Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Privébeeld
Verhalen achter het nieuws

Jolanta had eczeem:
Mijn handen lagen helemaal open

Daisy Heyer

E

Eczeem was deze week veelvuldig in het nieuws. Eerder kopte De Telegraaf dat eczeem weer steeds vaker voorkomt, onder andere omdat we té hygiënisch zouden zijn. Vandaag is het Wereld Eczeem Dag. Daarom spraken we met Jolanta (43), die vroeger ernstige eczeem had. 'Het was niet bepaald een goed visitekaartje voor mezelf.'

“Wanneer ik precies voor het eerst eczeem kreeg, kan ik mij niet precies herinneren. Maar het moet ergens rond de pubertijd zijn geweest. Ik had sowieso een hele moeilijke, slechte huid. Ik kampte met enorme puisten en inwendige ontstekingen op mijn gezicht. De eczeem zat meer op mijn handen, mijn ellebogen en mijn knieën. Eigenlijk op alle plekken waar weinig vet zit."

Wat heb jij nou? 

"Ik vond het best moeilijk. Over de plekken in mijn gezicht hielden mensen hun mond wel. Maar over mijn handen, die regelmatig helemaal open lagen, werden vaak opmerkingen gemaakt. ‘Jeetje wat heb jij nou?’ of ‘Oh, dat ziet er heel slecht uit!’ kreeg ik regelmatig te horen. Er werd echt wel naar me gekeken, dat merkte ik heel duidelijk.

Voor al mijn huidproblemen liep ik bij een huidtherapeute. Zij wees mij erop dat ze bij andere patiënten had gezien dat het hen heel erg hielp om lactosevrij te gaan eten. Tot die tijd kreeg ik via de huisarts de ene na de andere hormoonzalf, maar alles hielp slechts matig of tijdelijk. Ik noem het schijnoplossingen, want de oorzaak van de eczeem neem je er natuurlijk niet mee weg. Dweilen met de kraan open, dus. Lactose-vrij eten leek mij de moeite waard."

Drie weken

"Ik was veel bezig met voeding en dronk destijds al geen koemelk meer, maar het zit in zoveel producten verwerkt! Ongemerkt kreeg ik voordat ik lactosevrij ging eten alsnog heel veel binnen. Het zit in kaas, koekjes, yoghurtjes… Ga zo maar door. Ik heb alle lactoseproducten geëlimineerd. Binnen drie weken merkte ik al een wereld van verschil!

Om helemaal van de huidproblemen af te komen, ben ik nog meer op mijn eten gaan letten. Ik eet ook glutenvrij en zoveel mogelijk suikervrij, maar dat kan best weleens moeilijk zijn. Voornamelijk toen ik zwanger was, ging ik de fout in. Dat moest ik vervolgens bekopen met wederom enorme jeuk en handen die helemaal open lagen."

Hormoonzalf

"Ik kon mezelf dan wel voor mijn kop slaan. Omdat ik inmiddels werkte als voedingsdeskundige, was het niet bepaald een goed visitekaartje voor mezelf, die handen vol eczeem. En dus ging ik na mijn zwangerschap direct weer aan de voeding die voor mij werkte. Als ik hele erge jeuk had - zo erg dat ik niet kon slapen - smeerde ik klein beetje hormoonzalf op de vervelende plekjes.

Maar het feit dat mijn kinderen daardoor ook met de nadelen te maken kregen doordat ik bijvoorbeeld borstvoeding gaf, vond ik verschrikkelijk. Dus werd het streng op mijn voeding letten en voedingssupplementen slikken om zo snel mogelijk weer gezond te worden. En gelukkig was ik bij alle keren na een paar maanden weer van mijn klachten af."

Jeuk en pijn

"Men heeft soms geen idee hoe naar eczeem kan zijn. Je hebt ontzettende jeuk op de plekken en vaak doet het ook pijn. Douchen of in bad gaan doet zeer, omdat het erger wordt als het nat wordt. Er zijn tijden geweest dat ik altijd met handschoenen moest afwassen en ze zelfs aantrok als ik naar buiten ging.

Want ook als het koud of juist heel warm was deden mijn eczeemplekken extreem veel pijn. Mijn jongste kind is nu alweer bijna 6 jaar oud en op dit moment heb ik dankzij mijn eetpatroon eigenlijk nergens meer last van. "

Geen pizza met kaas, wel eczeem-vrij

"Of ik wel eens iets mis uit de jaren dat ik nog alles at? Nou, ik vond een goede pizzapunt met lekker veel kaas altijd heel fijn, maar eigenlijk mis ik niks. Ik begon deze zoektocht ruim 20 jaar geleden, toen had je bijna niks voor mensen die geen koemelk of gluten konden verdragen. Inmiddels is het aanbod in de supermarkten zo groot dat ik goddelijke gerechten kan maken en ook nog eens gezond kan zijn.

Ik heb er zelfs mijn werk van kunnen maken, heb een prachtige huid en ben eigenlijk nooit meer ziek. Mijn huidtherapeute heeft met die optie voor lactosevrij eten destijds echt mijn leven veranderd. Want een leven zonder eczeem, daar kan geen pizzapunt tegenop!" 

Jij op VROUW

Heb jij een verhaal dat je met ons wilt delen?

Stuur een berichtje!