Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jamie: vierde van rechts
Foto: Dutch Casting Agency
Verhalen achter het nieuws

Jamie (23) is grid girl bij motorraces:
Ik voel mij soms een superster

Simone van Hugten

P

Pitspoezen krijgen de nodige kritiek te verduren. De F1 deed de grid girls al eens tijdelijk in de ban: F1-managing director Sean Bratches noemde de vaak schaars geklede dames ongepast en niet relevant. Inmiddels mogen de dames wél weer de grid op. Goed nieuws voor Jamie de Jager (23), een pitspoes die haar werk juist met veel plezier uitoefent.

Jamie rolde de wereld van pitspoezen in via een agency. "Ik stond ingeschreven bij Dutch Casting Agency, zij regelen mensen voor televisie en film, maar ook voor races. Een van hun klanten sponsort de TT Assen. Ik stond ingeschreven en het leek me superleuk om dat te doen."

Op de foto

De voorbereidingen worden al een tijd vóór de race getroffen. Jamie: "Er is altijd één dag ingepland waarop we met alle meiden het lopen oefenen. We moeten namelijk op een bepaalde volgorde de grid op. Iedereen moet op het juiste moment bij de juiste vlag staan waar de coureur start."

Als dat onder de knie is en het tijd is voor de race, kan het echt werk beginnen. "Als je bij de race aankomt, krijg je eerst een jurkje aan. Het is de bedoeling dat je rondloopt op de paddock en mensen met je op de foto kunnen gaan. Die sfeer is altijd top; mensen zijn vrolijk, hebben zin in de race. Later op de dag hebben ze vaak wel een borrel op, maar dat hoort erbij. Ik heb nog geen negatieve ervaringen gehad."

Superster

De fotomomentjes zijn leuk dus, maar het echte hoogtepunt voor Jamie is wanneer ze grid op mag. "Dat moment is zo gaaf. Het hele publiek gaat tekeer als ze al die vrouwen opeens zien verschijnen. Dan kom je vol enthousiasme aanlopen terwijl die gigantische tribune naar je kijkt en je lacht alsof je een superster bent. Dat is wel het tofste moment."

Tijdens de laatste race kon ze haar geluk al helemaal niet op: "Omdat ik al een aantal keer had meegewerkt aan motorraces, mocht ik deze keer voorop lopen en bij de eerste vlag staan. Toen voelde ik me heel trots. 

Eigen beeld | Jamie: rechts

Opdoffen

Daarnaast is het team waarmee ik werk altijd heel leuk. We hebben altijd een hoop lol met alle meiden, je kan je lekker samen opdoffen en iedereen is altijd enthousiast. Ik vind het een feestje."

De focus ligt dus altijd op haar uiterlijk. Maar een lustobject heeft ze zich nooit gevoeld. "Nee, daar heb ik geen last van. Ik weet wat mijn functie is en dat er naar je gekeken wordt als je dit werk doet. Ik kies daar zelf voor en ik vind het oprecht leuk om op de foto te gaan."

Mannenjacht

"In de kroeg sta je ook weleens in een mooi jurkje omdat je bijvoorbeeld op mannenjacht gaat. Aandacht kun je op allerlei momenten en in allerlei situaties krijgen. Het is gewoon lachen met die meiden, zo’n race!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook weleens een bijzondere klus en wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!