Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Archieffoto
Foto: Foto: Pexels
Verhalen achter het nieuws

Janine ziet haar familie niet meer:
Ik zag op Facebook dat ik oma ben

Jolien van de Griendt

J

Janine* (49) - moeder van zes kinderen - heeft al vijftien jaar geen contact meer met haar moeder, broer, zussen en drie oudste kinderen. Haar familie beschuldigt haar ervan dat ze haar drie oudste kinderen mishandelde. "Bij de rechtszaak dacht ik nog: 'Dit wordt een eitje, ik heb niks misdaan.'"

De problemen met de familie begonnen al vroeg. Janine: "Mijn moeder heeft mij nooit als volledig kind gezien of behandeld. Toen ik 5 was, dreigde ze al me het huis uit te zetten. Dan was ik stout geweest en moest ik naar het internaat. Ze ging door tot ik huilend met een koffertje bij de voordeur stond.

Slechte buurt

Jeugdzorg heeft zich daar toen ook weleens mee bemoeid, maar mijn moeder wist alles goed te praten. Ik ben daar altijd in meegegaan, want ik wilde natuurlijk niet uit huis geplaatst worden. Soms denk ik weleens: 'Misschien was dat beter geweest.'"

Janine kreeg drie kinderen, van twee verschillende mannen, maar voedde die alleen op. Toen ze 30 was, woonde ze met haar kinderen in een klein huis in een slechte buurt. "Ik werkte als secretaresse en verdiende maar weinig geld en moest toch mijn kinderen onderhouden.

Sinterklaas

Na een paar jaar, in 2003, werd de sfeer in die buurt steeds grimmiger. Ons huis werd soms met eieren bekogeld, ik wilde daar echt weg met mijn gezin. Ik ben toen op mijn 33e, met de kinderen, weer bij mijn moeder ingetrokken. Maar de problemen van vroeger waren er nog; ze was nog steeds heel controlerend en alles moest precies op haar manier.

We hebben bijvoorbeeld erge ruzie gehad over Kerstmis en Sinterklaas: ik wilde alleen kerst vieren, omdat ik het me niet kon veroorloven om voor allebei de feestdagen cadeaus te kopen. Maar mijn moeder wilde per se ook Sinterklaas vieren. Dus organiseerde ze dat achter mijn rug om voor mijn kinderen, en verbood mij te komen.

Eruit gezet

Mijn moeder was het ook nooit eens met mijn vriendjes. Toen ik een relatie kreeg met mijn huidige man, viel dat ook niet goed. Ze heeft er alles aan gedaan om ons uit elkaar te krijgen, ze heeft zelfs op hem ingepraat en gezegd dat ik een slechte vrouw ben.

Hij bleef echter altijd achter me staan en we bleven bij elkaar. Dat kon mijn moeder niet hebben. Ik kreeg te horen dat ik dan niet meer in haar huis mocht wonen. Ze wilde niet wachten tot ik iets nieuws had gevonden, dus ik ben op stel en sprong naar een chalet op een camping verhuisd.

Jeugdzorg

Mijn kinderen, toen 14, 12 en 10, zaten in de puberteit en wilden niet mee. Ik wilde ze niet aan hun haren meetrekken en dacht dat het wel goed zou komen als ik weer een gewone woning had gevonden.

Achteraf gezien heeft mijn moeder dat allemaal tegen me gebruikt. Ze vertelde hen dat ik hen in de steek had gelaten voor mijn nieuwe vriend en meldde alles bij Jeugdzorg. Ze beweerde dat ik mijn kinderen mishandelde en verwaarloosde, en praatte mijn broers en zussen om.

Blauwe plekken

Ik heb mijn kinderen echt nooit iets aangedaan. Volgens Jeugdzorg was het kwalijk dat ik als alleenstaande moeder van drie kinderen fulltime aan het werk was. Maar hoe moest ik ze anders onderhouden?

Ik heb genoeg mensen die kunnen getuigen dat ik ze niet mishandelde. De volleybaltrainster zag ze elke week in hun ondergoed, en heeft nooit blauwe plekken gezien. Maar het woord van mijn familie woog voor de Kinderbescherming zwaarder."

Rechtszaken

Het leidde tot allerlei rechtszaken over waar de kinderen zouden moeten wonen en wie het ouderlijk gezag kreeg. "Het werd een officiële 'uithuisplaatsing', maar omdat er een tekort is aan pleeggezinnen, mochten ze bij mijn moeder blijven wonen. Mijn kinderen mochten dus niet meer bij mij wonen.

Ik ging toen echt door het lint, ik wilde een stoel naar de rechter gooien. Ik had nooit verwacht dat dit echt zou gebeuren. Ik kan er nu rustig over praten, maar ben toen echt ingestort. Als ik probeerde contact te krijgen met mijn kinderen via sociale media, werd ik geblokkeerd. Mijn moeder heeft ook op hen ingepraat.

Nieuwe start

Mijn huidige man heeft er ook enorm onder geleden; ook hij werd door mijn moeder en mijn kinderen beschuldigd van mishandeling, terwijl hij nog geen vlieg dood zou slaan.

We hebben uiteindelijk samen besloten om een nieuwe start te maken in Duitsland, net over de grens. Daar wonen we nu bijna vijftien jaar en ik heb sindsdien geen contact meer met mijn familie. We hebben samen nog drie kinderen gekregen, die nu 13, 12 en 9 zijn en het gaat goed.

Ernstig ziek

Jeugdzorg heeft aan de Duitse instanties doorgegeven wat er in Nederland is gebeurd, maar hier zien ze gelukkig geen reden tot zorg. De kinderen gaan hier ook gewoon naar school en hebben vriendjes: iedereen kan zien dat het goed met ze gaat. Ik kan nu eindelijk bewijzen dat ik een goede moeder ben.

Ik heb op Facebook gezien dat ik inmiddels kleinkinderen heb. Een van hen is pas 2 jaar, maar ernstig ziek. Dat is dan toch wel moeilijk; ik wil er voor ze zijn. Maar het is niet anders. Mijn moeder is mijn moeder niet meer, en hetzelfde geldt voor mijn broer en zussen. Want niemand heeft het voor mij opgenomen."

Koekoekskind

Janine heeft er vaak over nagedacht waarom haar moeder soms zo hard met haar omging. "Ik vermoed dat ik een koekoekskind ben, dus dat mijn vader niet mijn echte vader is. 

Mijn vijf zussen en mijn broer hebben bijvoorbeeld allemaal heel veel moeite met leren, maar ik ben op mijn zestiende hoogbegaafd getest. Ik merk ook dat ik op een andere manier over dingen nadenk.

Psychische hulp

Ik heb lang gedacht: 'Waarom overkomt mij dit allemaal?' Ik heb veel psychische hulp gehad. Maar inmiddels denk ik: 'Schouders naar achteren en borst vooruit.' Ik moet er het beste van maken.

Dat komt denk ik ook doordat ik nu bijna 50 ben, dan ga je toch anders naar het leven kijken. Je kunt niets veranderen aan wat geweest is. Dus proberen we nu samen, met veel zelfspot en humor, verder te gaan."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (familie)verhaal waar je over wil vertellen?

Laat het ons weten!

*De echte naam van Janine is op de redactie bekend.