Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Dieuwke vóórdat ze afviel en Dieuwke nadat ze is afgevallen / Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Dieuwke (42) viel 55 kilo af:
Ik ben helemaal losgegaan met shoppen

Dimphy van Miltenburg

D

Drie zwangerschappen en een bevalling die eindigde in een spoedkeizersnede zorgden ervoor dat Dieuwke Tijsen niet meer op de weegschaal durfde te staan en pashokjes vermeed. Dieuwke: “Toen ik een foto van mezelf zag na mijn derde zwangerschap, schrok ik me rot.”

Drie jaar geleden was het bewuste fotomoment. Dieuwke had haar derde gezonde zoon twee jaar daarvoor op de wereld gezet. Ze dacht dat ze al wel wat zwangerschapskilo’s kwijt was.

Dieuwke: “Maar toen ik die foto zag, besefte ik dat ik veel zwaarder was dan ik zelf dacht. De laatste keer dat ik op de weegschaal had gestaan, was tijdens mijn zwangerschap. Toen woog ik 123 kilo, maar dat vond ik zo confronterend dat ik mezelf vervolgens niet meer heb gewogen.”

De bewuste foto waar Dieuwke van schrok / Eigen beeld

Geleidelijk

Haar man, familie en vrienden waren nooit tegen Dieuwke begonnen over haar gewichtstoename na de zwangerschappen. Dieuwke: “Vóór mijn eerste zwangerschap, woog ik zo’n zeventig kilo. Ik heb altijd wel aanleg gehad om steviger te worden, maar als ik maar een beetje oplette, bleef het rond dat getal schommelen.

Maar door mijn zwangerschappen kwam ik geleidelijk steeds meer aan. Juist doordat het zo geleidelijk ging en doordat de kilo’s zich gelijkmatig over mijn hele lichaam hadden verdeeld, was het mijn omgeving ook niet opgevallen. Pas nadat ik zoveel was afgevallen, beseften mensen hoeveel ik eigenlijk was aangekomen in de jaren ervoor.”

Clean eating

Bij Dieuwke viel het kwartje na het zien van de bewuste foto van zichzelf. Ze vertelde haar nichtje over het feit dat ze zo geschrokken was van de foto. Tussen de drie zwangerschappen door had Dieuwke wel verschillende diëtisten geraadpleegd, maar niets zorgde echt voor een blijvend resultaat.

“Dan stelde de diëtist bijvoorbeeld shakes voor, of een koolhydraatvrij dieet. Maar dat is de rest van je leven toch niet vol te houden? Mijn nichtje vertelde mij over ‘clean eating’, een populaire leefstijl in Amerika.”

Bij clean eating is het uitgangspunt dat je de fabrieksproducten laat voor wat ze zijn en zoveel mogelijk voedingswaren kiest waaraan geen smaakversterkers en conserveringsmiddelen zijn toegevoegd.

Dieuwke voordat ze afviel / Eigen beeld

Laatste poging

Dieuwke: “Ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar ik zag het wel als laatste poging, want ik had al zoveel geprobeerd. Anders moest ik maar accepteren dat ik nooit meer in bikini op het strand durfde en de dikste moeder op het schoolplein zou blijven. Want dat was ik en jaloers keek ik naar andere moeders die heel soepel op hun fiets sprongen. Ik was tijdens het stoeien met mijn jongens al snel uitgeput.”

Dieuwke besloot langzaam te beginnen met clean eating. “Eerst paste ik alleen mijn ontbijt aan. Toen er tien kilo af was, ging ik ook met mijn lunch aan de slag. Ik had een fulltime baan, drie kinderen van destijds twee, vier en zes jaar oud en een druk sociaal leven. Bovendien heb ik een man met een onregelmatige baan, dus vaste avonden in de week sporten of elke avond apart koken voor mezelf zat er niet in.”

Daarom koos Dieuwke ervoor om te gaan hardlopen, want dat kan altijd. “Inmiddels mountainbike ik, want alle hardlooprondjes heb ik nu wel gehad.” En ’s ochtends doet ze thuis buikspieroefeningen. Dieuwke: “Het moet haalbaar zijn wat je doet. Ik vind het hartstikke knap wat die fitgirls doen, maar ik kan het niet volhouden om zo vaak te gaan sporten.”

Catwalk

Na een jaar was Dieuwke al zo’n dertig à veertig kilo kwijt: “Ik weet nog dat ik op een dag de trap afkwam in een jurk die ik heel leuk vond. Mijn man zei: ‘Dit kan echt niet meer, het fladdert om je heen.’ Toen ik een belastingmeevaller had, ben ik heel hard gaan shoppen. Online, want pashokjes zijn nog steeds een ding.

Ik had eerst drie dingen gekocht in maat L om zeker te weten dat ik het paste. En toen ben ik losgegaan. Er kwam een gigantische doos vol kleding thuis. Mijn man en kinderen vonden dat we er toen ook wel een showtje van moesten maken, dus thuis had ik mijn eigen catwalk waarop ik mijn nieuwe kleding showde.”

Dieuwke Tijsen nadat ze is afgevallen/ Eigen beeld

Meer energie

In totaal heeft het zo’n drie jaar geduurd voordat Dieuwke haar kilo’s kwijt was. “Ik merk dat ik veel meer energie heb. Ik kan bijvoorbeeld makkelijk drie kwartier gaan fietsen met mijn oudste zoon van negen. En ik heb ook minder slaap nodig, een betere huid en glanzend haar.”

Sinds ze een jaar geleden is gestopt met roken, is er wel weer zes kilo bijgekomen. “Die wil ik er alsnog af, maar daar ga ik binnenkort mee aan de slag. Ik zal iets strikter moeten zijn en iets meer moeten bewegen waarschijnlijk. Maar er zijn ook dingen die ik niet aanpas, want ik wil ook nog steeds genieten van het leven.

Dat vind ik ook belangrijk om mijn kinderen mee te geven. Zij mogen ook gewoon snoepen van mij, maar ik geef ze wel suikervrije limonade en veel water te drinken. Eén keer per week kook ik voor mezelf bijvoorbeeld speltcouscous. Als we dan avondeten, krijgen de kinderen aardappelen en warm ik de couscous voor mezelf en mijn man op. Dat is een kleine moeite en dat is waarom ik dit dieet kan volhouden.”

Cola en wijn

Daarnaast permitteert Dieuwke zich één glas cola per dag, een handje zwart-witjes per week en wijn als er vrienden langskomen. Dieuwke: “Het leven moet ook nog een beetje leuk blijven en zo hou je deze lijfstijl ook vol. Misschien pas je dan niet in maatje 36, maar ben je zo wel gelukkig in maatje 38.”

Jij op VROUW.nl

Heb jij een persoonlijk verhaal dat je wilt delen?

Dat kan dan hier!