Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Droomman werd nachtmerrie
Foto: Tetra Images
Verhalen achter het nieuws

Droomman werd nachtmerrie:
Ik vreesde voor mijn leven

journaliste

Daphne van Rossum

L

Lisa* (38) had een goede baan en fijne vrienden. Toen ze ook nog een charmante en succesvolle man tegenkwam, dacht ze dat haar geluk compleet was: “Wat ik toen niet wist was dat hij heel gewelddadig was.”

Het eerste half jaar was Lisa heel gelukkig met haar ‘droomman’. “Mijn vriend was de innemendheid zelve. Grappig, intelligent en charmant. Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn.”

Ik dacht: ben ik nu gek?

Langzaam veranderde er wat in de relatie. “Na een half jaar kwamen de eerste barstjes in het perfecte plaatje. Hij bleek heel jaloers en onredelijk te kunnen zijn. Als ik het ergens niet mee eens was, of als ik hem tegensprak, kreeg ik er verbaal van langs.

Het was niet zo dat hij continu woedeaanvallen had, maar hij had maar weinig nodig om boos, beledigd of jaloers te zijn. Een like op Facebook bij een andere man was genoeg. Ik heb vaak gedacht: ben ik nu gek? Ik kon het gewoon niet bevatten dat hij zo deed, als hij een woedeaanval kreeg vanuit het niets.”

Bont en blauw

“Ik overlegde wel met mijn vriendinnen. Wat had ik nu weer misdaan? Ik vertelde over mijn twijfels, maar niet dat hij mij steeds vaker bont en blauw sloeg. Het begon met een kus en het eindigde op het dieptepunt met een gebroken arm.”

Hij had twee gezichten

“Toen pas werd het me duidelijk: ik moest bij hem weg. Het werd erger en erger. Het stopte niet, liep steeds vaker uit de hand. Mijn vriend had twee gezichten. Als hij alleen maar gewelddadig was geweest, was ik natuurlijk allang bij hem weggegaan.

Maar hij wisselde geweld af met spijt en schaamte. Ik hoopte zo vaak dat het beter zou worden. En ik geloofde hem. Je houdt toch van je man, ziet ook zijn goede kanten.”

Gebroken arm

“Meerdere malen kwam ik in het ziekenhuis terecht. Onder de blauwe plekken, niet kunnen ademen. Met mijn gebroken arm. Dan komt toch het punt dat de maat vol is.

Ik ging steeds meer vrezen voor mijn leven. Ik werd bang voor hem, sloot mezelf op in de badkamer als hij thuiskwam. Ik wist dat hij tot alles in staat was.”

Sterke vrouwen

“Ik heb hulp gezocht in een Blijf van m’n Lijf-huis. Daar zag ik heel veel sterke vrouwen. Vrouwen die net als ik een leuke baan hadden, maar door de situatie waarin ze zaten, alles zijn kwijtgeraakt.

Die net als ik een leuk leven hadden, maar de verkeerde man tegen het lijf liepen. We hadden gemeen dat we nog heel lang wilden vechten voor de relatie en empathisch waren.”

 

Privé-foto’s op internet

“Toen ik bij hem wegging, begon de ellende pas goed. Hij begon privé-foto’s van mij op social media te zetten. Foto’s die van ons samen waren en waarvan hij zei dat hij ze had verwijderd.

En hij heeft mij bedreigd met de dood, omdat hij niet wilde dat ik zou praten over de mishandeling. Niet één keer, maar heel vaak. Ik heb al het bewijs nog in mijn telefoon en computer. Hij stuurde mij zo’n 100 berichten per dag, zei dat hij mijn keel zou doorsnijden.”

Veiligheid

“Ik had op dat moment heel erg veel behoefte aan hulp bij het verbeteren van mijn digitale veiligheid en privacy, maar had het gevoel dat ik nergens terecht kon met mijn vragen daarover.

Je bent bang dat jouw naam overal opduikt, je hebt er geen controle over als hij je op internet zwartmaakt. De politie heeft ook niet overal antwoorden op, ondervond ik. Zo wilde ik bijvoorbeeld weten hoe ik door hem gedelete informatie, waaruit de mishandeling bleek, terug kon halen. Daar konden ze me niet bij helpen.”

Hulp

“Inmiddels ben ik als ervaringsdeskundige verbonden aan safetyNed. Deze organisatie is vorig jaar gestart en houdt zich bezig met het verbeteren van digitale privacy en veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld. 

Ik vind het belangrijk dat andere vrouwen in een dergelijke situatie weten dat er hulp is. En hoe ze veilig online kunnen zijn. Door safetyNed worden hulpverleners en politie zich er steeds meer van bewust dat huiselijk geweld ook een digitale component kan hebben.”

Facebook

“Zo werkt de politie nu met een door safetyNed ontwikkelde screeningsmethodiek om online huiselijk geweld te herkennen, het probleem wordt zo veel eerder zichtbaar.

Ook hebben ze onlangs samen met Facebook een folder uitgebracht over hoe je veilig online kunt zijn. Het is natuurlijk te bizar voor woorden dat de bewijslast nog steeds bij het slachtoffer ligt. Maar met safetyNed sta je er niet alleen voor.”

*Lisa wilde dit verhaal uit veilligheidsoverwegingen niet onder haar eigen naam vertellen. Naam Lisa bij de redactie bekend.

 www.safetyned.org