Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Fotografe Jasminka Hoek (49)
maakt sexy foto's van Barbies

Anne Noorman

N

Naar aanleiding van het nieuwe magazine in het teken van Barbie, herplaatsen we een interview met Jasinka die foto's maakt van barbies... in sexy poses. 

Barbie die met haar billen naar de camera staat en vriend Ken in een jurk. De Barbie-wereld van fotografe Jasminka Hoek (49) is nét even anders dan die in de reclames. Een jaar geleden ontdekte ze bij toeval hoe leuk het is om barbies te fotograferen. En sindsdien zet ze de poppen dagelijks in allerlei uitdagende poses op de foto. 

Als kind speelde Jasminka eigenlijk nooit met barbies. “Ik had er niks mee. Totdat ik voor de lol een barbie van mijn dochter op de foto zette. En nu speel ik op mijn bijna vijftigste ineens met poppen.” 

“Ik experimenteerde al een tijdje met een macrolens. Door zo’n ingezoomde lens ziet alles er heel anders uit. Ik fotografeer ook ander speelgoed en bloemen, maar barbies zijn mijn favoriet. Ze zijn lastig om te fotograferen. Maar als het lukt, is het prachtig. Barbies zijn hartstikke stijf en vallen snel om. De uitdaging is om ze zo neer te zetten dat het lijkt alsof ze leven.”

Kinderen

“Ik ben er meestal mee bezig als de kinderen niet thuis zijn. Mijn zoon vindt het sowieso stom, die houdt niet van barbies. Mijn dochtertje van zes vindt het wel interessant, want die is gek op poppen. Soms mag ze me helpen met de barbies weer aankleden. Dat ze in sexy poses staan, heeft zij nog helemaal niet door. Ze vindt het vooral leuk dat mama nog met barbies speelt.” 

Veel werk

“Het is best een tijdrovende hobby. Eerst moet ik de pop in de goede houding zien te krijgen en de foto maken die ik wil. En daarna werk ik mijn foto’s af met een epoxylaag, dat geeft een mooi glanzend effect. Sinds kort verkoop ik mijn foto’s ook aan geïnteresseerden. Ik ben dus niet de enige met een foto van een sexy barbie in de woonkamer.”

Reacties 

Wat vindt ze van de ophef die vorig jaar ontstond rond een Rotterdamse lerares die sexy foto’s van barbies op haar Facebookpagina plaatste? De ouders van de school waren verontwaardigd. “Heel overdreven, vind ik dat. Gelukkig heb ik daar geen last van. De reacties die ik krijg, zijn allemaal positief. Er zullen heus wel mensen zijn die het niks vinden, maar dat wordt niet tegen mij gezegd.

Het zou me ook niks kunnen schelen, trouwens. Ik vind het te leuk om te doen. Ik kan er echt een hele dag gepassioneerd mee bezig zijn.”

Hokjes

“Ik ben niet van het preutse. Mijn dochter zet Barbie en Ken naast elkaar, maar dat vind ik te gewoontjes. Liever laat ik twee barbies samen in bed liggen of kleed ik Ken in een jurk. Ik kan er slecht tegen als mensen in hokjes geplaatst worden, dus ook in mijn foto’s zoek ik lekker de grenzen op.”