Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Antina verloor haar tweeling: In februari zijn ze
eindelijk weer een echt duo

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

V

Vanaf 4 februari 2019 is het mogelijk om je stilgeboren kindje bij te laten schrijven in het personenregister, dat heeft de Eerste Kamer afgelopen dinsdag besloten. Voor Antina (33) betekent het dat haar gezin vanaf februari ook op papier eindelijk compleet is. "Laatst keek ik naar mijn eigen gegevens in het register en het steekt dat daarin staat dat ik moeder ben van drie kinderen in plaats van vier." 

“Tweeënhalf jaar geleden raakte ik zwanger van een eeneiige tweeling. Al vanaf het begin waren er zorgen. De twee kindjes hadden ieder een eigen vruchtzak; één kleine en één grote. Gedurende de zwangerschap werd het verschil tussen die twee steeds groter. Met 22 weken en twee dagen knapte een van de zakken en zette mijn lichaam de bevalling in. 

Verdrietig en trots

De jongens werden vier dagen later, op 3 maart 2016, vlak na elkaar geboren; Mees overleed tijdens de bevalling, maar Tijn kwam wel levend ter wereld. Omdat de artsen niets kunnen doen voor baby’tjes die vóór de grens van 24 weken worden geboren, werden ze allebei op mijn borst gelegd, waar Tijn nog een paar minuutjes heeft geleefd. 

Hoewel mijn vriend en ik kapot waren van verdriet, waren we tegelijkertijd heel trots en gelukkig. We nodigden familie en vrienden uit in het ziekenhuis en genoten met volle teugen van de korte tijd dat we onze jongens bij ons mochten hebben. 

Praten als brugman

Toen we ons de volgende dag meldden bij het gemeentehuis om Mees en Tijn aan te geven, bleek dat niet te kunnen. Mees was stilgeboren en kon dus sowieso niet bijgeschreven worden, en van Tijn moesten de artsen eerst bevestigen dat hij een paar minuten had geleefd. 

Mijn vriend en ik hebben moeten praten als brugman om voor elkaar te krijgen dat in ieder geval hij kon worden bijgeschreven. Op een gegeven moment kwam er zelfs een beveiliger binnen om te vragen of we iets wilden eten, zo lang hebben we moeten wachten.

Alleen een akte

Dat Tijn uiteindelijk bijgeschreven kon worden en we van Mees alleen een ‘akte van een levenloos geboren kind’ kregen, vonden we heel oneerlijk. Ik weet nog dat een medewerkster vroeg of ik zeker wist dat ik onderscheid wilde maken tussen Mees en Tijn. 

Die opmerking maakte mij boos. Ík maakte dat onderscheid niet, dat deed de wet voor mij. Maar op dat moment was er zoveel te regelen, dat we het er verder bij hebben laten zitten. Tegen sommige bureaucratische dingen kun je nu eenmaal niet op, besloten we. 

Alsof hij niet had bestaan

Welke gevolgen het had dat alleen Tijn in het register stond, ondervonden we een paar dagen later. Terwijl ik uitgeput en verdrietig op bed lag, deed mijn moeder open voor een vrolijke medewerkster van het consultatiebureau, die langskwam om Tijns gehoor te testen en hem zijn eerste prikjes te geven. 

Niet veel later kregen we brieven van de bibliotheek en verschillende andere instanties; allemaal gericht aan Tijn. Alsof iedereen was vergeten dat Mees ook had bestaan. De buitenwereld had hem dan misschien niet in leven gezien, maar hij had 23 weken in mijn buik geleefd, dus voor ons hoorde hij er gewoon bij. 

Antina en haar dochtertjes bij het graf van haar overleden zoontjes

Weer zwanger

Vlak nadat ik was bevallen van de jongens, raakte ik weer zwanger van een eeneiige tweeling, dit keer van twee meiden. Mees en Tijn hadden we laten onderzoeken en volgens de doktoren was er geen verklaarbare reden voor hun overlijden.

En inderdaad, de zwangerschap verliep zoals het hoort. Met 32 weken werden Pip Mees en Fien Tijn gehaald met een geplande keizersnede. We hebben er bewust voor gekozen om de meiden de namen van hun broertjes mee te geven. Op die manier zijn ze altijd samen.

Ik geloof oprecht dat de jongens in hen voortleven. Hoe kan het anders dat ik twee keer achter elkaar zwanger was van een eeneiige tweeling, terwijl de artsen de kans daarop kleiner achten dan de kans dat je de loterij wint?

Eindelijk een echt duo

Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder, maar ik vind het nog steeds oneerlijk dat Mees officieel niet heeft bestaan. Laatst keek ik naar mijn eigen gegevens in het register en het steekt dat daarin staat dat ik moeder ben van drie kinderen in plaats van vier. 

Het nieuws over de wet die deze week is goedgekeurd door de Eerste Kamer heb ik niet op de voet gevolgd, maar ik heb zeker het een en ander meegekregen. Ik vind het heel verdrietig dat alles nu weer wordt opgerakeld, maar ik verheug me erop om Mees bij te kunnen schrijven.

Reken maar dat ik in februari bij het gemeentehuis op de stoep sta. Dan zijn onze twee jongens eindelijk weer een echt duo.”

Jij op VROUW

Is er een verhaal dat jij met ons zou willen delen?

Stuur een berichtje