Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Babette heeft een dubbele longtransplantatie ondergaan
Foto: Longfonds
Verhalen achter het nieuws

Babette (43) onderging een longtransplantatie:
Ik denk elke dag aan mijn donor

journaliste

Daphne van Rossum

R

Ruim 1,2 miljoen mensen in ons land leven met een longziekte, zoals astma of COPD. Babette van Daal (43) is één van die mensen: “Het is weleens moeilijk om voor buitenstaanders te begrijpen wat het inhoudt als je deze ziekte hebt, maar als ik dan uitleg dat ik zozeer was afgetakeld dat ik niet met mijn kinderen kon zwemmen, dansen of ze optillen, dan schrikken mensen meestal wel."

Als ambassadeur van het Longfonds (voorheen Astma Fonds, red.) had Babette de eer om aan zanger Tino Martin uit te leggen hoe heftig ze eraan toe was: “Ik vertelde dat ik de diagnose longemfyseem kreeg toen ik 30 jaar was, waarschijnlijk mede door een zware longontsteking als baby. Mijn longen gingen hard achteruit en uiteindelijk had ik nog maar rond de 12% longcapaciteit.

Dubbele longtransplantatie

Vóór de longtransplantatie had ik al mijn energie nodig om te blijven ademen. Zelfs eten kostte me te veel energie, daarom kreeg ik ook vloeibare bijvoeding. Ik woog dan ook nog maar 40 kilo. Alleen een dubbele longtransplantatie kon mij nog helpen, anders zou ik niet oud worden. Dat vond Tino wel heftig om te horen.”

Toch heeft Babette nog heel lang doorgewerkt: “Ik had een ontzettende leuke baan bij een hip kledingmerk. Ik reisde veel en werkte vijf dagen per week, maar dat werd gaandeweg steeds minder.

Martelgang

Achteraf was ik toen al heel ziek en ik takelde flink af. Op een gegeven moment kon ik alleen nog de kindjes uit school halen met de elektrische bakfiets, dan probeerde ik nog te koken. Dat ging alleen als ik het van tevoren heel goed had voorbereid.

Om 16 uur een uitje snijden, om 17 uur de broccoli... Voor iemand die ongeduldig is, is dat een martelgang. Ik was de moeder die niet mee ging op het schoolreisje, die niet mee kon voetballen. Maar ik zat wel elke dag klaar met een kop thee. Dan deden we samen een bordspelletje.

Donorlijst

Ik stond op de donorlijst en ’s nachts werd er ineens gebeld dat er longen voor mij waren. Al acht maanden lag mijn pyjama klaar in een koffer en toen was het ineens zover. Binnen drie kwartier zat ik in een ambulance en moest ik afscheid nemen van mijn kindjes.

Ik kon alleen maar hopen: 'Mag ik alsjeblieft terugkomen?' Gelukkig kwam ik sterker terug: de operatie verliep voorspoedig en ik voel me fitter dan ooit. Maar ik blijf patiënt en slik de rest van mijn leven zware medicijnen.

Brief

Ik besef heel goed dat ik leef door degene die mij zijn/haar longen heeft gegeven. Ik heb een brief aan de nabestaanden geschreven en heb daar tien maanden over gedaan. Het is het moeilijkste wat ik ooit heb geschreven.

Hoe bedank je iemand voor het feit dat twee jonge kinderen hun moeder nog hebben? Dat mijn man zijn vrouw nog heeft?  Dat is lastig, want zij hebben heel veel verdriet. Het is een dankjewel geworden uit de grond van mijn hart. Ik denk elke dag aan mijn donor. Vooral als ik iets doe wat ik daarvoor niet kon. Het is zo’n groot cadeau.

Ademnoot

Ik kan weer mijn veters strikken, weer douchen zonder benauwd te zijn, ik kan op vakantie, ik kan sporten, ik kan mijn kinderen optillen en knuffelen... Ik ben nu zelfs ambassadeur voor het Longfonds.

Zo geef ik voorlichting over transplantaties. Zaterdag 26 januari vindt de 2e editie van het zangevent ADEMNOOT van het Longfonds plaats. Vanuit het Klokgebouw in Eindhoven zullen zangliefhebbers samen met Trijntje Oosterhuis één groot koor van achthonderd zangers vormen. Met als doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor longonderzoek.

Naast het evenement ADEMNOOT is er ook een gelijknamige live tv-show op woensdag 30 januari, met onder andere optredens van Tino Martin en Jan Smit.

Jij op VROUW.nl

Heb jij iets ingrijpends meegemaakt en wil je daarover vertellen?

Klik dan hier