Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Finn (6) heeft maar één long, maar wil voetballer worden
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Wendy over zoontje Finn (6):
Alle alarmbellen gingen af

journaliste

Daphne van Rossum

D

Deze week collecteert het Longfonds voor de ruim 1 miljoen mensen in Nederland die een longaandoening hebben. Finn (6) is één van hen en schittert momenteel in het collectefilmpje van het fonds. Hij heeft slechts één werkende long, maar doet alle artsen versteld staan.

Wendy van Dam is trots op haar zoon: "Hij heeft het na de geboorte bijna niet gered, maar is heel erg sterk. Alle voorspellingen van de artsen zijn niet uitgekomen. Hij had slechte vooruitzichten en zou vaak ziek zijn, weinig energie hebben en veel moe zijn.

Ziekenhuis

Gelukkig ontwikkelt hij zich goed, de artsen staan versteld. Het lijkt wel of hij drie longen heeft in plaats van één. Hij heeft energie voor tien, was snel zindelijk en kon heel snel fietsen. Nu is hij flink aan het voetballen. Hij is zo actief en veel met sport bezig. Superleuk natuurlijk, vooral gezien zijn moeilijke start."

De eerste paar maanden van zijn leven lag Finn in het ziekenhuis: "We waren zijn leven niet zeker. Finn is geboren met een gat in zijn middenrif, dat heet een Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD; aangeboren middenrifsbreuk, red.). Daardoor was zijn buik leeg en zaten in zijn borst naast zijn longen en hart, ook zijn darmen, maag en milt.

Eigen Beeld

20 wekenecho

Hij had daardoor een bolle borst en een hol buikje, was meer dood dan levend. Zowel zijn hart als zijn longen werden verdrukt door alle organen die in zijn borst waren komen te liggen. De artsen konden niet zeggen of hij ooit zelfstandig kon ademhalen, of zijn hart bloed door zijn lichaam kon pompen en of de functie van hart en longen het naar behoren zouden doen.

Ze hadden dit helaas gemist bij de 20 wekenecho en daarom hadden we flink veel stress bij zijn geboorte. Zijn hart zat aan de verkeerde kant en daardoor hoorde de arts geen hartje. Er werden foto’s gemaakt en toen bleek dat zijn darmen, maag en milt in zijn borst zaten gingen alle alarmbellen af.

Hart-longmachine

In het streekziekenhuis hadden ze geen ECMO (ExtraCorporeal Membrane Oxygenation, hart-longmachine die de functie van hart en longen overneemt, red.) dus moesten we zo snel mogelijk naar een academisch ziekenhuis in Rotterdam met een tussenstop in het VUmc in Amsterdam om zuurstof aan het bloed toe te voegen.

We wisten niet of hij het zou overleven en hij kwam te zwak aan om te opereren. Hij zou minimaal een jaar in het ziekenhuis moeten blijven, maar tegen de verwachting in was hij er na twee maanden al uit; Finn is een vechter!

Testen

Het enige wat blijvend schade heeft zijn de longen. Hij heeft er twee, maar eentje heeft zo in de verdrukking gezeten dat zich geen longblaasjes hebben kunnen ontwikkelen. Een long werkt dus niet, hij blijft de rest van zijn leven onder controle.

Maar het gaat goed en hij slaagt altijd voor alle testen. Wel is het zo dat zijn middenrif kunstmatig is vastgemaakt, dus dat kan zorgen voor een scheefgroei van het lijfje. Ook heeft hij een verhoogde kans op slokdarmkanker. Tot zijn 18de hebben we een heel schema met testen.

Eigen Beeld

Rokerige ruimten

We houden altijd rekening met de aandoening van Finn. Zo gaan we niet naar rokerige ruimten, hebben goede ventilatie in huis en laten hem niet aan de straatkant slapen.

Het hebben van een kind met een longaandoening heeft heel veel impact op het gezin. Daarom vind ik het belangrijk dat daar aandacht voor is en dat er deze week geld wordt opgehaald zodat er meer onderzoek gedaan kan worden."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...