Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Setareh heeft astma
Foto: Longfonds
Verhalen achter het nieuws

Setareh heeft astma:
Ik ben volledig afgekeurd

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag, 7 mei, is het Wereld Astma Dag. Setareh Ancery-Foumani (34) heeft moeilijk behandelbare astma. Na de diagnose, nu acht jaar geleden, veranderde alles in haar leven. We herplaatsen het interview van vorig jaar in verband met de actualiteit: "Mensen denken dat als je een pufje neemt het klaar is. Maar astma is veel meer dan dat."

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte, 600.000 mensen daarvan heeft astma. Setareh is één van hen. Voordat ze zeven jaar geleden astma kreeg had ze een druk leven. Ze had een vaste baan op een advocatenkantoor en zat in de laatste fase van haar master rechten. "Ik had alles voor elkaar: ik had een mooi huis, veel sociale contacten en ik was veel aan het sporten. Zo trainde ik voor de Dam tot Damloop.

Zware griep

In de winter van 2010 bleef ik na een zware griep moe; het leek wel of ik er niet van kon uitzieken. Ik dacht 'Ik moet door', maar aspirine hielp niet. Ik bleef het benauwd hebben en ging naar de huisarts omdat ik mijn lichaam niet meer herkende. Daar werd gezegd dat iedereen weleens griep heeft en moe is. En dat het wel zou overgaan.

De arts legde de link met mijn drukke leven. Ik kreeg uiteindelijk wel antibiotica, omdat het wel duidelijk was dat het iets met een longontsteking te maken had maar het ging niet over: maanden later was ik nog altijd moe en benauwd. Als ik ging hardlopen haalde ik de ingang van het park niet eens meer, zo benauwd had ik het. Ik wist toen dat er meer aan de hand moest zijn.

Davos

Er volgde een lange zoektocht. Ik bleek late onset asthma te hebben, ofwel moeilijk behandelbare astma die kan ontstaan als gevolg van een subchronische virale longinfectie. Inmiddels was ik al twee jaar verder met veel ziekmeldingen. En ik bleef me slecht voelen.

Er zijn toen grote middelen als prednison ingezet en ik ben vier maanden naar de Zwitserse stad Davos gegaan om te revalideren in een astmacentrum. Ik denk dat die combinatie mijn leven heeft gered.

Ambulance

Inmiddels ben ik volledig afgekeurd en ook het laatste gedeelte van mijn studie heb ik niet voltooid. Ik kon niet meer de collegezaal in; als iemand parfum of aftershave droeg werd ik afgevoerd in de ambulance. Ik raak zeer geprikkeld door bijvoorbeeld zaken als parfum, rook, gemaaid gras en de geur van een tosti. Het heeft dus veel invloed op mijn leven.

Reizen met het ov is moeilijk, maar mijn sociale leven is ook beperkt. Als mijn vriendinnen gaan stappen kan ik vaak niet mee. Gelukkig zijn ze expert geworden in het vinden van plekjes met een goede ventilatie en afzuiging.

Getrouwd

Inmiddels gaat het dankzij veel medicatie redelijk met mij, maar ik ben nog steeds vatbaar voor veel prikkels. Als het vochtig is en het regent dan blijf ik binnen. Ik hoef nu niet meer zo vaak het ziekenhuis in omdat ik de signalen herken en de artsen snel kan contacten als ik voel dat het mis gaat.

In september vorig jaar ben ik getrouwd met een lieve man die jeugdastma had. Dus hij begrijpt mij als geen ander, heel fijn. Wat dat betreft gaat het goed. Ik blijf geloven in mijn kracht. Ik kan veel niet, maar ook dingen wél, met aanpassing.

Ambassadeur

Toen ik net wist dat ik astma had kon ik er weinig over vinden, daarom ben ik ambassadeur geworden. Om anderen te laten zien dat er echt nog wel mogelijkheden zijn om een fijn leven te hebben met deze ziekte. Wellicht kan ik een voorbeeld zijn voor anderen."

Update mei 2019: "Op 26 februari ben ik bevallen van Ava. Ik ben heel goed begeleid door een arts omdat ik door mijn chronische ziekte eigenlijk niet zwanger zou kunnen worden. Ik ben dolblij met mijn dochter. Wat ik maar wil zeggen is dat je dus nog best veel kunt met een longziekte."

Longfonds

Astma is een longziekte die niet te genezen is. De longen van mensen met astma zijn blijvend ontstoken en daardoor zijn ze vaak benauwd. Astma lijkt goed te behandelen met medicijnen, maar helaas worden alleen de klachten aangepakt en niet de ontsteking zelf. Ondanks beschikbare medicijnen worden er ieder jaar 8000 mensen, waarvan de helft kinderen, in het ziekenhuis opgenomen omdat ze extreem benauwd zijn door hun astma.

De longen van mensen met astma zijn erg gevoelig voor prikkels als rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. De prikkels laten de slijmvliezen in neus, keel en longen opzwellen. De patiënt kan dan minder lucht in- of uitademen.

Benauwd voelen, piepend ademen, kortademig zijn en gebrek hebben aan energie zijn symptomen van astma. Op het moment dat dit plotseling gebeurt, is er sprake van een astma-aanval.

Het Longfonds en de wetenschap zoeken nog naar de precieze oorzaak van astma. Astma blijkt vaak erfelijk te zijn, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken aan te wijzen. Mensen met allergieën hebben een grotere kans om astma te ontwikkelen.

Als de moeder rookte tijdens de zwangerschap, heeft de baby een verhoogde kans op astma. Een baby die te vroeg geboren is, een te laag gewicht heeft of last heeft van infecties kan ook sneller astma krijgen. Personen die bepaalde stoffen als verf vaak en lang hebben ingeademd, hebben een verhoogde kans op astma. Bron: Longfonds.

Jij op VROUW.nl

Lijd jij ook aan een longziekte - of heb jij een kind met een longziekte - en wil jij jouw verhaal delen? Of een ander verhaal?

Dan kan dat hier...