Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Saskia's zoontje (3)
krijgt zo min mogelijk suiker

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

J

Je kind suikervrij opvoeden, hoe gezond is dat? Deskundigen worden het er maar niet over eens. Foodblogger en psycholoog Saskia Koopman (32) vond een middenweg: ze voedt haar zoontje Liam (3) op met zo min mogelijk geraffineerde suikers. Helemaal suikervrij - geeft ze eerlijk toe - dat lukt niet. "Verbieden doe ik niet aan; dingen die je niet mag zijn altijd leuker en lekkerder."

Saskia: "In 2013 begon ik geraffineerde suikers te schrappen. Ik voelde mij al snel fitter en gezonder. Toen ik een tijdje daarna zwanger raakte, wist ik meteen dat ik mijn zoontje hetzelfde voedingspatroon wilde meegeven. 

Flesvoeding

Dat was lang zo gemakkelijk nog niet, helemaal toen hij nog een baby was. Borstvoeding geven lukte niet, maar vrijwel ieder merk flesvoeding zat vól suiker. Dat heb ik hem uiteindelijk toch maar gegeven, ik moest iets.

Toen hij vast voedsel ging eten, werd het makkelijker; groenten stomen, in de blender, invriezen en klaar is Kees. Zo heb je zonder veel moeite altijd verse en gezonde hapjes bij de hand. 

Smaakpalet

Mijn zoontje is inmiddels 3 jaar en ik merk dat hij een ander smaakpalet ontwikkelt dan veel van zijn leeftijdsgenootjes. Op een verjaardag eet hij het liefst een bakje olijven leeg en toen hij vanochtend honger had, pakte hij enthousiast een avocado uit de fruitschaal.

Welk kind grijpt er in godsnaam naar een avocado als er allemaal zoete fruitsoorten in de mand liggen? Ik kan me niet voorstellen dat ik die keuze als kind zou hebben gemaakt, haha!

Verbieden

Ik moet eerlijk toegeven dat we niet geheel suikervrij leven. Bij mijn ouders krijgt hij gewoon een dadel als hij trek heeft in iets zoets, maar bij mijn schoonouders eet hij altijd snoepjes. Zij zijn daar niet zo mee bezig en dat is ook prima.

Ik ga hem niets verbieden. Door mijn achtergrond als psycholoog weet ik dat dat iets juist aantrekkelijker maakt. Dingen die je niet mag zijn altijd leuker en lekkerder. Daarom kies ik er bewust voor om buiten de deur niet te moeilijk te doen. 

Pakjes en zakjes

Zo min mogelijk suiker eten, houdt ook in dat ik nauwelijks pakjes en zakjes gebruik. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, want je bent gek als je iedere week je eigen tomatensaus staat te maken. Met kinderen is dat zo goed als onmogelijk.

Maar er zit een groot verschil tussen de producten die je in de supermarkt kunt kopen. In de ene variant zit veel meer suiker dan in de andere. Als je een keer de tijd neemt om dat goed uit te zoeken, kun je daarna heel gemakkelijk een gezonde keuze maken. 

Duurder

Gezond eten is duurder dan ongezond eten, dat kan ik niet ontkennen. Maar het is ook niet zo dat je er een fortuin aan hoeft uit te geven. Seizoensgroenten zijn op de markt en in de budgetsupermarkten bijvoorbeeld helemaal niet zo duur.

Daarnaast denk ik dat het een keuze is die je moet maken. Je kunt stapels met geld uitgeven aan de nieuwste gadgets, maar je kunt ook wat meer uitgeven aan boodschappen. Het is maar net waar je prioriteit ligt.

Traktaties

En gelukkig merk ik dat gezond eten voor meer en meer mensen een dingetje wordt. Scholen en kinderdagverblijven gaan bijvoorbeeld steeds bewuster om met voeding. Het kinderdagverblijf waar ik Liam naartoe breng, staat bijvoorbeeld alleen gezonde traktaties toe.

Als er wel iets ongezonds wordt meegenomen, dan krijgen de kinderen het mee naar huis zodat hun ouders kunnen beslissen of zij het mogen eten ja of nee. En als Liam over een jaar naar school gaat, zien we wel hoe het loopt. Ik hoop dat hij dan zelf verstandige keuzes weet te maken.

Helemaal niet zielig

Ik krijg regelmatig negatieve reacties. Die krijg ik overigens vaker online, dan in real life. Ik hoor vaak dat mensen het zielig vinden dat ik mijn kind zo weinig mogelijk suikers geef. Dat vind ik echt onzin. Het is namelijk niet zo dat hij niets mag.

Het is maar net wat je gewend bent; koek, snoep en taart kun je ook zoet maken met gedroogd fruit in plaats van met een half pak suiker. Liam is niet anders gewend en zo lang hij blij wordt van een stuk fruit of groente, waarom zou ik hem dan iets ongezonds geven?"

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen? Stuur het naar de redactie.

JIJ op VROUW