Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ditte Kuijpens
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Ditte Kuijpens uit 'Schuldig':
Het UWV gelooft me niet

journalist

Marjolein de Jong

D

Ditte Kuijpens (56) was een opmerkelijke verschijning in de documentaire Schuldig. Dankzij haar deelname was zij in één klap van haar schulden verlost. Wat (o.a.) volgt, op 22 en 23 juni in Amsterdam-Noord een heuse volksopera. VROUW zocht haar op. Hoe gaat het nu met haar?

Eind 2016 was Ditte te zien in de documentaire Schuldig, waarin een aantal mensen met grote financiële problemen werd gevolgd. Het was voor haar een grote stap. "Ik vond het doodeng om met mijn schulden uit de kast te komen. Niemand verwachtte het bij mij."

Mick Jagger en Bono

Armoede straalt namelijk niet van Ditte af en staat in schril contrast met haar vroegere leven. Eerder was Ditte entertainer in nachtclubs op Ibiza. Onder de artiestennaam Afroditte voerde ze in extravagante outfits shows op. "Bekende mensen zoals Mick Jagger en Bono kwamen er ook. Het was een flitsend leven." Maar in 2004 sloeg het om. Ditte kreeg borstkanker, er volgden veertien operaties en daarnaast kreeg ze nog een aantal andere ziektes. "Het erge is: je ziet niets aan mij. Het zit allemaal verstopt. Maar ik heb het wel."

Vanwege haar klachten kon ze steeds minder werken. "Vervolgens verviel mijn huursubsidie en kwam er een aanslag van de Belastingdienst die ik niet kon betalen. Toen mijn vader overleed en mijn broer en zus ook kanker kregen, raakte ik verward en vergat simpele dingen zoals boetes betalen. De aanmaningen stapelden zich op. Om me beter te voelen, kocht ik dingen van geld dat ik helemaal niet had."

UWV

De schulden werden zo groot dat Ditte bij de schuldsanering en de Voedselbank belandde. Toen kwam de documentaire op haar pad, waar ze met een goed gevoel op terugkijkt. "Ik kreeg eindelijk een stem. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Een stem om te laten zien hoe het eraan toegaat als je schulden hebt. Dat voelde goed. Ook ontving ik zoveel liefde van mensen die ik niet kende. Kaartjes, eten en mijn schulden zijn zelfs afbetaald. Ik ben heel dankbaar."

Maar het was geen eind goed, al goed. "Daarna gingen de problemen verder. Ik werkte twaalf uur, maar het UWV wilde dat ik twintig uur ging werken. Dat ging niet. Ik zou wel willen werken, maar ik kán het gewoon niet. Maar het UWV gelooft me niet. Het blijft een gevecht."

Drie huisdieren

Ditte zit nu weer in de ziektewet en moet van een minimaal inkomen leven. "Ik kan er niet van rondkomen. Ik probeer zo zuinig mogelijk te eten en verbouw groente in mijn eigen tuintje. Maar ik heb drie huisdieren: een hond en twee katten. Volgende week komt de dierenarts en ik sta al rood. Maar ik moet het toch doen. We zien wel. Ik doe wat ik kan en hopelijk komt het wel goed.

Ik ben een positief mens en blijf doorvechten. Ik probeer van elke dag een mooie dag te maken: naar mijn tuintje gaan, geuren ruiken, wandelen met mijn hond. Maar op de achtergrond speelt van alles. Ik zou willen dat ze me met rust lieten. Al zou ik slechts tijdelijk volledig afgekeurd worden; dan kan ik even tot rust komen. Doodsbang ben ik, dat van alle stress de kanker terugkomt."

Volksopera

Ditte werkte jarenlang als vrijwilliger bij de borstkankervereniging en deed daarnaast ander vrijwilligerswerk. Dat zou ze graag voortzetten. "Ik wil graag bijdragen en voor anderen dingen doen. Dat verzorgende zit in mij. Ook zou ik graag weer creatieve dingen doen: workshops geven in schilderen, styling, koken... Dat zijn dingen waar ik blij van word en goed in ben. Maar ik probeer niet te veel verwachtingen te hebben. Dan komt alles wel goed."

Volgende maand kan Ditte in elk geval vocaal aan de slag. Ze zal zingen in een volksopera in Amsterdam-Noord. Waar ze - net als vroeger - zal optreden met anderen uit de documentaire.

Jij op VROUW.nl

Heb je ook een bijzonder verhaal en wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier…