Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - BSIP
Verhalen achter het nieuws

Diede werkt in de zorg:
Collega's pakken hun biezen

Madelief de Weerd

U

Uit resultaten van onderzoeksbureau EY blijkt dat werknemers in de zorg steeds vaker wisselen van werkgever, vroegtijdig vertrekken en/of sneller ziek zijn. Diede de Weerd (25) werkt al vijf jaar met dementerende ouderen.

Steeds meer van haar collega's nemen ontslag waardoor de werkdruk toeneemt. Ook hebben virussen vrij spel op de uitgeputte lichamen van de verzorgers. Zo kreeg Diede bijvoorbeeld te maken met de ziekte van Bell (een verlamming van de aangezichtsspieren, red.).

Personeelstekort

"Toen ik vijf jaar geleden begon met werken in de zorg hadden we veel tijd en persoonlijke aandacht voor de bewoners. We kamden en föhnden elke dag de haren, de vrouwen werden op een feestelijke dag opgemaakt en we speelden spelletjes. Daar genoten ze van.

Maar sinds een paar jaar zitten we met een nijpend personeelstekort waardoor we er niet meer aan toekomen en nog harder moeten werken. Collega's kunnen het werk niet meer aan, raken overspannen en pakken hun biezen.

Werkdruk

De werkdruk wordt alsmaar hoger en hoger. Mijn team heeft zelfs een hele afdeling van bewoners erbij gekregen omdat er zoveel werknemers zijn opgestapt. Naast mijn rugklachten ben ik nog drie keer ziek geweest, een keer zo ernstig dat ik een half jaar uit de running was.

Ik had een griepje opgelopen en toen ik beter dacht te zijn, ben ik meteen weer gaan werken. Maar de volgende dag werd ik wakker met een gezichtsverlamming.

Aangezichtszenuw

Door een ontsteking in mijn aangezichtszenuw kreeg ik de ziekte van Bell: de uitval van de zenuw zorgde ervoor dat ik in de linkerhelft van mijn gezicht de spieren niet meer kon aanspannen.

Praten en eten ging erg moeilijk en om er bovenop te komen, moest ik veel bedrust nemen en kreeg ik een prednisonkuur. Dat ik ziek werd is niet alleen aan mijn werk te wijten, maar ik denk dat de hoge werkdruk het wel in de hand heeft gewerkt.

Boerderij

Ondanks de werkdruk, de griepjes en de ziekte van Bell heb ik er niet een keer aan gedacht om te stoppen met werken in de zorg. Ouderen helpen, geeft mij een goed gevoel; het is zulk dankbaar werk! Mijn dag is pas goed als hun dag dat ook is. 

Laatst hadden we een uitje naar de boerderij: zo lief om te zien hoe gelukkig ze werden van lammetjes knuffelen! Deze uitstapjes zijn belangrijk voor de ouderen omdat ze er waanzinnig van genieten.

Juist daarom is het jammer dat er zo'n groot personeelstekort is. Als er nou meer mensen in de zorg komen werken, kunnen we weer persoonlijke aandacht schenken aan de ouderen en de werkdruk voor elkaar verlagen."