Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Nikki's pikante foto's belandden online:
Toen ik de dader zag, was ik verbaasd

Anne Noorman

H

Het leven van Nikki Lee Janssen (29) stond twee jaar geleden op zijn kop toen een hacker een pikant filmpje van haar online zette. Maar de schaamte maakte al snel plaats voor vechtlust en de periode die volgde stond in het teken van het vinden van de dader. Gisteren kwam er eindelijk een einde aan die strijd.

Nikki is 3 maanden zwanger en alleen thuis als er op 15 januari 2017 in haar Dropbox wordt ingelogd. Dat is vreemd, want alleen zij en haar vriend kunnen erin en hij is naar een verjaardag. 

Bitcoins

Het is het begin van een nachtmerrie. "Er staat een filmpje op je tijdlijn, maar ik betwijfel of je dat online wilt hebben", stuurde een kennis. In paniek logde ik in op mijn profiel en inderdaad; daar stond een filmpje van mij in lingerie, bedoeld voor mijn vriend. Dat had de hacker uit mijn Dropbox gevist. 

De video was zo verwijderd, maar de reacties stroomden al binnen. "Lekker filmpje hoor" stuurde een regiomanager van het bedrijf waar ik werkte. En de hacker kon blijkbaar ook in mijn mail, want niet veel later zag ik twee berichten binnenkomen: of ik 3.000 Bitcoins wilde overmaken? Zo niet, dan zou er meer online komen te staan.  

Schaamte

Mijn vriend en ik hebben gelijk de politie gebeld. Maar het bleek al snel dat die weinig voor ons kon doen. Cyberzaken zijn nieuw en lastig voor de politie. "Iedereens wachtwoord wordt weleens gestolen" zeiden ze. Ik voelde me machteloos.

Als zij mij niet konden helpen, wie dan wel? De volgende ochtend had ik WhatsAppjes van een onbekend nummer met mijn topless foto als profielfoto: Pay or get famous. En Dumpert niet te vergeten stond er. De rest durfde ik niet te lezen. 

Advocaat

Meteen belden we Dumpert, maar daar werd niet opgenomen. We spraken een voicemail in, waarin we smeekten het filmpje niet te plaatsen. Helaas kreeg ik die avond wéér een berichtje van een bekende: "Je staat op Dumpert." De moed zakte in mijn schoenen; dit zou niet snel stoppen. 

Uit wanhoop stuurde Nikki een bericht aan Peter R. de Vries. "Ik verwachtte geen reactie, maar binnen een paar minuten had ik al een berichtje. Hij verwees me naar zijn zoon Royce, die advocaat is. 

Rechtszaak

Royce ging meteen aan de slag en anderhalve dag en twee sommatiebrieven later verwijderde Dumpert eindelijk het filmpje. Dat had inmiddels wel al 1 miljoen views en honderden reacties gekregen. Ik had die natuurlijk niet moeten lezen, maar deed dat toch. Ik werd uitgescholden voor hoer en er werd geld aangeboden voor mijn naam. Misselijk werd ik ervan.

Wat volgden waren een rechtszaak tegen Dumpert en een lange zoektocht naar de dader. "'Wie is het en wat heeft hij nog meer van me?', ging er door me heen. Ik schaamde me en was bang, maar boven alles was ik kwaad. Kwaad op de dader. En kwaad op Dumpert.

Geboorte

Uiteindelijk heeft die site de winst die de site maakte terwijl de video online stond aan mij moeten betalen. Maar dat dekte niet al onze rechtskosten. Het enige waar ik toen nog naar uitkeek, was de geboorte van mijn dochter. Maar ik wilde niet dat zij zou opgroeien in een wereld waar ze niet veilig iets kan delen. 

Daarom zocht ik de media op. Dus weer 'met de billen bloot', maar deze keer was het figuurlijk én mijn eigen keuze. Ik dacht gewoon: 'Ik ga die gek niet laten winnen.' Ook schreef ik het boek Niet van iedereen, om anderen te helpen en te waarschuwen. 

Opgepakt

Mijn vriend wilde het hele voorval graag vergeten, maar ik kon het niet loslaten. Ik moest weten wie mij dit aangedaan had. Iemand die ik kende, mijn ex misschien? Het verlossende telefoontje kwam uiteindelijk pas 543 dagen later. "We hebben goed nieuws", zei de politie. En dat kon voor mij maar één ding betekenen. 

Hij was opgepakt, maar ik mocht nog niet weten wie het was. Zijn identiteit werd beschermd, hoe ironisch is dat? Het bleek een man die veel anderen financieel oplichtte. Daar leefde hij van. Toen ik hem binnen zag lopen in de rechtszaal, was ik verbaasd. Ik had de dader zo groot en eng gemaakt in mijn hoofd. Dit was om te zien gewoon een sullig studentje. 

Celstraf

Tijdens de rechtszaak in januari zei hij dat hij spijt had. Maar de officier van justitie vond dat niet geloofwaardig omdat hij tot op het laatste moment bleef ontkennen. Bovendien was er een telefoongesprek tussen hem en zijn vriendin opgenomen, waarin hij zei 'dat hij mij bekend gemaakt heeft' en 'dat ik een aandachtshoer ben die helemaal niks van hem gaat krijgen.' 

De rechter heeft een straf van 2,5 jaar opgelegd. Dat is veel voor een cyberzaak. Hij ging nog in hoger beroep, maar trok zich vervolgens plotseling terug. Gelukkig maar want hij verdient elke minuut in die cel.

Nu ik weet dat hij vast komt te zitten, is er een last van mijn schouders gevallen. Maar ik kom mezelf ook tegen: ik ben al die jaren zo gefixeerd geweest op het vinden van de dader, dat mijn verwerking op een laag pitje stond. En ik denk nu al: 'Wat als hij vrij komt en wraak wil?'"

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...