Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne en haar gezin
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Anne kreeg stamcellen van haar zus
na de diagnose acute leukemie

journaliste

Daphne van Rossum

D

De aandacht voor stamceldonoren is sterk toegenomen nu Laura van der Weide opriep stamceldonor te worden, omdat haar vriend Pim Trommelen een agressieve vorm van leukemie heeft. Ook Anne Anemaat (36) kreeg in 2017 acute leukemie. Gelukkig bleek ze een match te hebben met één van haar zussen en hoefde ze daardoor niet naar de donorbank.

Op 28 maart 2017 kreeg Anne plotseling puntbloedingen op haar benen: “Een collega zei dat ik bloed moest gaan prikken bij de huisarts, maar ik vond het onzin. Ik dacht dat het kwam omdat ik mezelf had geschoren met crèmespoeling, omdat de scheercrème op was.

Maar toen ik die puntjes de volgende dag op mijn arm kreeg, wist ik dat er iets niet goed zat. Ik had mijn armen natuurlijk niet geschoren, hoe kwam ik daar dan aan?”

“De collega hield aan dat ik bloed moest laten prikken en zo kwam ik bij de dokter terecht. Ik was op mijn werk - ik ben apothekersassistent - toen de dokter mij kwam halen. Normaal is hij heel kalm, maar nu had hij rode wangen en zei: ‘Het is niet goed’. Hij zei dat het voor 99% zeker acute leukemie was.”

Jonge kinderen

“Ik dacht alleen maar: dit kan niet. Ik heb twee jonge kinderen en zou de dag erna 35 worden. Ik kon niet zomaar ziek worden. Toen kwam ik zes weken in het ziekenhuis te liggen in omgekeerde isolatie: ik mocht mijn kamer niet af, omdat ik vatbaar was voor alle virussen en infecties.

Het was zo onwerkelijk. De zondag ervoor had ik nog hardgelopen. Leukemie zit niet in mijn familie. Het kan iedereen zomaar overkomen, begreep ik.”

Agressieve vorm

“In het ziekenhuis werd via een beenmergpunctie gekeken naar het soort leukemie, het bleek een agressieve vorm te zijn. Ik werd behandeld met chemo en Prednisolon.

Door de chemo werd ik voor het eerst echt ziek. Omdat ik een agressieve vorm heb, moest het behandeld worden met chemokuren, totale lichaamsbestralingen en stamcellen, omdat je anders een grote kans hebt dat het terugkomt. Met de stamcellen zou je kunnen genezen.”

“Ik heb drie zussen en ze zijn alle drie getest, om te zien of ze een match waren. Ik had per zus 25% kans op een match. Gelukkig bleek ik die met mijn zus Renate te hebben.”

Groeihormomen

“Renate wilde mij meteen helpen en ging de keuring in. Heel spannend. Haar longen en bloeddruk moesten goed zijn om stamcellen te mogen geven. Gelukkig was alles in orde. Daarna moest ze groeihormonen inspuiten, zodat er meer stamcellen werden aangemaakt.

Na vijf dagen werd er gekeken of ze voldoende stamcellen had aangemaakt en kreeg ze een infuus, waardoor de stamcellen als het ware werden ‘geoogst’. Die kreeg ik dan weer toegediend, nadat ze behandeld waren.”

Transplantatie

“Ik heb op 27 september 2017 de transplantatie gehad. De eerste anderhalve week na de behandeling was ik heel ziek, ik kreeg pijn in mijn mond. Kon niet eten. Daarna vonden de stamcellen een plekje in mijn beenmerg en gingen mijn afweercellen weer omhoog.

Na twee weken mocht ik naar huis, ik voelde me op zich wel goed, maar kreeg wel last van omgekeerde afstoting: de stamcellen gingen mijn lichaam en organen aanvallen. Na de behandeling daarvan met Prednisolon heb ik nog pijnlijke plekjes in mijn mond. Toch is omgekeerde afstoting goed, omdat het de kans dat de leukemie terugkeert kleiner maakt.”

IJzerwaarden

“Inmiddels gaat het goed met mij. Ik ben hersteld, maar nog altijd wel vermoeid. Mijn ijzerwaarden zijn ook nog niet optimaal. Toch ben ik heel dankbaar dat ik er nog ben en ontzettend blij dat mijn zus mij heeft kunnen helpen. Anders had ik beroep moeten doen op de donorbank en dan moet je maar afwachten of je een match hebt.

Toch is het heel goed en belangrijk dat deze bank er is en dat er zich steeds meer donoren aanmelden, dat maakt de kans op een match natuurlijk ook groter.”

Donorbank

De oproep van Laura blijkt gelukkig een groot succes. Sinds vrijdag hebben zich al 20.000 mensen aangemeld bij de donorbank, terwijl er zich vorig jaar 50.000 in een heel jaar hebben aangemeld. Ook Anne Anemaat wijst op het belang om je als donor aan te melden: “Maar ook dat er geld gedoneerd wordt, zodat deze aanmeldingen ook verwerkt kunnen worden in het geval dat er een match is.”

Heb jij iets ingrijpends meegemaakt en wil je dat delen?

Klik dan hier