Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: APA Arnhemse Persagentschap
Verhalen achter het nieuws

'Ik drink geen druppel
alcohol meer'

Meike Blommaert

O

Om het na de feestdagen wat rustiger aan te doen, start je het nieuwe jaar misschien met een alcoholvrije maand. Edith Sutmuller (44) pakte het drastischer aan: zij drinkt inmiddels al een jaar geen druppel alchohol meer.

Edith hield wel van een borreltje, maar sinds januari 2018 staat ze helemaal droog. Nu slaat ze zelfs een kersenbonbon over. 

"Ik besloot om helemaal te stoppen met drinken, omdat minderen me niet lukte. Ik nam me heel vaak voor om alleen nog maar in het weekend te drinken en niet doordeweeks, maar dat liep uiteindelijk toch vaak anders. Ik dronk als ik uit eten ging of thuis op vrijdag om het weekend in te luiden. En het bij twee biertjes houden? Daar ben ik het type niet voor.

Ontbieren

Wel deed ik een aantal jaar achter elkaar aan alcohol-vasten. Dan dronk ik rond Pasen veertig dagen niet. Dat beviel me altijd erg goed. Dat was op zich fijn, maar zet ook niet heel veel zoden aan de dijk als je daarna gewoon weer vrolijk doordrinkt. 

Toen heb ik besloten om me aan te melden voor de cursus ’Ontwijnen’. Een programma waarbij je in groepsverband wordt geholpen met je alcoholvrije periode. ‘Ontbieren’ is in mijn geval misschien toepasselijker, want ik ben echt een biervrouw.

Scheve gezichten

Alcohol wordt in onze maatschappij zo normaal gevonden. Het roept daarom heel veel op bij mensen wanneer je besluit niet meer te drinken. Ik kreeg best veel negatieve reacties. Mensen vroegen wat er met me aan de hand was.

Als je gestopt bent met drinken, kan je rekenen op scheve gezichten. Het stigma dat je saai of truttig bent wanneer je niet drinkt is groot. Maar ik kan ook gewoon losgaan op de dansvloer met spa rood. 

Slappe lach

Ik voel me veel lekkerder sinds ik niet meer drink. Ik slaap bijvoorbeeld veel beter. En ik krijg nog net zo makkelijk de slappe lach als na een paar biertjes. Het losser zijn is er dus nog steeds, alleen nu met een gezonder drankje. Mijn goede voornemen houdt dus niet op na een jaar vasten, in 2019 ga ik er gewoon weer vrolijk mee door!

Mijn goede voornemen houdt dus niet op na een jaar vasten, in 2019 ga ik er gewoon mee door!"

Jij op VROUW

Heb jij ook besloten om te stoppen met het drinken van alcohol? Of heb je een ander bijzonder voornemen voor 2019? 

Stuur ons een berichtje