aan; je betreft dan vaker kinderen met een rugzakje. Het blijft een lastige situatie."

Beeld Werkt

Linda Fase (35)

"Ik was 33 toen ik mijn eerste kind kreeg. De leeftijdgrens voor een zwangerschap? Ik vind dat iedereen dat zelf moet weten. Zoiets kun je niet voor iemand beslissen. Zelf zou ik niet na mijn 40e nog een kind willen vanwege de medische risico's. Mijn man is nu 40 en als we een tweede kind willen dan het liefst binnen twee jaar in verband met zijn leeftijd."

Beeld Werkt

Karlijn van Huet (27)

"Een jaar of 35? Dat is wel het fijnste voor je kinderen; de leeftijdskloof is dan minder groot. Maar aan de andere kant heeft Janet Jackson ook op haar 50e een kind gekregen. Zij is fysiek prima in staat en heeft genoeg geld om aan goede spullen te komen, maar toch denk ik dan weer aan de leeftijd. Als je 30 jaar bent en je moeder is 80 jaar, dan kan ze nooit iets met haar kleinkinderen ondernemen."

Lees ook het interview in De Telegraaf vandaag met Larissa Pans, auteur van o.a. 'Onbeperkt vruchtbaar'. 

*Klik hier voor het betreffende CBS-artikel.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder (IVF-)verhaal?

Vertel het dan hier!