Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Lillians ex plaatste
afluisterapparatuur in haar huis

Elenoor Nietsch

L

Lillian Kroes (27) zat in een ongezonde relatie met haar toenmalige vriend. Hij was ziekelijk jaloers en ze belde bijna wekelijks de politie vanwege huiselijk geweld.

"Ik kwam net uit een lange relatie toen ik hem ontmoette. Ik was op dat moment 24 en woonde weer bij mijn ouders. Ik kwam vaak in de sportschool. Daar trainde ik weleens samen met hem en zo trokken we steeds vaker met elkaar op. Ik vertelde hem details over hoe de relatie met mijn ex was. Achteraf kan ik wel zeggen dat hij daardoor precies wist hoe hij mijn hart moest veroveren. 

Ziekelijke jaloezie

Aan het begin van onze relatie zag ik hem als mijn prins op het witte paard. Maar ik kreeg steeds vaker van anderen te horen dat hij zijn exen slecht behandeld heeft. Dan vroeg ik daar naar en kreeg ik antwoorden die ik op dat moment misschien ook wel wou horen. Want ik wou natuurlijk niet dat de roddels waar zouden zijn. Niet veel later trok ik bij hem in. Iets wat ik mij nu absoluut niet meer kan voorstellen. 

Na een half jaar raakte ik zwanger. Dat was de periode dat zijn ziekelijke jaloezie begon. Ik moest telefoonnummers van mannen verwijderen en constant selfies sturen van de plekken waar ik op dat moment was. Wanneer ik mijn telefoon niet opnam, simpelweg omdat ik aan het werk was, stond hij om 17:02 op de parkeerplaats van mijn werk. Hij is zelfs een keer naar binnen gegaan om mijn collega’s te vragen of ik vreemd ging. In gesprek gaan, negeren, hem de controle niet meer of juist wel geven... Geen enkele reactie was goed. 

Hulp 

Hij kon door zijn stoornis zelf niet werken. Hij zat liever thuis om de controle over mij te houden. Daardoor kwamen we in de financiële problemen. Vaak heb ik hem gevraagd hulp te zoeken. Door een maatschappelijk werker werd hij doorverwezen naar de Waag in Utrecht (het grootste centrum voor ambulante forensische Geestelijke GezondheidsZorg in Nederland, red.). 

De Waag geeft behandelingen tegen huiselijk geweld, agressief gedrag of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het advies was medicatie, maar die weigerde hij; hij vond dat de problemen aan de een ander lagen. Inmiddels was onze dochter geboren en ging ik weer werken.

Afluisterapparatuur

Daarmee begon ook zijn extreme controledrang weer. Ik bleef wekelijks de politie bellen omdat hij me thuis of bij mijn keel had gegrepen of me op een andere manier mishandelde. Soms dacht ik echt: 'Als hij nu niet loslaat, ga ik dood'.

Met de Waag werd er een veiligheidsplan gemaakt en hij ging weer bij zijn vader wonen. Maar hij had nog een huissleutel en had afluisterapparatuur in mijn woning geplaatst die de politie later heeft gevonden.

Reanimatie

De politie heeft veel zorgmeldingen gekregen van instanties waarbij wij betrokken waren. Toen heeft de politie contact gezocht met mijn moeder, om via haar met mij een afspraak te maken omdat ik ernstig gevaar liep en ze mij wilden helpen. Zij garandeerden dat ik alle veiligheid kreeg die mogelijk was. Op het bureau nam de politie de tijd om naar me te luisteren.

Een opmerking die me heel erg raakte was: 'De week is nu vijf dagen om en je hebt al vier keer gebeld. Als wij op een gegeven moment moeten kiezen tussen jouw adres, of een reanimatie, dan kunnen wij jou niet voorrang blijven geven'. Omdat ik sommige momenten vreesde voor mijn leven en mijn kind niet kwijt wilde raken aan Jeugdzorg, ondernam ik actie.

Spijt

Ik deed aangifte, de politie wilde hem voor 'poging tot doodslag' en 'verkrachting' laten veroordelen. De volgende dag heb ik onder begeleiding van de politie telefonisch de relatie verbroken. Hij reageerde emotioneel, met veel spijt en betuig, maar zo gaat hij te werk...

Zo word je volledig gelijk gemaakt met de grond. Dan volgt spijt en word je op handen gedragen en op het moment dat je niet meer waakzaam bent, is zijn woede weer opgebouwd en begint het mishandelen weer. Dat is de cirkel van huiselijk geweld. 

Veiligheidskastje

Ik heb op een gegeven moment een veiligheidskastje gekregen van de instantie Moviera, omdat hij het contactverbod vaak overtrad. Met een druk op de knop ziet de meldkamer dan aan de hand van gps waar je bent. 

Ik ben altijd op mijn hoede door mijn verleden, heb ook PTSS opgelopen. Ondanks dat ik bij PSYTREC veel van mijn traumatische gebeurtenissen heb kunnen verwerken door middel van EMDR en Exposure heb Ik nog steeds last van herbelevingen. 

Uitweg

De test van de Waag toonde aan dat mijn ex last had van narcisme, ziekelijke jaloezie en extreme controle drang en dat hij paranoïde was. Op advies van de Raad van Kinderbescherming heeft de rechtbank uitgesproken dat er op geen enkele manier omgang moet komen tussen mijn ex en onze dochter.

Ik deel mijn verhaal in de hoop dat ik andere vrouwen kan laten inzien dat er een uitweg is en er hoop is op een beter leven zonder geweld. Daar moet je alleen wel de juiste stappen voor nemen. En jij bent de enige die de cirkel van geweld kan doorbreken."