Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

inenten kind
Foto: Hollandse Hoogte/Arena Ltda
Verhalen achter het nieuws

'Na het overlijden van haar dochters vriendin (14)
liet ik mijn zoon (11) inenten'

Vivienne Groenewoud

W

We zouden uit eten gaan, mijn vriendin en ik. Totdat ik een appje kreeg; ze kon niet. Niet omdat ze geen zin had, of te moe was. Maar omdat de beste vriendin van haar dochter - een meisje van 14 - plotseling was overleden.

Julie. Een brutaal, pittig ding was het, volgens mijn vriendin. Ik zag een foto. Een meisje met lange bruine haren en ondeugende ogen die gericht waren op de toekomst. Een meisje dat vrijdagavond nog op een feestje was. Dat zich zondag een beetje grieperig voelde. Een meisje wiens hart diezelfde avond stopte met kloppen, ondanks verwoede pogingen haar te reanimeren. 

Vaccinaties

Afgelopen maandag werd ze in besloten kring begraven. Voor haar ouders, broer en iedereen die haar na stond begint de nachtmerrie nu pas, stel ik me voor. De dochter van mijn vriendin is angstig en durft niet te gaan slapen, net zoals meerdere klasgenootjes. Ondanks de goede opvang, antiobioticakuur en vaccinaties die ze inmiddels kregen.

Vaccinaties die eerder niet standaard in het rijksvaccinatieprogramma zaten. Sinds deze maand krijgen baby's van 14 maanden die aangeboden, evenals pubers van 14 jaar. Mijn zoon (11) had 'm dus niet. 

Intensive care

De dagen erop was het op het nieuws: Nederland stevent af op een recordaantal besmettingen met de meningokok type W. Dit jaar zijn er al 57 mensen op de intensive care beland en 11 mensen overleden.

Tot overmaat van ramp worden 14-jarigen later ingeënt dan de bedoeling was door een tekort aan vaccins, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal doden tot nu toe is dit jaar al gelijk aan het totaal van 2017.

Zelf halen

De bacterie lijkt snel op te rukken. Volgens de krant ging er voor 2015 niemand dood aan meningokokken type W (ook bekend als hersenvliesontsteking/meningitis) en raakten jaarlijks maar zo'n vier mensen besmet.

Wat veel mensen echter niet weten is dat je niet afhankelijk bent van een rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin tegen meningokokken W kun je namelijk ook zelf halen. Gewoon, bij een vaccinatiecentrum.

Uitroeien

Je moet het bijvoorbeeld halen voor een reis naar Afrika, kost zo’n zes tientjes en beschermt je vijf jaar lang. Prima, want zelfs een kortwerkend vaccin kan een ziekte zo goed als uitroeien, net als bij meningokokken C gebeurd is.

Nadat een arts bevestigde dat herhaling na een aantal jaar (tegen die tijd wel via het rijksvaccinatieprogramma) geen enkel kwaad kan en het vaccin volkomen veilig is besloot ik dat die zes tientjes een lage prijs waren voor mijn gemoedsrust: ik besloot mijn zoon te laten inenten.

Bacterie

Gezien de mogelijk zeer ernstige gevolgen van deze ziekte - bloedvergiftiging (sepsis), overlijden - wil ik het risico niet lopen. We hebben het niet over een griepje: zelfs bij snelle en adequate behandeling overlijdt 5 tot 10% van de patiënten met meningitis.

Bij sepsis is de zogenaamde fatality rate 20 tot 50% binnen 24 uur. Daarbij draagt naar schatting 10 tot 20% van de mensen op enig moment de bacterie bij zich. Voornamelijk jonge kinderen, tieners en jongvolwassenen.

Wanneer je de meest vatbaren vaccineert, voorkom je veel dragerschap en circulatie. Daarmee bescherm je dus meer mensen dan alleen je eigen kind. Ik vind dat een mooi idee. Want kinderen die zomaar door je vingers glippen, daar moeten we alles tegen doen wat maar mogelijk is.