Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Seline’s vriend kreeg lymfklierkanker:
Ik durf geen jaar vooruit te kijken

Dimphy van Miltenburg

D

De wereld van Seline’s gezinnetje stortte ruim een jaar geleden in. Murat (37), de vriend van Seline (28) en de vader van hun dochtertje, bleek een agressieve vorm van lymfklierkanker te hebben. Chemokuren en stamceltransplantaties volgden. Seline: “Onze toekomst is onzeker, ik durf geen jaar vooruit te kijken.”

Seline Thunissen en Murat Belek ontmoetten elkaar zeven jaar geleden op een verjaardag van gemeenschappelijke vrienden. Seline: "Het was meteen raak. Sindsdien zijn we onafscheidelijk.”

Verhuizen

Seline woonde destijds in Zuid-Holland, maar verhuisde voor haar liefde naar het Brabantse. Twee jaar later werd hun dochter geboren. “Maar ik kon niet wennen in Brabant. Daarom zijn we twee jaar geleden naar Den Haag verhuisd. Eigenlijk hadden we alles net op de rit. We waren super gelukkig, ik werkte als kapster en Murat had een webshop voor kinderkleding.”

Maar in mei 2017 bleek Murat ziek. “We waren net verhuisd en hij had wat last van zijn arm. We besloten dat nog even aan te kijken. Maar twee weken later kon hij de trap niet meer oplopen omdat hij zo benauwd was. Toen zijn we naar het ziekenhuis gegaan en daar bleek dat het foute boel was. Murat bleek agressieve lymfklierkanker te hebben en moest meteen behandelingen ondergaan. Anders zou hij het niet overleven.”

Foto-actie

De diagnose kwam een paar dagen voordat het gezin op vakantie zou gaan. “Weggaan zat er voor ons dus niet in. Ik had een keer gezien dat iemand allemaal foto’s van zichzelf maakte op verschillende plekken ter wereld en op die foto's schreef: ‘My love for you is so big, it has reached…' Op de plek van de puntjes stonden dan verschillende plaatsnamen.

Ik deed een oproep aan mensen om een foto van zichzelf op vakantie te maken met de tekst ‘Dear Murat, Seline’s love for you is so big, it has reached…' De actie werd massaal gedeeld. “Murat vond het geweldig om al die foto's binnen te krijgen. Nog steeds ontvangen we zo’n twee foto’s per maand.”

Eén van de vele foto's die Murat kreeg opgestuurd / Eigen beeld

Stamceltransplantie

De behandelingen bij Murat slaan aan, maar de toekomst blijft onzeker. “Murat heeft meerdere soorten chemotherapie ondergaan en een stamceltransplantatie gehad. Zijn broer was gelukkig een match. Maar Murat is niet genezen, want de kanker kan altijd terugkomen en iemand is pas schoon als de kanker vijf jaar wegblijft. De artsen kunnen er niets over zeggen.

Murat is daarnaast verlamd geraakt vanaf zijn middel, waarschijnlijk door een verkeerde beenmergpunctie. Het is maar de vraag of hij ooit weer zal kunnen lopen. Hij heeft een periode in een revalidatiecentrum gezeten, maar op een gegeven moment was hij daar uitbehandeld. Omdat we driehoog wonen en geen lift hebben, kan Murat onmogelijk thuis wonen. We zijn nu bezig met het aanvragen van een urgentieverklaring voor een woning op de begane grond of eentje met een lift. Tot die tijd woont Murat in een bejaardentehuis.”

Murat en Seline na talloze chemokuren en de stamceltransplantatie / Eigen beeld

Bejaardentehuis

“Het bejaardentehuis is confronterend. Veel van de mensen die daar verblijven, klagen de hele dag. Dat terwijl wij alleen maar kunnen hopen dat Murat die leeftijd ooit zal halen. Toch zijn er ook leuke dingen. Zo is er een opaatje van 95 jaar die vroeger bij een orkest zat en mondharmonica speelde. Als hij speelt, gaat mijn dochtertje dansen. En laatst heeft hij haar zelfs zijn mondharmonica gegeven.”

Seline hoopt dat Murat het bejaardentehuis snel kan verlaten. “Ik wil nu snel de urgentieverklaring regelen, zodat we een woning krijgen waar we met zijn drietjes kunnen wonen. We mogen natuurlijk altijd op bezoek komen in het bejaardentehuis en stiekem blijven we ook wel slapen, maar we willen toch liever een eigen huisje. En daarnaast is het elke keer afwachten wat de uitslagen van de onderzoeken zijn. Ik durf niet verder dan een jaar vooruit te kijken.”

JIJ op VROUW.nl

Heb jij net als Seline een persoonlijk verhaal dat je wilt delen? Stuur ons een berichtje.

Jij op VROUW