Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Leila met Noa
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Leila's dochter (13) won in Zweden
zilver met freerunning

Melissa Eissens

D

De Nederlandse freerunner Noa Diorgina Man (13) was de jongste en kleinste deelneemster aan de Air Wipp Challenge, de World Cup voor freerunning in Zweden. Afgelopen weekend zette ze een enorme prestatie neer: zilver bij de vrouwen. Haar moeder Leila Veldhoen (39): "Op ballet kon ze haar energie niet kwijt."

"Noa wilde al heel lang meedoen aan deze competitie maar was een jaar te jong. Ze is echt een ondernemertje en heeft zich toch opgegeven met een mooie email erbij. En met succes, want ze kreeg 4 oktober per mail te horen dat ze werd uitgenodigd om mee te doen. Ze was dolblij!

Freerunning

Noa ziet er heel girly uit maar ze is ook heel stoer. Van jongs af aan is ze altijd al heel bewegelijk en sterk geweest. Net als veel andere meisjes in groep 3 wilde Noa op turnen. Maar turnen op topniveau is niet heel erg goed voor je lijf, met alle respect voor de sport. Dus ik had liever dat ze een andere sport zou proberen. 

We hadden nog nooit van freerunning gehoord totdat iemand zei dat het misschien wel iets voor Noa was: met je lichaam en kracht over obstakels heen, met 'normale' bewegingen, zonder jezelf dubbel te vouwen. Toen we gingen kijken vond ze het meteen geweldig. 

Enig kind

Vanaf haar 6e deed ze puur aan een beetje apenkooien in de zaal, maar sinds twee jaar is ze echt op professioneel niveau aan het meetrainen. Ze traint vijftien uur in de week verdeeld over vijf dagen, dus zo'n drie uur per dag. Om haar te plagen zeg ik altijd dat ze maar boft dat ze enig kind is!

Ik vond het wel heel spannend dat ze mocht meedoen bij de vrouwen. We moesten ineens alle zeilen bijstellen en haar klaarstomen voor de competitie. Bij de trainingen en wedstrijden in Nederland had ik nog zoiets van: 'Het gaat allemaal wel'. Ze was weleens lelijk gevallen maar had nog nooit iets gebroken door de sport.

WK

Maar dat was in Zweden bij het WK wel anders. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar wel even schrok. Het was daar echt next level. Vlak voordat Noa aan de beurt was, was er een volwassen man op zijn hoofd gevallen en moest worden afgevoerd.

Op dat moment ben ik de zaal uitgelopen en heb ik mijn beste vriendin een appje gestuurd; dat ik de slechtste moeder ben omdat ik mijn kind daar aan laat meedoen. Maar zij stelde mij gerust dat Noa altijd verstandig is.

Tweede plek

Gelukkig ging alles heel goed. Het is en blijft een topsport waarbij iedereen tot het uiterste gaat en sommige atleten iets te veel risico nemen. Noa was al zo trots dat ze daar mocht staan en zich mocht laten zien. Dus ze heeft haar run heel beheerst uitgevoerd.

Bewust alleen de tricks gedaan die ze tweehonderd procent beheerst en geen onnodige risico genomen. Dit heeft haar de tweede plek bezorgd. Ik ben altijd al apentrots geweest op mijn dochter. Ze is echt al een atleet en tevens ook een slimme meid.

Gymnasium

Ze gaat naar het gymnasium en denkt overal heel goed over na. Daarom steunen we haar ook zo goed mogelijk in haar keuzes. In de zomermaanden gaan we vaak wandelen en als we dan bij een skatepark komen dan leert ze me wat sprongen en doe ik mee met de warming-up. De echte tricks laat ik aan haar over."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder of indrukwekkend verhaal en wil je dat delen?

Dat kan hier!