Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Hester ging in relatietherapie...
met 5000 man tegelijk!

Jolien van de Griendt

V

Voor veel mensen is in relatietherapie gaan al een hele stap. En om je sores nu met 5000 mensen tegelijk te gaan bespreken… Toch durfden Hester (46) en haar man Patrick* het aan. Ze werkten afgelopen weekend tijdens het Superrelatie Weekend in een dampend Ziggo Dome aan hun relatie. "Ik heb weer vlinders in mijn buik."

Hester bekent: "We zaten niet echt in de beste periode van onze relatie. Door twee jonge kinderen en veel gebroken nachten waren we de verbinding met elkaar kwijtgeraakt. We zijn dertien jaar getrouwd, het sloop er gewoon in. Ik vond dat er snel wat moest veranderen."

Dochters

Patrick stond niet meteen te springen maar ging toch mee. "We hebben een hotel geboekt, zodat we er echt even samen uit konden. Tegen onze dochters van 9 en 7 zeiden we dat we gewoon een weekendje weggingen, omdat papa en mama soms ook even wat tijd voor elkaar willen. We wilden ze niet laten schrikken."

Het Superrelatie Weekend is een concept van coaches David de Kock en Arjan Vergeer. Zij geven via de Facebook-pagina van 365 Dagen Succesvol tips over persoonlijke ontwikkeling en organiseren een jaarprogramma en verschillende themaweekenden. Zij geven dan presentaties en geven de mensen in de zaal opdrachten.

Muisstil

"Je bent twee dagen met z’n allen heel intensief met jezelf en je relatie bezig. Maar als het aan de gang is, heb je eigenlijk niet meer in de gaten dat je met zoveel mensen bent; iedereen is muisstil en gefocust aan het luisteren."

Op de eerste dag werden de mensen die samen met hun partner waren gekomen - je kunt ook alleen komen, red. - opgesplitst. "Dat had ik nog maar even niet tegen Patrick verteld; ik was bang dat hij dan helemaal niet meer mee zou willen. Maar eenmaal daar liet hij het allemaal over zich heen komen.

Kernwaarden

Het weekend was een soort rollercoaster. Je doet telkens opdrachten die je met elkaar moet bespreken. Dan moet je bijvoorbeeld kernwaarden opschrijven die voor jou belangrijk zijn, maar je krijgt slechts twee minuten.

Je hebt gewoon geen tijd om na te denken of je zorgen te maken." Juist het feit dat je met zoveel mensen bent, en dat je persoonlijke uitdagingen telkens met onbekenden bespreekt, vond Hester van grote toegevoegde waarde.

Donderslag

"Zeker bij mijn man heeft dat tot interessante inzichten geleid. Hij realiseerde zich door die gesprekken opeens dat hij er niet genoeg voor mij is geweest de laatste tijd. Als ik dat zelf probeerde aan te geven, drong het maar niet tot hem door. Hij zei dat het als een donderslag bij hem binnenkwam."

Voor Patrick en Hester heeft het weekend wonderen verricht. "Het voelt alsof het weer dertien jaar geleden is, we zijn echt weer verliefd. Ik voel vlinders als ik een appje van hem krijg en we vinden allebei dat de dag 'lang' voelt. We kunnen niet wachten tot we 's avonds weer bij elkaar zijn.

Voornaamste probleem

Het is nu een paar dagen geleden, maar we zijn er nog steeds helemaal vol van. Het is moeilijk uit te leggen, maar we 'zien' elkaar weer echt. We staan weer helemaal voor elkaar open."

Het voornaamste probleem was dat ze zich steeds meer voor elkaar afsloten. "Als ik ergens mee zat en ik wilde erover praten, werd dat door hem telkens kort gehouden. Maar als hij zelf ergens mee zat, had ik daar ook niet echt ruimte voor.

Diep in de ogen

Dat is iets wat ik dit weekend heb geleerd, dat ik het er zelf soms ook te snel bij liet zitten. Als ik merkte dat hij zich niet goed voelde en ernaar vroeg, zei hij vaak: 'Het komt wel goed, ik kom er wel uit.' Maar zo ga je je allebei steeds meer in je eentje oplossen, terwijl je er juist voor elkaar moet zijn.

Eén oefening had vooral veel impact. "We moesten tegenover elkaar zitten en elkaar heel lang diep in de ogen kijken. Echt heel lang. Dat doe je normaal gesproken natuurlijk nooit. Er komt dan zoveel los! Het was heel emotioneel.

Compliment

Daarna moesten we elkaar welgemeende, intuïtieve complimenten geven. Degene die het compliment ontvangt, moet de ander daar dan ook gemeend voor bedanken. Patrick zei bijvoorbeeld tegen me: 'Ik vind jou mooi.' Dat komt op zo’n moment enorm binnen.

Je wordt gedwongen om te praten over dingen die je allebei heel lang een beetje hebt laten versloffen, of maar van elkaar hebt aangenomen. Dingen die je veel te lang niet hardop tegen elkaar hebt gezegd."

Knuffel

Patrick en Hester zitten in ieder geval nog op een roze wolk. "Toen ik vanmorgen naar beneden kwam, was hij al in de keuken om te ontbijten. Hij vloog me meteen om mijn nek. En toen hij de deur uitging, kreeg ik weer een knuffel. Ik voel dat hij me weer ziet staan."

Voor wie een heel relatieweekend nog wat te heftig vindt, heeft Hester alvast een tip. "De oefening met elkaar lang aankijken en elkaar gemeende complimenten geven, kun je natuurlijk ook thuis doen. Als je daar serieus voor gaat zitten, weet ik zeker dat er van alles loskomt.

Ik denk dat heel veel mensen het amper doorhebben als ze op het verkeerde spoor raken met hun relatie. We hebben nu tools gekregen om eerlijke en open gesprekken met elkaar te kunnen voeren. En die voeren we ook echt."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets bijzonders meegemaakt waardoor je weer helemaal verliefd werd op je partner? 

Vertel het ons dan hier!

*Hesters man wilde niet met zijn echte naam in het stuk.