Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Ontstekingen, wazig zien, veranderende oogkleur...
De nadelen van wimperserum

Jolien van de Griendt

H

Het was een tijdlang de heilige graal voor Bambi-ogen: wimperserum. Maar nu blijkt dat in veel serums het stofje bimatoprost zit, waardoor je allerlei nare bijwerkingen kunt krijgen: jeuk, infecties en zelfs je irissen kunnen - voorgoed (!) - verkleuren.

Een aantal gebruikers van de goedkopere serums belandde met onverklaarbare klachten bij de huisarts, die achteraf gezien waarschijnlijk aan het wimperserum te koppelen zijn. Maar voor die bijwerkingen wordt op de verpakking niet goed gewaarschuwd.

Oogontsteking

VROUW-collega Eva was ook lang enthousiast over wimperserum. "Ik ben er ongeveer een half jaar geleden mee begonnen, toen het ook veel in het nieuws was. Ik was er heel blij mee. Je krijgt er heel mooie, lange wimpers van. Ik smeerde echt fanatiek. Toen ik het een keer vergeten was mee te nemen, ben ik het nog snel onderweg gaan kopen."

Maar twee weken geleden kreeg Eva vreemde klachten: "Ik had jeuk aan mijn oog, en mijn ooglid werd steeds roder en dikker. Ik dacht even aan een oogontsteking, maar meestal heb ik dan geen jeuk.

Radar

Toen de klachten na een paar dagen niet weggingen, ben ik naar de huisarts gegaan. Hij vroeg of ik nieuwe crèmes of make-up was gaan gebruiken. Toen ik vertelde over het wimperserum, zei hij dat ik daar meteen mee moest stoppen."

Eva waarschuwde ook haar vriendinnen. "Een van hen zei toen dat ze een paar weken geleden al gestopt was, omdat ze er wazig van ging zien." In het tv-programma Radar kwamen maandagavond ook gebruikers met problemen aan het woord en dat zorgde voor veel reacties op Twitter.

Juist gebruik

Diana Markese (46) zegt bijvoorbeeld dat ze blij was met het wimperserum, maar dat ze het niet gekoppeld had aan oogklachten. Ze was er ook voor naar de dokter geweest, maar die kon geen verklaring vinden. "Ik gebruik het ongeveer een jaar: de eerste drie maanden elke dag en daarna twee of drie keer per week.

Sinds een kleine twee maanden heb ik last van mijn ogen. Ik had serum van het Kruidvat, en vind het heel vervelend dat hier geen duidelijke waarschuwingen voor gegeven zijn. Toen ik er via Twitter een vraag over stelde, kreeg ik te horen dat het bij 'juist gebruik' niet schadelijk is. Dus ik gebruik het dan verkeerd?"

Toch veilig?

Wel is belangrijk dat niet alle wimperserums dezelfde stoffen bevatten. De woordvoerder van RevitaLash, een ander populair wimperserum, zegt bijvoorbeeld dat het bewuste stofje (bimatoprost) zeker niet in hun product zit. "Ons merk bestaat al sinds 2006 en is ontwikkeld door een Amerikaanse oogarts en uitgebreid getest", vertelt hij.

"Maar we hebben sinds die tijd wel veel andere, goedkopere merken zien komen en gaan. Onze serums worden door miljoenen mensen gebruikt en het aantal klachten over irritaties is verwaarloosbaar; niet meer dan bij andere cosmetische producten."

Het populairste goedkope wimperserum van het Kruidvat, is inmiddels uit de handel gehaald. Want omdat het stofje bimatoprost eigenlijk een medicijn is voor een oogziekte, mag de drogisterij het niet als cosmetica verkopen. 

Jij op VROUW.nl

Wat is jouw ervaring met wimperserum? 

Vertel hetg ons!