Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jessica Monsma
Foto: Nienke Dijkstra, 'Fan Nienke Fotografie'
Verhalen achter het nieuws

Jessica werd uitvaartbegeleider
na de moord op haar zusje

Joy Leering

J

Jessica Monsma (34) werd uitvaartbegeleider nadat haar zusje Suzanne in 2010 in het Tolhuispark in Dokkum op 24-jarige leeftijd op gruwelijke wijze werd vermoord. "Wij zijn door familierechercheurs en slachtofferhulpmedewerkers ontzettend goed geholpen. Zo goed dat ik mezelf op de dag van de uitvaart beloofde uitvaartbegeleider te worden."

Zeven jaar geleden was Jessica aan het werk toen zij werd gebeld door haar toenmalige man: "Hij zei dat ik moest gaan zitten voor wat ie me ging vertellen, want er was iets vreselijks gebeurd.

Adopteren

Op dat moment zaten wij midden in de procedure om een kindje te adopteren dus mijn eerste vermoeden was dat er iets aan de hand was met de papieren. Misschien waren ze die kwijtgeraakt? De grond zakte onder mijn voeten vandaan toen hij zei dat Suzanne was vermoord. Ik heb gegild, echt gegild."

De moord was gepleegd in Dokkum, een gemoedelijk Fries stadje waar bijna iedereen elkaar kent. En dan betrof het ook nog haar zusje. "Het was het begin van een week waarin er veel dingen geregeld moesten worden, terwijl alles in je lichaam zegt dat het niet klopt en niet hoort. 

Jessica en haar zusje | Eigen beeld

Uitvaartbegeleider

Het was een drukke week, waarin we bijna dagelijks nieuwe details over de moord hoorden van de familierechercheurs. En waarin de uitvaartbegeleiders zich met ons richtten op de uitvaart. Zonder de hulp van de familierechercheurs, uitvaartbegeleiders en slachtofferhulpmedewerkers had ik het niet gekund.

Het contact was heel nauw en we zijn gedurende het hele traject uitstekend begeleid. Eigenlijk zo goed dat ik op de dag van de uitvaart van mijn zusje besefte dat ik ook uitvaartbegeleider wilde worden. Ik zag het als de juiste keuze om andere rouwenden te helpen.

In een week waarin mijn hele wereld instortte had ik zoveel bewondering voor de manier waarop ik werd begeleid dat ik toch 'Het is goed' tegen mezelf kon zeggen. Niet dat de moord goed was, absoluut niet, maar die week was wel goed. Als ik terug kijk op de organisatie en de keuzes die zijn gemaakt, was het goed."

Identiteit

Ongeveer drie jaar later ging Jessica zich oriënteren op bepaalde opleidingen en cursussen voor het vak van uitvaartbegeleidster: "Ik zocht contact met andere uitvaartbegeleiders; wat heb ik nodig en wat moet ik kunnen om dit beroep uit te oefenen?

Met de kennis en ervaring die ik nu heb, kijk in anders tegen de uitvaart van mijn zusje aan. Inmiddels is het bijna acht jaar geleden, en de uitvaartmarkt heeft veel te bieden. Het is losser, en het hoeft niet zo standaard meer. Met soms kleine details is het mogelijk om de identiteit van de overledene goed weer te geven.

Plotseling verlies

Sinds een jaar heb ik een eigen uitvaartonderneming. Ik geloof dat in iedere verdrietige ervaring ook een kracht schuilt. Mijn kracht werd mijn nieuwe baan. Dat is waarom ik gespecialiseerd ben in 'plotseling verlies'. 

Een plotselinge, onnatuurlijke dood maakt de manier van afscheidnemen anders. Misschien wel gecompliceerder. Emoties als machteloosheid, woede, angst of wraak kunnen een rol gaan spelen.

Ook praktisch gezien is het anders; je krijgt te maken met verschillende instanties en kunt geconfronteerd worden met de media. En ook uit de sociale omgeving kun je veel goedbedoelde reacties ontvangen. En omdat het anders is, is er ook andere begeleiding nodig. Nu sta ik met mijn ervaring en alle liefde, tijd en aandacht eenieder graag bij."

Jij op VROUW.nl?

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wil vertellen?

Dan kan dat hier...