Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Crowdfunding voor doodzieke moeder:
'Deze reis is haar laatste wens'

Anne Noorman

M

Maria Ebben (41) kreeg de dag voor kerst te horen dat ze kanker heeft. Uitgezaaid in haar botten, bleek al snel. Doktoren kunnen niks meer voor haar doen. Haar laatste wens is om met haar dochter (15) naar Kaapverdië te gaan. Beste vriendin Patricia Kiesewetter (36) startte een crowdfundingsactie om geld in te zamelen.

“In december had ik last van een jeukende bobbel in mijn borst, dus ging ik langs het ziekenhuis. Ik verwachtte er niks ergs van. Ik had een jaar daarvoor nog een mammografie laten maken en toen zat er niks, dus ik ging er vanuit dat het een cyste was en ik zo weer naar huis kon. Maar toen de dokter terugkwam en zei 'Blijf maar gelijk’, wist ik dat het foute boel was.  

Borstkanker

De dag voor kerst kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Dat was nog eens rot de feestdagen ingaan. Daarna belandde ik in de medische molen en kreeg ik PET-scans en CT-scans om te kijken of er uitzaaiingen waren. En dat bleek zo te zijn. De kanker zit in mijn botten, met uitzaaiingen onder mijn oksel en in allebei mijn heupgewrichten.

De artsen zeiden al snel dat ze niks meer voor me konden doen. Chemotherapie zou me alleen maar ziek maken en het zou niks uithalen. De enige optie die ik heb is hormoontherapie. Daar ben ik gisteren mee gestart. Als het aanslaat, kunnen ze mijn leven met een à twee jaar verlengen. Maar als het niet aanslaat, kan het veel sneller voorbij zijn.

Alleenstaande moeder

Ik zit in een soort achtbaan. Ik vind de rit helemaal niet leuk, maar kan niet uit het karretje. Ik ga van ziekenhuis naar ziekenhuis en het is telkens slecht nieuws. Gisteren kreeg ik te horen dat ik ook uitzaaiingen in mijn knieën heb. Voor mijn dochter is het heel moeilijk; we zijn al vijftien jaar met zijn tweetjes. En straks moet ze het zonder mij doen.”

Vriendin Patricia is nauw betrokken bij het tweetal. “Ik ken haar al sinds ik 13 jaar ben. Toen ze me belde met het nieuws, brak mijn hart. Maria is een alleenstaande moeder en ze heeft altijd in haar eentje voor zichzelf en haar dochter gezorgd. Iedereen wil blijven leven, maar als je een kind hebt, knok je toch net wat harder.

Dochter

Haar dochter is er natuurlijk ook kapot van; als meisje heb je toch je moeder nodig. Om mee te praten als de eerste maandelijkse periode komt of als je een jongen leuk vindt. Als Maria er straks niet meer is, kan ze altijd bij mij terecht voor de vrouwendingen. Dat heb ik ook tegen haar gezegd.

Als ik met Maria bel en ze begint te huilen, voel ik me zo machteloos. Normaal zou je zeggen: ‘Het komt wel goed.’ Maar ik kan dat niet zeggen. Ik wil meer doen, maar weet niet wat.”

Half Kaapverdiaans

Patricia besloot een crowdfundingsactie op te zetten, om Maria's laatste wens in vervulling te laten gaan: een reis naar haar droombestemming Kaapverdië. “Al van jongs af aan wil ik naar Kaapverdië toe. En nu ik ziek ben, is die wens sterker dan ooit.

Mijn dochter is half Kaapverdiaans, we spreken de taal en ik ben verliefd op de cultuur. Maar het leven kwam ertussen en het is er nooit van gekomen. Nu heb ik geen tijd meer om plannen uit te stellen en ik voel me nu nog goed genoeg om te reizen.

Bedelen

Toen ik hoorde dat er een crowdfunding voor mij was opgezet, was ik zo verbaasd. ‘Ik wil niet bedelen’, reageerde ik. Maar mijn vriendinnen vinden het geen bedelen. Het blijft gek om zo in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik dacht altijd: 'Dit overkomt een ander, niet mij'. Maar ik ben mijn vriendinnen wel ontzettend dankbaar.” 

“We habben 3500 euro nodig voor de reis”, vertelt Patricia. “Op dit moment zitten we al op de 4000. Er is niemand die dit meer verdient dan zij.”

Wil jij Maria en haar dochter steunen? Klik dan hier...