Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Zo zeg je 'dag' tegen stress
en 'hoi' tegen succes!

Elenoor Nietsch

V

Volgens onderzoek ontstaat 36% van al het ziekteverzuim op het werk door stress. En die wordt niet altijd veroorzaakt door de te lange to do-lijstjes of de vele vergaderingen.

Wat moet je doen om stress te voorkomen en je meer te richten op je succes? Voormalig kok en profbokser Radmilo Soda - in 1972 geboren in Kroatië en op zijn zestiende verhuisd naar Nederland - heeft daar wel een idee over. In het Epicenter, de plek waar zijn sportschool is gevestigd, sprak hij iedereen toe.

Als jij zelf stress ervaart, wat doe jij dan?
"Sport is heel belangrijk voor mij. De ene keer doe ik aan yoga om even helemaal tot mezelf te komen, de andere keer leef ik me uit tijdens een krachttraining. Ik zoek altijd naar de sport die op dat moment voor een uitlaatklep zorgt. Ook ben ik graag met mijn gezin - Radmilo is getrouwd en heeft drie kinderen, red. - en van koken ontspan ik."

Welke work-out raad jij de VROUW-lezeres aan? 
"Er zijn twee soorten mensen en twee soorten workouts. Je hebt mensen die heel erg introvert zijn, echte binnenvetters. Die hebben meer behoefte aan meditatie en andere ontspannende sessies.

En je hebt mensen die heel explosief zijn, extravert. Die geven zichzelf eerder bloot. Die moeten hun energie op een andere manier kwijt. Wat heel belangrijk is en wat mensen soms vergeten is dat je een hart - en longconditie (fietsen, hardlopen) hebt en een spierconditie (krachttraining). Dat zijn twee verschillende dingen. Ook al heb je een hele goeie spierconditie dan kun je nog steeds helemaal buiten adem zijn zodra je met een boodschappentas de trap op moet lopen. Maak een balans tussen het trainen van deze twee condities."

De feestdagen komen eraan... Kun jij tijdens de feestdagen je healthy lifestyle laten voor wat het is, of gaat het altijd maar door?
"Je wordt altijd blootgesteld op bepaalde dagen in het jaar. Het zijn niet alleen die feestdagen maar ook verjaardagen, feestjes, werkborrels en noem maar op. Je moet jezelf van te voren aanleren wat het beste bij je past. Je mag van mij gerust een wijntje drinken en een taartje eten maar hoe vaak eet je die taart? Je moet een balans vinden in je voeding en sportgedrag. Voeding telt voor 70% mee met een gezonde levensstijl." 

Jij helpt graag mensen. Word je zelf weleens geholpen? 
"Ja natuurlijk, dat is het mooie van mijn vak! Ik ontmoet heel veel mensen en die ondersteunen mij ook bij dingen die ik nodig heb. We hebben allemaal hulp nodig, iedereen is van bloed en vlees. Gelukkig maar!"

Zie jij het leven als een grote wedstrijd? En vind jij dat mensen zichzelf altijd moeten blijven uitdagen? 
"Ja! Dat komt ook terug in mijn nieuwe boek dat rond februari uitkomt; je moet elke dag uit je comfort zone. Dan blijven je hersenen goed werken en blijft je lichaam geprikkeld!"