Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Rob de Jong
Verhalen achter het nieuws

Linda knuffelt vreemden:
Ik heb ook een keer een zwerver geknuffeld

journalist

Marion van Es

G

Goed nieuws voor Blue Monday: deze dag valt dit jaar samen met de Internationale Knuffeldag! Want op deze 'blauwe maandag' kan de mensheid wel wat extra liefde gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een stevige omhelzing. En die geven Linda en haar vriend jou graag!

In Nederland houden we daar echter niet zo van. Zeker als het onbekenden betreft, geven we liever een ferme handdruk of, vooruit dan, drie kussen op de wang. Jammer, vindt Linda. 

Levensbehoefte

"Ik vind het best jammer dat onze cultuur zo gereserveerd is", zegt Linda van Twuyver (25) uit Alkmaar. "Zelf kom ik uit een gezin waar het heel normaal was om te knuffelen en 'Ik hou van jou' te zeggen, maar ik weet dat er ook genoeg families zijn waarin dat helemaal niet het geval is. Dat terwijl knuffelen letterlijk een eerste levensbehoefte is; als babydieren, zoals kalfjes en aapjes, geen fysieke aandacht krijgen, gaan ze dood."

Vijf jaar geleden richtte ze Free Hugs Nederland op en ging ze, zoals toen in Amerika al veel gebruikelijker was, met een kartonnen Free Hugs-bordje op de Dam staan. "Ik kreeg er meteen zo'n stoot energie van", vertelt ze over die eerste keer. "Ongelofelijk hoeveel mensen daar op af kwamen en hoeveel bijzondere, kwetsbare gesprekken dat opleverde. Een knuffel is een heel klein gebaar met een groot positief effect. En je legt er beiden evenveel in."

Gelukshormoon

In haar woonplaats Alkmaar zijn ze over het algemeen wat minder knuffelbaar, merkt Linda. "Als ik mensen uit deze omgeving vertel dat ik dit doe, merk ik weleens dat ze het een beetje raar vinden. Soms denken ze zelfs dat ik het doe omdat ik zelf iets tekort kom. Dan leg ik uit dat bij een knuffel het gelukshormoon oxytocine in je lijf vrijkomt. Vaak hebben mensen daar geen idee van." 

Toch hebben de meesten die op de Free Hugs-acties afkomen volgens Linda helemaal geen gebrek aan geluk in hun leven. "Het gaat ze meestal om het statement. Mensen zijn tegenwoordig zo snel bang voor anderen, denk maar aan de angst voor terreur. Dat terwijl veruit de meerderheid van de wereldbevolking wél goed van aard is. Door positiviteit te delen, benadruk je dat feit."

Zwerver

Vervelende ervaringen heeft Linda zelden gehad. "Eén keer vroeg een toerist of ik naast knuffelen ook nog 'andere diensten' leverde. En één keer kon een man het niet nalaten om bij het loslaten nog even met zijn hand langs mijn borsten te glijden. Maar verder heb ik alleen maar leuke ontmoetingen gehad. Een knuffel heeft ook niets met seksualiteit te maken, maar met kameraadschap. Het geeft een gevoel van veiligheid.

Ik probeer ook uit te stralen dat ik daar sta voor iedereen, niemand uitgezonderd. Ik heb ook een keer een zwerver geknuffeld. Hij zei dat hij het heel moeilijk vond om me te benaderen, maar ik had er totaal geen moeite mee."

Vriend

Toen ze nog studeerde, organiseerde Linda vrijwel iedere maand een knuffelevenement, tegenwoordig schiet het er helaas steeds vaker bij in. "Het is mijn goede voornemen om er dit jaar weer meer tijd voor vrij te maken. Misschien lukt dat wel, nu mijn vriend ook 'om' is.

Vlak voor kerst is hij voor het eerst met me mee geweest. In het begin vond hij het nog een beetje spannend om vreemden te knuffelen, maar uiteindelijk moest ik hém na een paar uur mee naar huis slepen. Hij bleef maar zeggen: 'Nog eentje, dan gaan we', haha."