Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nicole met haar zoontje Luuk (4).
Foto: Privébeeld
Verhalen achter het nieuws

Nicole: Dankzij het ouderschapsplan
zijn wij goed gescheiden

Daisy Heyer

N

Niet getrouwd, wel een samenlevingscontract én een kind samen. Hoe regel je dan een scheiding? Nou, net als met een scheiding bij een huwelijk werkt voor veel ouders een goed ouderschapsplan. Vandaag, Dag  van de scheiding, vertelt Nicole Beerda (30) hoe zij omging met deze situatie. "Van de scheiding van mijn ouders heb ik best wat littekens, die wilde ik niet voor Luuk."

"Mijn ex en ik hadden acht jaar een samenlevingscontract voordat we besloten om uit elkaar te gaan. We waren na al die jaren uit elkaar gegroeid. Eigenlijk zagen we dat pas na de scheiding écht in. Toen ik zwanger was van Luuk waren we daar niet mee bezig, maar waren we blij dat we eindelijk een kindje kregen samen.

Nare herinneringen

Ik had wat scheiden betreft nare herinneringen: ook mijn ouders waren uit elkaar en ik wilde onze zoon, toen net 6 maanden, zeker niet eens in de twee weken naar zijn vader brengen. Zo krijg je geen goede band, dat weet ik uit ervaring. Het moest hoe dan ook anders geregeld worden, maar hoe… dat wisten we zelf ook niet.

Via een scheidingskantoor kwamen we uit bij een mediator. Daar stelden we niet alleen een plan voor de financiën op, maar kregen we ook te maken met een ouderschapsplan. We wisten destijds niet dat het eigenlijk ook verplicht was als je niet getrouwd was om een ouderschapsplan op te stellen. Als er ruzie zou komen, was het handig om ergens op te kunnen terugvallen. En dus gingen we met elkaar om de tafel.

Feestdagen

Bij een ouderschapsplan kwam veel meer kijken dan we dachten. De mediator kwam met ideeën en afspraken over zaken waar wij zelf nooit opgekomen waren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bedragen die ongeveer aan cadeautjes uitgegeven worden?

Hoe het zit met de feestdagen? En de verdeling van de verjaardagen; niet alleen van jou, maar ook van opa en oma? Mijn ex en ik handballen allebei fanatiek en vonden onze schema’s in overleg met de mediator om dat ook te kunnen blijven doen. Over al dit soort (rand)zaken werden afspraken gemaakt, en die werden weer vastgelegd in het ouderschapsplan.

Bijzonder

Ik vind het bijzonder hoe Luuk het ouderschapsplan heeft opgepakt in de afgelopen jaren. Hij weet niet beter dan de manier waarop wij nu leven; dat hij een papa en een mama heeft die apart leven. Hij weet precies welke dag het is en wat er dan gaat gebeuren.

'Ik ga weer naar papa vandaag', hoor ik dan. Het zit allemaal heel goed in zijn hoofd. Het is een knap jongetje geworden, ondanks onze scheiding. Dat geeft me zo’n fijn gevoel. Volgende maand leven we het ouderschapsplan vier jaar na en hoewel niet iedereen voor zo’n plan is, ben ik er nog steeds blij mee.

Wisseldag

We hebben nu zelfs één wisseldag op de dag dat Luuk zelf ook handbalt. Dan zien we elkaar bij zijn training en wisselen we daar. In al die tijd hebben we wellicht maar een paar kleine dingen aangepast en altijd in overleg.

Het was heel fijn dat er afspraken - inclusief handtekeningen - op papier stonden, want er zijn heus wel periodes geweest dat mijn ex en ik niet bepaald goed met elkaar omgingen. Maar dan was er altijd het plan, met handtekeningen, waarop aangetoond kon worden wat de afspraken waren. Dat voelt fijn: je hoeft niet te dreigen met rechtszaken of te leuren met je kind.

Zelfs als het helemaal uit de hand zou lopen, kun je aantonen dat je een plan hebt bedacht met zijn tweetjes waar je beiden voor hebt getekend. Maar dat is gelukkig nooit zo ver gekomen. Juist door het ouderschapsplan kunnen we nu denk ik op zo’n goede voet verder met elkaar." 

Verplicht

"Een ouderschapsplan is een document dat ouders maken als ze uit elkaar zijn", vertelt Laura Kistemaker, oprichtster van Uitelkaar.nl. "Dat is verplicht voor ouders die gaan scheiden, maar eigenlijk ook voor ouders die hebben samen gewoond en ouderlijk gezag hebben over hun kinderen. Zonder getrouwd geweest te zijn dus.

In het plan beschrijven ouders hoe ze de zorg en opvoeding van hun kind(eren) gaan regelen als ze gescheiden zijn. Het gaat bij een ouderschapsplan om zorgregeling, informatie en de kosten van de opvoeding, maar wij adviseren om dieper te gaan en ook afspraken te maken over kleinere zaken zoals verjaardagen, vakanties, bedtijden en voeding. Wat mag wel en wat mag niet?

Expert

Wij zien dat de meeste problemen tussen gescheiden ouders ontstaan omdat er geen (goede) afspraken zijn gemaakt over de kinderen. Daar worden de kinderen dan vaak de dupe van. Wat ik adviseer is dan écht om hulp te zoeken.

Het is een heel lastig iets om er samen uit te komen en het is absoluut niet raar om daar hulp van een expert bij in te schakelen. Een buitenstaander kan zich vaak neutraal opstellen en doorvragen naar de redenen waardoor ouders er niet uit komen. Dan kun je er uiteindelijk zelfs toe komen dat je het (weer) goed kunt vinden met je ex-partner.

Gegeten

Wij hebben hele mooie ouderschapsplannen voorbij zien komen, waarbij er op de wisseldag zelfs wordt gegeten met zijn allen. Dat lukt natuurlijk lang niet iedereen, maar dat zijn wel mooie voorbeelden van ouders die er alles aan proberen te doen om hun kinderen het gelukkigst te krijgen. En dat enkel door goed communiceren!"