Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Simona en haar gezin
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Simona’s zoontje heeft leukemie:
Ze namen ons niet serieus

Ismay Gijsen

S

Simona Duin (31) heeft in april te horen gekregen dat haar driejarige zoontje Jayro acute myeloïde leukemie heeft. Om het leven van ziekenhuis naar ziekenhuis wat dragelijker te maken, roepen vrienden op om hem de mooiste Disney-kaarten en tekeningen te sturen. We spraken Simona, die moest aandringen op onderzoek van haar zoon. “Als we naar huis waren gegaan, had hij die dag waarschijnlijk niet overleefd.”

Simona: “Mijn zoontje was wekenlang ziek en we hadden er een slecht gevoel bij. Negen weken lang hopten we van huisarts naar de doktersdienst waar je ’s avonds terechtkunt, maar steeds werden we naar huis gestuurd. Volgens de dokters zou hij een ‘griepje’ hebben. 

Gezichtsverlamming 

In de tiende week had Jayro een gezichtsverlamming. We schrokken ons kapot. Bij de huisarts werden we weer niet serieus genomen. Er zou een spiertje vastzitten in zijn nek. Mijn man en ik werden toen zó boos. We stonden erop dat hij een bloedtest zou krijgen. Toen begon het balletje te rollen… Jayro bleek leukemie te hebben.

Onze wereld stortte in, we wisten ons geen raad meer. Veel tijd om na te denken hadden we overigens niet. Jayro moest binnen een half uur met de ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen.

Daar kreeg hij meteen een bloedtransfusie en de dag erna chemo. Als we naar huis waren gegaan, had hij die dag waarschijnlijk niet overleefd. Zijn bloedwaarde was 1,6 terwijl je 23 moet hebben. 

Overlevingskans 

Momenteel kan er nog niks gezegd worden over de overlevingskans van Jayro. Dat is ontzettend pijnlijk. We wachten op een beenmergtransplantatie, daarna kunnen we pas weer verder kijken.

We leven nu een beetje op de automatische piloot. We zitten bijna elke dag in het ziekenhuis dat zo’n 200 kilometer van ons huis af is. Ik kan alleen maar hopen dat deze nachtmerrie zo snel mogelijk voorbij is. 

Ik wil alle vrouwen op het hart drukken dat ze hun kind niet laten wegsturen als ze het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is. Sta erop dat je kind wordt onderzocht. Als mijn partner en ik die dag niet hadden aangedrongen, dan hadden we nu hoogstwaarschijnlijk ons kind niet meer bij ons gehad.”

Jayro ontvangt graag Disney-kaartjes! Wil je iets opsturen? Informatie vind je hier