Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Privébeeld
Verhalen achter het nieuws

Elisa's vriendin overleed op huwelijksreis:
Haar ouders kwamen helaas te laat

Daisy Heyer

D

Dat een enorm heftige gebeurtenis je leven mede op positieve manier kan beïnvloeden, daar weet Elisa van Velzen (35) alles van. Aan VROUW vertelt zij hoe het plotselinge overlijden van een van haar beste vriendinnen tijdens diens huwelijksreis, haar leven omgooide. "Het zet je aan het denken over je eigen leven."

"Nina en ik zaten in dezelfde vriendengroep. In de loop der jaren zijn we goede vriendinnen geworden. Het was zo’n enorm leuke, lieve meid! Negen jaar geleden hadden we een hilarisch vrijgezellenfeest, gevolgd door een prachtige bruiloft.

Zuid-Afrika

Hun huwelijksreis zou een wereldreis van een jaar worden; op de fiets de wereld over. Nina was toen 28. Zij en haar man hadden allebei hun baan opgezegd en hun appartement was doorverhuurd.

Na een knallend afscheidsfeest vertrokken ze naar Zuid-Afrika, de eerste bestemming van hun wereldreis. Maar daar sloeg het noodlot toe… We werden gebeld met het nieuws dat het heel slecht met Nina ging.

Darmen

Dit had niet direct iets met de reis op zich te maken, in die zin dat ze geen ongeluk had gehad of iets dergelijks. Maar onderweg op de fiets had ze last van haar buik gekregen. Er was geen huisarts in de buurt, dus pas toen het echt niet langer ging, is ze naar een lokaal ziekenhuis gegaan.

Haar toestand werd zo erg, dat ze besloten haar te opereren om te zien wat er aan de hand was. Een groot gedeelte van haar darmen bleek al afgestorven, zodanig dat ze niets meer voor haar konden doen. "Ze heeft nog maximaal 24 uur te leven" was de mededeling.

Ouders

In alle haast boekten haar ouders een vlucht om nog afscheid te kunnen nemen van hun dochter, maar helaas kwamen ze te laat. Waar het afsterven van haar darmen exact door veroorzaakt is, is nooit helemaal duidelijk geworden.

Het kan - net als bijvoorbeeld bij een hartaanval, herseninfarct of longembolie - spontaan ontstaan, of iets zijn geweest dat in de loop der tijd is ontstaan en steeds erger is geworden. Het was in ieder geval een verschrikkelijk drama, helemaal voor haar kersverse man.

Relatie

Haar vroege overlijden was voor mij een wake-up call. Zo’n plotseling en jong overlijden is heel schokkend; het zet je aan het denken. Ik zat destijds in een relatie die al jaren niet lekker liep. Sommigen hoopten dat de hele gebeurtenis ons dichter bij elkaar zou brengen, maar dat liep anders.

Ik besloot de invulling van mijn leven niet langer te laten afhangen van mijn vriend en ging op citytrip naar Kopenhagen met een vriendin, zonder hem. Ongeveer een jaar na deze heftige tijd beëindigden we onze relatie en koos ik echt voor mezelf, voornamelijk door zo veel mogelijk te gaan reizen!

Huilen

Later ben ik ook van baan geswitcht, waardoor ik nog meer kon gaan reizen, zo’n 70% van mijn tijd. Ik reisde naar de Verenigde Staten, vertrok voor mijn werk naar het Midden-Oosten en ging een aantal jaar later zelf ook naar Zuid-Afrika.

Dat was heel speciaal. Ik wilde daar sowieso al een keer heen, maar nu zat er natuurlijk een grotere emotionele lading aan vast. Ik weet nog dat toen ik in Kaapstad op een terrasje zat, ik opeens heel hard moest huilen. Het voelde daar alsof Nina opeens heel dicht bij me was.

Veranderd

Alle inspiratie die ik opdoe tijdens mijn reizen schrijf ik op mijn site. Dat is nu een belangrijk onderdeel van mijn leven. Of ik echt van een muisje in een fladderende vlinder ben veranderd durf ik niet te zeggen, maar het reizen heeft mij wel de beste versie van mezelf laten worden.

Sindsdien ben ik persoonlijk ontzettend gegroeid; het reizen heeft mij daar enorm bij geholpen. De hele gebeurtenis met Nina heeft dat wel getriggerd. Wat het reizen dan precies verandert? Ik ben dan heel erg op mezelf aangewezen en beland regelmatig in onverwachte situaties.

Goede reisverzekering

Dat is soms spannend, maar ook heel erg goed voor mijn ontwikkeling. Laatst ben ik twee weken in mijn eentje door Japan gereisd, iets wat ik al heel lang wilde, maar vroeger nooit had gedurfd!

Dat reizen is allemaal leuk, toch besef ik dat je ook altijd voorzichtig moet zijn, en moet luisteren naar je lijf en gevoel. Met reizen kunnen dingen gebeuren die je niet had voorzien. De afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat een goede reisverzekering een absolute must is.

Ernstig ongeluk

Zo ben ik in New York in het ziekenhuis beland. En een aantal jaar geleden heeft mijn jongere zusje een ernstig ongeluk gehad in Maleisië. Toen werd ik opnieuw met mijn neus op de feiten gedrukt!

Vooral mijn beste vriendin is altijd bezorgd als ik op reis ga. en erg opgelucht als ik weer veilig thuis ben. Maar dat weerhoudt mij er absoluut niet van om het reizen hoor. Sterker nog: ik wil alleen maar meer!

In mijn hart

De afgelopen jaren heb ik al heel wat mooie bestemmingen van mijn bucketlist kunnen afstrepen. Argentinië, Brazilië, Cuba, Japan, Vietnam, Namibië en Fins Lapland waren bijvoorbeeld fantastisch!

Dit jaar ga ik nog naar Noorwegen, Londen en Nieuw-Zeeland. Graag zou ik nog naar Australië, Jordanië, Israël, Tanzania, Costa Rica en Frans Polynesië willen reizen. Een reis naar Antarctica lijkt me trouwens ook heel cool.

Oh, en ik wil dolgraag nog naar Borneo en Ruwanda voor de apen… Reizen zal een belangrijk onderdeel in mijn leven blijven. En bij iedere reis die ik maak, zit Nina in mijn hoofd én hart."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...