Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Het getroffen graf
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Liesbeth: Een storm vernielde
de grafsteen van mijn zoon (19)

journaliste

Daphne van Rossum

T

Twee maanden geleden verwoestte een storm het graf van Nikaï (19), zoon van Liesbeth van Westrienen (63). Vrienden van Nikaï- die in 2001 overleed - hebben daarom een actie opgezet zodat de grafsteen in ere hersteld kan worden. "Het breekt mijn hart om die steen helemaal stuk bij het graf te zien liggen."

Liesbeth heeft zelf de financiële middelen niet en de verzekering keert ook niet uit bij stormschade. Liesbeth: "Ik ben vanwege reuma en artritis afgekeurd voor werk. Ik leef van een uitkering. Daarom is 1000 euro - wat de herstelwerkzaamheden gaan kosten - voor mij een hoop geld. Gelukkig heeft Nikaï nog veel lieve stijldansvrienden die deze actie voor hem op touw hebben gezet.

Actie

Ongeveer twee maanden geleden werd ik gebeld door een mevrouw van de begraafplaats waar Nikaï ligt. Ze vertelde dat de steen van het graf achter hem was omgewaaid en tegen de steen van Nikaï was gevallen. En alle beeldjes eronder waren ook vernietigd.

Een bord met een zon en maan was in wel tien stukken gebroken. De steenhouwer heeft inmiddels de steen van Nikaï opgehaald en de schade is groot. Zo lief dus dat zijn vrienden een actie zijn begonnen: er is al 375 euro binnengekomen. Een andere vriend heeft met een run ook al 175 euro opgehaald.

Eigen Beeld

Medeleven

De begraafplaats dekt dit soort kosten helaas niet en als ik de nabestaanden van het graf achter dat van Nikaï aansprakelijk wil stellen moet ik aantonen dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Dat kan natuurlijk niet.

Ik hoop dat we het graf in de oude luister kunnen herstellen. De steen was zo mooi. Blauw zoals mijn zoon gewild had en met een gedeelte van de tekst van het liedje Medeleven van Paul de Leeuw waar hij fan van was: Morgen is geen morgen meer. Als jij er niet bent."

Eigen Beeld

Moedervlek

Liesbeth mist haar kind dagelijks: "Het was zo’n lieve jongen en we hadden zo’n goed contact. Deden graag dingen samen. Zijn bijvoorbeeld naar een Paul de Leeuw-concert geweest in Rotterdam, en naar Aruba omdat hij van duiken hield. Ik was alleen met mijn twee jongens en daarom hadden we denk ik ook zo'n goede klik.

Nikaï zat net voor zijn vwo-examen en had grote dromen. Hij wilde piloot worden of luchtverkeersleider. Toen hij 19 was ontdekte hij een moedervlek op zijn rug. Het had 's nachts gebloed en hij had het vervolgens laten weghalen bij de huisarts. Twee weken later bleek dat het een melanoom was. Eind augustus kreeg hij een operatie, maar het zag er goed uit; hij hoefde zelfs geen chemo.

Eigen Beeld

Gouden randje

In oktober werd hij echter ziek. We dachten eerst aan griep, maar hij was toch wel heel erg ziek; hij hield zelfs geen slokje water binnen. De longfoto’s zagen er goed uit, maar eenmaal in het Antoni van Leeuwenhoek bleek dat het overal zat. Hij heeft nog drie chemo’s gehad, maar die hebben niet meer mogen baten.

Ik heb via mijn andere zoon twee kleinkinderen en ik pas drie dagen per week op. Dat geeft mijn bestaan een gouden randje. Dat is nu mijn doel in het leven. Ook dat vrienden zich nu nog zo inzetten voor mijn zoon doet me heel goed. Hij was zo’n lieve jongen. Muzikaal met zijn orgel en keyboard en heel sterk. Hij heeft tot het einde zo hard geknokt en volgehouden. Maar op 6 februari 2001 is hij overleden.

Toeval of niet, afgelopen zomer was ik zelf bij de dermatoloog omdat ik een hele droge huid heb. Die ontdekte op mijn rug, op dezelfde plek als bij Nikaï, precies dezelfde moedervlek. Omdat ik alleen ben had ik het niet gezien. Ik ben geopereerd en alles is gelukkig goed afgelopen. Maar ik dacht wel 'Dit kan toch niet waar zijn...'"

Klik hier voor de actie.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets meegemaakt waarover je wil vertellen?

Dan kan dat hier...