Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nance
Foto: Edwin Janssen | Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Nance: Niemand praat
graag over poep

journalist

Marjolein de Jong

H

Het is vandaag Wereld IBD-dag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor chronische darmziektes. Presentatrice Nance (44) weet alles van pijnlijke darmen: zij heeft de ziekte van Crohn.

Wanneer Nance 21 is, wordt de ziekte van Crohn bij haar geconstateerd. "Ik was destijds op dieet. Maar toen ik stopte met lijnen, bleef ik maar afvallen. Ook had ik continu diarree en buikkrampen. Een teken dat het goed mis was."

Operatie

Medicamenten en een operatie waarbij 30 centimeter darm wordt verwijderd volgen. Desondanks moet Nance nog steeds letten op wat ze eet. "Op een verjaardag een stukje slagroomtaart? Dan zit ik de rest van de dag op de wc." 

Ook is ze veel sneller moe. "Ik ben weleens jaloers op mensen met drie kinderen die ’s avonds nog fris en fruitig zijn. Ik ben al bekaf met één kind; om een uur of 16.00 uur ben ik helemaal uitgeblust. Ook winkelen gaat niet zo makkelijk; ik ben sneller moe, dus ik houd het geen dag vol.

In de buurt

Terwijl ik dat wel graag zou willen. En tussendoor even lunchen? Na de lunch moet ik soms meteen naar de wc, dus ik moet bij een wc in de buurt blijven. Naar huis wandelen? Liever niet, want wandelen stimuleert mijn darmen en vergroot de kans op naar de wc moeten.

Altijd moeten nadenken over waar en wanneer je naar de wc kan, pakt een bepaalde vrijheid af. Wat voor een ander vanzelfsprekend is, daar moet menig Crohn-patiënt over nadenken. En dát zie je niet aan de buitenkant."

Te mager

Nance noemt nog een voorbeeld: "Toen ik Lingo presenteerde ging het heel slecht met mij. Ik woog geloof ik maar 47 kilo en voelde me vreselijk. Toen was er een dame van hogerhand die riep dat ik wat meer hamburgers moest eten, omdat ik te mager was. Alsof ik er iets aan kon doen. Dat vond ik toen heel moeilijk."

Alhoewel haar werk volgens Nance desondanks goed te doen is, heeft het haar wel in vervelende situaties gebracht. "Voor een programma van start gaat, wordt gevraagd of je nog bepaalde wensen hebt. Mijn enige wens is altijd een kleedkamer met toilet. Maar dat ging bij Sterren dansen op het ijs mis.

Gerard Joling

Ik kwam aan en zag dat ik een kleine kleedkamer zonder wc had. Ik wist dat er nog twee grote kleedkamers mét wc waren. Eentje was al bezet door collega Gerard Joling, maar de ander moest vrij zijn. Ik vroeg een assistent of ik nog kon ruilen met die vrije kamer.

Maar wat deed die assistent? Hij wisselde mijn kleine kamer met de grote kleedkamer van Gerard, die dus in mijn kleine kamer moest! Dat zag ik ’s avonds pas, maar toen had Gerard al geroepen dat ik per se een grote kamer wilde.

De bladen

Dat kwam natuurlijk in de bladen terecht. Opeens stond ik te boek als een arrogant mens dat geen genoegen nam met een kleinere kleedkamer. De echte reden heeft hij nooit geweten. Maar dat heeft me toen wel veel verdriet gedaan."

De ziekte van Crohn is volgens Nance nog steeds een beetje taboe en daarom praat zij er wél openlijk over. Niemand praat graag over poep. Dat blijft toch een dingetje. Zelf ben ik er inmiddels heel makkelijk in geworden. Ik moest wel; de ziekte is al vervelend genoeg, dus mij ervoor schamen wil ik niet."

Medicijnen

Met de nodige medicijnen gaat het op het moment goed met Nance. En ze laat naar eigen zeggen haar chronische darmkwaal niet haar leven beheersen. "Natuurlijk heb ik nog steeds momenten dat ik ervan baal.

Maar ik heb me bij mijn ziekte neergelegd, ook al was dat niet altijd even makkelijk. Maar ik tel mijn zegeningen: ik heb een fantastische baan, een lieve man en een heerlijk kind. Ondanks mijn ziekte ben ik heel gelukkig."

Jij op VROUW.nl

Heb je ook een bijzonder verhaal en wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier!