Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Liesette Braams (46) vlogde over haar ziekte:
Ik ben er nog!

Anne Noorman

V

Vorig jaar vlogde Liesette Braams een week lang voor Vrouw; ze kreeg de diagnose anuskanker en had tweeënhalf jaar daarvoor te horen gekregen dat ze slechts 50% kans had om te overleven. Maar ze is er nog. Hoe gaat het nu met haar? 

“Na mijn laatste vlog heb ik een jaar lang op bed gelegen en in een rolstoel gezeten,” vertelt Liesette. “Ik was oververmoeid en de hele dag lang misselijk. Eén stap uit bed zetten was al te veel voor me. Maar ik bleef proberen, elke dag deed ik een stapje erbij. Ik begon met een kwartiertje bewegen en nu sta ik drie tot vier keer per week in de sportschool.” 

 

 

Racen is altijd haar passie geweest. Liesette werd al eens gehuldigd tot beste vrouwelijke coureur van Nederland en ook haar man en twee kinderen racen. “Ik wilde zo graag weer achter het stuur kruipen, dat was mijn motivatie. En dat is gelukt. Ik doe alweer aan wedstrijden mee. Ik zit nog niet op het niveau waar ik hiervoor zat, maar het gaat wel heel lekker.”

Chronische pijn

In november heeft Liesette weer een controleafspraak om te kijken hoe het ervoor staat. “Er is al anderhalf jaar niks bij me gevonden. De kankercellen zijn er nog, die gaan ook nooit meer weg, maar zolang ze zich nergens aan vastklampen, ontstaat er geen tumor. En dan kan ik gewoon oud worden.

Ik heb wel last van chronische pijn en een vervelend abces. De artsen weten niet hoe ze dat moeten verhelpen, want niemand is ooit zo ver in de behandeling gekomen. Iedereen met mijn ziektebeeld stierf al eerder. Na mijn laatste operatie dachten de artsen dat ik op bed zou gaan liggen en uiteindelijk euthanasie zou laten plegen. Maar ik krabbelde juist op.”

Medisch wonder

“Als ik in het ziekenhuis kom zeggen ze: ‘Liesette, elke keer als jij binnenloopt, gooien we al onze theorieën over kanker over de muur, want jij bent een medisch wonder.’ Kippenvel krijg ik daarvan. Ik ben heel dankbaar dat ik er nog ben, maar psychisch is het zwaar. Ik heb al vier keer afscheid genomen van familie, omdat het niet lang meer zou duren.”

Genieten

“Als je vijf jaar tumor-vrij blijft bent je schoon, wordt gezegd. Maar ik durf nergens vanuit te gaan. Ik leef met de dag. Over twee weken word ik 47. Mensen zeggen weleens: ‘Help, ik word zestig.’ Dan denk ik: ik hóóp juist zestig te worden. Ik ben al zo dankbaar dat ik de 47 heb gehaald.”

Jij op Vrouw?

Ben jij ook ziek geweest? Of wil je graag reageren op een van onze verhalen?

Dat kan hier