Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zwangere vrouw
Foto: Foto: Pexels
Verhalen achter het nieuws

Esther vond zelf
een geschikte draagmoeder

Sam ten Hove

C

Commercieel draagmoederschap is in Nederland verboden. Wensouders mogen een draagmoeder alleen halen uit hun eigen omgeving. Esther de Bock (38) is dat gelukt: "Het is wel een heftig traject geweest."

Esther en haar man troffen het geluk dat iemand uit hun omgeving zichzelf aanbood. Het plaatsen van een oproep voor onbekenden is namelijk - vooralsnog - strafbaar in Nederland.

Draagmoederbank

Iets meer dan de helft van de Nederlanders is voorstander van de komst van een draagmoederbank: een instantie die wensouders en draagmoeders, vrouwen die een kind voor een ander willen dragen, aan elkaar koppelt. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 18.000 mensen voor het programma Hoe bevalt Nederland. 

Esther: "Een draagmoeder zoeken is in Nederland moeilijk. Wij zijn een heterostel. Ik kan wel zwanger worden, maar geen zwangerschap voltooien, door het Meier-Gorlin syndroom. We wilden het verder proberen via een draagmoeder.

Ivf

In Nederland kom je dan terecht bij dokter Schats, gynaecoloog en hoofd van het IVF Centrum VUmc. Dat is het enige ziekenhuis in Nederland dat behandelingen via ivf bij een draagmoeder aanbiedt. En dan moet een draagmoeder nog aan heel veel eisen voldoen. Daarom is het lang niet voor iedereen weggelegd.

Wij vonden een geschikte draagmoeder, namelijk de Canadese vriendin van mijn neef, maar het VUmc helpt alleen Nederlandse stellen en draagmoeders. Daarom konden we ons niet laten helpen door het VUmc.

Oproep

We besloten onze 'reis' daarom voort te zetten in Canada. Vlak voordat we vertrokken trok zij zich terug. Helaas, maar dat is een draagmoeders recht. 'We gaan geen oproep plaatsen', hadden mijn man en ik al gezegd. 

Wij hadden er alle vertrouwen in dat er nog iemand op ons pad zou komen. En dat gebeurde. We kenden Els* al heel lang en zij wist van mijn zwangerschappen. Zij bood zich aan en werd goedgekeurd door het VUmc.

Draagmoederbank

Al met al viel het bij ons mee hoe lang het duurde: in april 2015 hadden we onze eerste afspraak met de draagmoeder bij de gynaecoloog en op 5 januari 2016 is onze dochter geboren.

Een draagmoederbank lijkt mij een ideale oplossing. Mits alle betrokkenen goed gescreend worden en het verbonden is aan ziekenhuizen. Want als er niemand in je omgeving geschikt is, wordt het heel moeilijk. Stel dat we Els* niet waren tegengekomen en er was in Nederland een draagmoederbank. Dan waren we daar zeker heen gegaan.

Heftig traject

Toen onze dochter geboren was is mijn man naar de Staatscommissie herijking ouderschap geweest. Er was ruimte om een persoonlijk woord te doen. Hij heeft gevraagd of de juridische onduidelijkheden in de toekomst veranderd kunnen worden.

Het is wel een heftig traject geweest. Daarom zou ik het niet opnieuw doen. Want ivf zie ik niet nog een keer zitten. Misschien als we jonger waren geweest, maar we zijn al heel blij met één kind."

*Wegens privacyredenen is de naam van de draagmoeder gefingeerd.