Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Greetje (met haar man Freddy en buurmeisje Patricia
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Greetje is overblijfjuf: Door eierstokkanker
miste ik bijna mijn jubileum

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag is het de Nationale Overblijfdag. Greetje Douma (60) is al een kwart eeuw overblijfjuf in het Groningse Beerta: "Het is elke dag anderhalf uur genieten van die kinderen."

Greetje: "Ik was altijd al veel bezig met kinderen, toen ik 25 jaar geleden door het schoolhoofd werd gevraagd of ik de opvang wilde opstarten op OBS De Uilenburcht. Het was nog ver voor de tijd waarin de overblijfregeling voor scholen verplicht werd (augustus 2006, red.). De benodigde papieren heb ik in de loop van de tijd gehaald."

Overleden

Het werk is puur genieten voor Greetje: "Het is anderhalf uur plezier. Ik zeg altijd dat ik de kinderen even lease en zij leasen mij altijd even. Dan ben ik even de surrogaat mama, euh nou ja oma inmiddels. Zelf heb ik twee kinderen mogen dragen die helaas bij de geboorte zijn overleden. 

Dat was een groot verdriet, heel heftig. Vooral met feestdagen als Sinterklaas vond ik het moeilijk. Nog steeds weleens. Gelukkig had ik altijd veel kinderen om me heen. Door mijn werk, maar ook omdat ik veel op kinderen heb gepast.

Eierstokkanker

Mensen weten me altijd te vinden en ik spring graag bij als de nood aan de man is. Ik heb met veel kinderen ook nog goed contact, zoals met Patricia. Ook op haar heb ik altijd veel gepast. Ze woont nu tegenover mij en bracht me laatst nog een bloemetje. Omdat ik door mijn ziekte bijna mijn jubileum niet zou hebben gehaald.

Want op 19 september vorig jaar plaste ik ineens bloed en op 20 september kreeg ik de diagnose: eierstokkanker. Er drukte een tumor op mijn blaas. Ik kreeg drie chemo’s, een operatie en toen nog drie chemo’s.

Kruisje

Sinds 23 april is het klaar en ben ik schoon. Nog niet genezen hoor, dat mag ik pas na twee jaar zeggen. Ik heb heel veel geluk gehad; als je er later achter komt dan ik staat er al snel een kruisje achter je naam.

Ik heb door mijn ziekte dus een maand of zeven, acht niet gewerkt. Ik heb de kinderen gemist, de knuffels die ze geven. Daarom begin ik vandaag weer voorzichtig. Voor een dag of twee, drie in de week. Kijken hoe het gaat, want ik ben nog steeds sneller moe. Op vrijdag 20 juli - de laatste schooldag voor regio Noord vóór de zomervakantie - ben ik 25 jaar overblijfmoeder, en dat wil ik graag volmaken."

Beleefder

Greetje heeft de kinderen wel zien veranderen in de afgelopen 25 jaar: "Ze worden weer beleefder; ik hoor weer 'U' en 'Mag ik' in plaats van 'Ik wil'. Het is weer meer zoals ik zelf ben opgegroeid."

Ook de inhoud van de broodtrommel zag ze veranderen: "Het is allemaal gezonder geworden; ik zie vaker tomaat en komkommer." Het gekste dat ze ooit in een trommel zag? "Ik kan er maar niet aan wennen dat een kind pannenkoeken meekrijgt voor de lunch."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!