Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rozemarijn (midden) met haar man (r) en zakenpartner in de Suzy Wong
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Twee keer een handgranaat voor Suzy Wong
'Dit is een financiële strop'

Daisy Heyer

W

Wat doe je als je een handgranaat voor de deur vindt? Je meldt het netjes bij de politie en dan komt het goed, dacht ook Rozemarijn Cucovic-De Heer, mede-eigenaresse van cocktailbar Suzy Wong in Amsterdam. Maar tot twee keer toe werd haar zaak wekenlang gesloten zonder dat er enige reden is om aan te nemen dat zij of haar zakenpartner ook maar iets aan die handgranaat konden doen. “Het kan niet zo zijn dat jij moet boeten als je onschuldig bent!”

Rozemarijn vertelt: “Mijn man, onze zakenpartner en ik hebben op 1 december 2017 cocktailbar Suzy Wong overgenomen. Het was een droom die uit kwam: een goedlopende, mooie zaak op een goede locatie. Maar al snel veranderde die droom in een nachtmerrie, toen op 19 januari een handgranaat voor de deur werd neergelegd. Ik had nooit van mijn leven verwacht dat ik hiermee te maken zou krijgen. Naast enorm geschrokken was ik oprecht bang. Waarom doet iemand zoiets?

 

Mazzel

Er werd maatwerk toegepast. Op last van de gemeente moesten wij een maand onze tent sluiten. We werden uitvoerig onderzocht, maar uit niets bleek dat wij ook maar iets te maken hadden met criminaliteit of dat we iemand kenden die dit zou kunnen doen. Normaliter wordt een zaak dan ook voor drie maanden gesloten, maar wij hadden ‘mazzel’: omdat we hier dus niets mee te maken hadden bleef het bij een maandje.

Zo’n mazzel bleken we toch niet te hebben. We waren net weer open toen op 22 maart wederom een handgranaat voor de deur werd gelegd. En na melding bij de politie werd onze zaak deze keer niet één, maar drie maanden gesloten. Desastreus voor ons als ondernemers, maar ook als gezin. Bijna al onze inkomsten komen uit Suzy Wong en juist in de startfase krijgen we te maken met een financiële strop.

Omgekeerde wereld

Die tweede keer voelde anders. Je weet al wat je te wachten staat, maar we wisten nu wel zeker dat iemand het echt op ons had gemunt. Bovendien heerst een groot gevoel van onmacht. We wonen in Nederland, dus verwacht je dat je wordt beschermd als je onschuldig bent. Dat is de omgekeerde wereld: je wordt echt compleet aan je lot overgelaten. We beleefden alles weer opnieuw. De klap was enorm.

Alles staat op het spel en dat terwijl wij niks gedaan hebben. Het kan toch niet zo zijn dat jij moet boeten terwijl je onschuldig bent?! Gelukkig hebben de schuldeisers zich heel coulant opgesteld en ook de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland steunt ons en de andere zaken waar dit bij gebeurd is.

Ik gooi hem in de gracht

Want we zijn lang niet de enige. Er zijn handgranaten voor andere zaken in Amsterdam gelegd, maar ook in bijvoorbeeld Rotterdam en in Delft.  We hebben als ondernemers contact met elkaar en met KHN, die ervoor willen zorgen dat er wettelijk iets gaat veranderen zodat jij als ondernemer niet langer gestraft wordt voor iets waar je niets aan kunt doen.

Iemand kan een handgranaat voor een paar tientjes kopen en er voor zorgen dat jij daar als ondernemer financieel aan onderdoor gaat. Met als resultaat dat in de toekomst misschien niet eens meer gemeld zal worden dat er een handgranaat ligt. ‘Ik gooi hem wel in de gracht, want anders moet mijn zaak dicht’, heb ik meerdere malen gehoord van andere ondernemers.

Heropening

Afgelopen weekend was de heropening van onze zaak. We hebben gelukkig heel veel plezier gehad. Er waren bekenden en dj’s die gratis draaiden om de boel feestelijk te maken. Toch merken we veel verschil met de situatie voordat de handgranaten werden neergelegd. Het is lang niet zo druk als voorheen. We zullen hard moeten werken om oude gasten terug te krijgen. Mensen zijn niet meer gewend dat we open zijn en de naam van de zaak is bezoedeld. In alle opzichten gaat het nog heel lang duren voor de gevolgen hiervan opgelost zijn.  

We zijn blij met onze heropening en gaan er alles aan doen om Suzy Wong weer een goedlopende zaak te maken. We hopen met de heropening en onze crowdfunding-actie weer een beetje op de been te komen. Met het geld dat dat oplevert willen we de huurachterstand betalen. Ondertussen pakken we langzaam de draad van ons leven ook weer op en proberen we ons via allerlei wegen hard te maken voor een wetswijziging, zodat niet langer de ondernemers gestraft worden, maar de criminelen. Want wat wij hebben meegemaakt, gun je letterlijk niemand met een eigen zaak."

Heb jij ook iets bijzonders meegemaakt en wil je daarover vertellen? Stuur het naar onze redactie!

JIJ OP VROUW 

Gerelateerde onderwerpen