Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Ellen Bakker | Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Ellen (60) en haar ex kunnen prima door één deur:
Ik logeer nog steeds weleens bij hem

Dimphy van Miltenburg

Z

Ze zijn inmiddels al langer uit elkaar dan ze bij elkaar waren, maar Ellen Bakker (60) en haar ex-man Willem hebben altijd goed contact gehouden. Ook de contacten met de ex-schoonfamilies en nieuwe partners zijn altijd harmonieus geweest. Ellen: “Je leeft maar één keer, waarom zou je het elkaar zo moeilijk maken?”

Ellen was 22 jaar toen ze in het huwelijksbootje stapte met Willem. Ellen: “We waren toen al vier jaar samen. Twee jaar na onze trouwdag kregen we ons eerste kind en drieënhalf jaar later hadden we er vier."

Booreiland

"Willem werkte op een booreiland. Hij was elke maand drie weken van huis. Die ene week dat hij wel thuis was, hadden we weinig contact. Op een gegeven moment merkte ik dat ik hem niet meer miste wanneer hij weg was. We waren uit elkaar gegroeid, maar ruzie hebben we nooit gehad. 

Willem had er moeite mee toen ik hem vertelde dat ik wilde scheiden, maar ook toen kregen we geen ruzie. Hij bleef in ons huis wonen en ik kon met urgentie een woning vier kilometer verderop krijgen. Hij hielp mij nog met het opknappen van het huisje. Mijn schoonvader heeft geholpen met behangen."

Ellen en Willem op hun trouwdag / Eigen beeld

Nieuwe vrouw

"Natuurlijk was het de eerste jaren na de scheiding wel even lastig. De kinderen waren om het weekend bij hun vader en de rest van de tijd bij mij. Toen hij een nieuwe vrouw kreeg, ging het allemaal wat soepeler. Met haar kon ik het goed vinden en ze was gek op onze kinderen.

Toen zij zwanger was van het eerste kind van hen samen, ben ik nog een keer met haar mee geweest naar het ziekenhuis voor een echo. Op een gegeven moment kreeg ik zelf ook een nieuwe partner, van wie ik eveneens ben gescheiden. Ook met hem is het contact nog goed. Als hij in de buurt is, komt hij langs om een hapje te eten.”

Uitvaart

"Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat een derde van de exen die samen kinderen hebben, niet naar de uitvaart van hun ex zou gaan. Ellen: “Ik moet er niet aan denken dat ik geen afscheid zou kunnen nemen, en mijn naasten niet bij zou kunnen staan in zo’n moeilijke periode. Bij het overlijden van mijn ex-schoonouders ben ik ook op het afscheid geweest, zowel voor mijzelf als voor mijn kinderen.

Mijn ex-schoonvader was ernstig ziek en op een gegeven moment belde mijn ex mij op; als ik nog afscheid wilde nemen van zijn vader, dan moest ik dat nu doen. Ik heb hem een week voor zijn overlijden nog bezocht en samen met hem een shaggie gerookt en een jonge jenever gedronken." 

Goed contact

"We hadden altijd goed contact, ook na onze scheiding kwam mijn ex-schoonfamilie op verjaardagen. Mijn schoonzus en zwager zijn ook overleden en als ik in de buurt ben, ga ik altijd even naar hun graf.

Andersom werkt het net zo, want mijn ex was ook op de uitvaart van mijn moeder, zij hebben altijd een goede band gehouden. Ik zou het pas raar hebben gevonden als hij niet was gekomen! Hij was zelfs één van de eersten die is gebeld nadat ze was overleden.”

Logeren

"Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar ben destijds naar Drenthe verhuisd. Vijftien jaar geleden ben ik toch weer teruggegaan. Drie van onze kinderen zijn in Drenthe blijven wonen en er zijn inmiddels ook kleinkinderen. Zodoende logeer ik ongeveer één keer per jaar bij mijn ex-man als ik de kinderen bezoek. 

Hij woont nog steeds in ons oude huis, inmiddels zonder zijn tweede vrouw. De eerste keer dat ik daar sliep was wel gek, ik lag op de oude kinderkamer. Maar ik heb als een roos geslapen en werd pas om half tien wakker, terwijl ik normaal veel eerder wakker ben. Ik vroeg me af waarom hij mij niet had gewekt, maar dat wilde hij niet. Als ik zo lang sliep, had ik dat vast nodig."

Kerst

"De kinderen hebben mij weleens gevraagd of ik niet terug zou willen naar papa, maar dat wil ik niet. Ik ben wel blij dat we goed contact hebben. Drie jaar geleden hebben we ook een keer Kerst gevierd met alle kinderen. Dat was heel gezellig.

Al die vechtscheidingen vind ik verschrikkelijk. Natuurlijk zijn er omstandigheden waarin het niet anders kan, maar in principe zou het verboden moeten worden dat kinderen bij één van de ouders worden weggehouden. Waarom maken mensen het elkaar zo moeilijk? Je leeft maar één keer. Ik ben blij dat mijn ex er nog is en dat we nog goed contact hebben.”

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook altijd een bijzondere band met je ex gehouden? En wil je daarover vertellen? Stuur ons een berichtje!

Jij op VROUW