Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Chantal met migraine en Chantal zonder migraine
Foto: Tweegezichten.nl
Verhalen achter het nieuws

Chantal had 6 jaar hoofdpijn:
En toen was er opeens een medicijn!

Dimphy van Miltenburg

H

Het is vandaag Dag van de migraine. Chantal Kwak (42) heeft al sinds haar twaalfde migraine. Daar viel goed mee te leven, totdat ze tien jaar geleden van haar zoontje beviel. Chantal: "Sindsdien had ik opeens dagelijks hoofdpijn en daar bovenop nog drie migraineaanvallen per week."

Omdat migrainepatiënten vaak onzichtbaar blijven voor de buitenwereld als zij een migraineaanval hebben - ze trekken zich dan immers terug -, besloot schrijfster en fotograaf Hottie Wiersma patiënten vast te leggen tijdens een migraineaanval én op een moment dat ze zich goed voelen. Deze foto’s en verhalen zijn gebundeld in het boek Twee Gezichten. De impact van migraine, dat op 13 september wordt gelanceerd.

Medicatie

Chantal is één van de migrainepatiënten die heeft meegewerkt aan het boek en de tentoonstelling. Toen ze 12 was, kreeg ze voor het eerst een migraineaanval. Tot haar 32e had ze hier wekelijks één dag last van. Dankzij medicatie was er prima mee te leven.

Chantal: "Ik ben weleens een maand thuis gebleven op de middelbare school en in mijn eerste baan heb ik een paar maanden 50% gewerkt. Maar over het algemeen had ik één dag per week migraine. Als ik mijn rust maar nam, kwam het snel goed.

Zoontje

Maar toen ik op mijn 32e moeder werd van ons zoontje, veranderde mijn hoofdpijn. Ik had drie keer per week migraineaanvallen en had continu spanningshoofdpijn. Ook kon ik niet meer slapen.

De hoofdpijn beheerste mijn leven. Mijn kraamperiode was vreselijk. Ik kan me er ook veel dingen niet meer van herinneren. Niet kunnen slapen en hormonale veranderingen zijn triggers voor hoofdpijn. De hoofdpijn verdween na verloop van tijd ook niet.

Depressief

Niemand wist precies wat de oorzaak van mijn chronische hoofdpijn was en hoe het kon worden opgelost. Ik had ook geen postnatale depressie, ik was ook heel blij met mijn zoontje.

Sommige psychiaters en artsen zeiden dat het moederschap mij waarschijnlijk een beetje was tegengevallen. Maar dat was niet zo. Ik was heel blij met mijn kind, maar door mijn chronische hoofdpijn, de slapeloosheid en het onbegrip daarvoor werd ik depressief.

Lerares

Ik heb van alles geprobeerd om van de hoofdpijn af te komen. Van verschillende soorten medicatie tot acupunctuur tot hardlopen tot homeopathische dingen: niets hielp. Ik was lerares in het basisonderwijs, maar voor de klas staan ging niet meer.

Op therapeutische basis werkte ik twee keer drie uurtjes per week één op één met leerlingen. Na twee jaar heb ik zelf ontslag genomen. Mijn hoofdpijn en migraineaanvallen verdwenen niet en alles was gericht op re-integratie. Dat gaf mij stress.

Bijles

Ik besloot één à twee dagen per week in een winkel te gaan werken. Maar dat hield ik ook maar een paar weken vol. Daar ben ik heel erg van geschrokken. Ik was 34 jaar en vroeg me af of ik dan nooit meer kon werken."

In de jaren erop begon Chantal met het geven van bijles. Ze begon met één uur per week en bouwde dat heel langzaam op naar tien uur per week. "Het duurde twee jaar voordat dat was gelukt.

Antidepressivum

Inmiddels had ik een soort van geaccepteerd dat ik altijd hoofdpijn had en veel migraineaanvallen. Ik sliep overdag veel en mijn sociale leven kwam op een laag pitje te staan. Mijn partner moest regelmatig alleen naar feestjes en ook met Kerstmis ben ik weleens thuisgebleven. Ons hele leven draaide om mijn hoofdpijn." 

En toen, na zes jaar, kwam er opeens een medicijn voor Chantal. "Een antidepressivum (amitriptyline, onder andere verkrijgbaar onder de merknamen Tryptizol, Sarotex en Redomex, red.) bleek goed te werken bij mensen met chronische pijn. Een bijwerking eigenlijk. In lage dosering kreeg ik het voorgeschreven. En het werkte meteen!

Tweede kindje

Na zes jaar was mijn dagelijkse hoofdpijn eindelijk weg. En mijn migraineaanvallen werden ook minder. Dat ging terug naar de frequentie van één keer per week. Het lastige van die zes jaar chronische hoofdpijn is dat het ervoor heeft gezorgd dat we geen tweede kindje hebben gekregen.

In die zes jaar kon het niet, omdat ik daar fysiek gewoon niet toe ik staat zou zijn. En toen het beter met mij ging, durfde ik niet meer. Ik was zó bang dat het terug zou komen. Dus het is niet gebeurd."

Yoga

Chantal staat inmiddels wel weer voor de klas, twee dagen per week. "Het is misschien niet de meest handige baan met migraine, maar ik word er heel blij van. Een dag nadat ik heb gewerkt, plan ik geen afspraken in. Ik drink geen alcohol, ga op tijd naar bed, eet gezond en doe aan yoga. En één keer per week heb ik nog steeds migraine."

Chantal heeft meegewerkt aan het boek, omdat ze tegen onbegrip aanliep. "Ik zal nooit in een joggingbroek de deur uitgaan. Ik draag altijd make-up en besteed veel tijd aan kleding. Mensen opperden ook weleens: 'Je wordt misschien niet serieus genomen omdat je er niet ziek uitziet.'

Foto's

En ik besefte dat ik zelf vaak ook niet open was over de impact van migraine. Ik wilde de foto’s van mijzelf tijdens een migraineaanval eerst niet eens zien. Dan zie ik er zo ziek uit en daar wil ik op een moment dat ik mij goed voel, helemaal niet aan denken.

Maar het is wel belangrijk. Ik vond het ook heftig om de foto’s van anderen te zien. Je ziet de pijn, hoe slecht het met iemand gaat... De foto's zeggen misschien wel meer dan het verhaal erbij."