Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: hollandse Hoogte - Ikon Images
Verhalen achter het nieuws

'Ouders medeverantwoordelijk
voor burn-out'

Melissa Eissens

B

Burn-outklachten kunnen resulteren in ernstige angst- en depressieklachten en zelfmoordgedachten onder studenten. Zo bleek eerder al uit onderzoek van Hogeschool Windesheim. De huidige generatie studenten ervaart een steeds grotere druk om te presteren en raakt daardoor in een burn-out. Opvoedkundige Marina van der Wal mist de rol van opvoeding en daarmee de ouders omtrent dit thema. "Het is tijd om de ouders erbij te betrekken."

In plaats van instanties verantwoordelijk te houden voor het groeiende aantal burn-outs onder studenten moeten we het volgens Van der Wal dichter bij huis zoeken, namelijk bij de ouders van de studenten.

Opvoeding

"Ik ben ervan overtuigd dat in de jeugd kan worden aangeleerd hoe je je kunt aanpassen in een veranderende omgeving. Ouders zouden hun kind dit in de opvoeding moeten meegeven. Maar tegenwoordig ontbreekt het daar gierend aan."

Van der Wal ergert zich er mateloos aan dat de invloed van opvoeding niet in de media wordt benoemd waar het burn-out onder studenten betreft. Zo zouden ouders er volgens haar juist voor zorgen dat studenten de vaardigheid missen om met tegenslagen om te kunnen gaan.

Weerbaarheid

Iets wat later, tijdens de studie of eerste werkervaring, de nodige stress en teleurstellingen kan opleveren. "Want hoe ga je om met keiharde eisen, afwijzingen en financiële zelfstandigheid als je dit eerder in je jeugd nooit hebt geleerd?’.

Ze legt uit dat mensen hun kind(eren) met alle liefde en zorgzaamheid opvoeden. Maar dat op de momenten waarop kinderen hun weerbaarheid en veerkracht kunnen oefenen in hun jeugd, de kansen juist worden weggenomen.

Verjaardagsfeestje

"Neem bijvoorbeeld de tegenslag dat een kind niet wordt uitgenodigd op een verjaardagsfeestje. Tegenwoordig moet de hele klas erbij zijn, het prachtige voorbeeld hiervan zie je terug in De Luizenmoeder. Terwijl het voor een kind juist zo belangrijk is om deze teleurstellingen mee te maken."

Het voorkomen van een burn-out bij je kind zodra die gaat studeren heeft volgens haar dus niet alleen met de studie- en werkdruk te maken maar óók met de opvoeding. Geen keuzes leren maken en het gebrek aan verdriet en teleurstelling in de jeugd zou ervoor kunnen zorgen dat studenten sneller in een burn-out raken. 

Tegenslagen

Het ouderschap zou volgens Van der Wal niet moeten betekenen dat je het leven zo leuk mogelijk maakt voor een kind, omdat een leven ook tegenslagen kent. Als een kind die weinig of niet heeft meegemaakt, volgt er volgens haar een extra zware studententijd. 

"De kindertijd is een voorbereiding op het volwassen leven. Als ouders alle aspecten waarmee je een volwassen leven kunt beoefenen, uit die kindertijd wegpakken, dan staan ze opeens vol in de wind als ze moeten gaan studeren. Ze weten niet hoe ze zich emotioneel moeten verdedigen en hebben geen veerkracht kunnen opbouwen.

Ze hebben niet geleerd om zich constant aan te passen aan de verwachtingen, aan de eisen en regels. Ik begrijp dan wel dat een student door de hoeven zakt. En dat hebben we als maatschappij met elkaar gedaan."

Persoonlijkheid

GZ-psycholoog kind en jeugd Rimke Noom ziet het anders: "Het neerzetten van passende eisen, het verminderen van de prestatienormen en het leren omgaan met teleurstellingen zijn inderdaad belangrijke factoren.

Omgaan met kritiek, vragen om hulp en het stellen van grenzen zijn bijvoorbeeld vaardigheden die tot op zekere hoogte aangeleerd kunnen worden, maar ook in een persoonlijkheid verweven zitten."

Diploma

Volgens Noom wordt het de ouders en studenten tegenwoordig wel erg lastig gemaakt: meer druk op het halen van een diploma in korte tijd en tegelijkertijd het zelfstandig kunnen managen van je taken.

"Ook de rol van de sociale media zie ik als een belangrijke factor waar het mis gaat. De fakewereld die daarmee door leeftijdgenoten neer wordt gezet zorgt voor een verhoogde norm, zowel op sociaal gebied als qua prestaties en uiterlijke verschijning."

Sociale media

Een preventieve factor van een burn-out is om goed voor jezelf te kunnen zorgen en een goede balans van inspanning en ontspanning te houden. Iets wat de ouders van jongs af aan al kunnen meegeven en daarin het goede voorbeeld kunnen laten zien. Hierbij moeten de ouders denken aan beweging, gezond eten en adequate ontspanning.

"Echter gooien ook hierbij de sociale media roet in het eten. De ontspanningsmomenten worden nu vaak opgevuld door telefoongebruik. Met als resultaat: continue aanvoer van prikkels en daarmee overprikkeling van het brein. Zie dan je hoofd nog maar eens koel te houden."