Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lisa Staal en Kim
Foto: Lisa Staal en Kim|EIgen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Lisa is er voor meiden die buiten de boot vallen:
Kim woonde zelfs tijdelijk bij mij

journaliste

Daphne van Rossum

L

Lisa Staal (51 en directeur van Become the best version of yourself) helpt meiden (12 - 26 jaar) die tussen de wal en het schip vallen. Omdat ze problemen hebben en geen passende hulp willen/kunnen krijgen van instanties. Bij ervaringsdeskundige Lisa worden ze gecoacht, mogen ze boksen en/of schitteren ze in een fotoshoot. Lisa: "Een probleem vraagt soms om een orthodoxe oplossing. Zo heb ik Kim (18) bijvoorbeeld in huis genomen."

Lisa weet hoe dat voelt als je tussen de wal en het schip valt: "Tussen mijn vijfde en achtste huilde ik mezelf elke avond in slaap. Ik vroeg me af waarom er zoveel pijn en leed was in de wereld en hield mezelf voor dat als ik groot was, zou zorgen voor meer liefde en respect en dat anderen gelukkiger zouden worden met zichzelf en met elkaar."

Psychose

Kim - een knappe verschijning met prachtige blauwe kijkers - herkent zich in die pijn, maar kon niet uit de spiraal van zelfdestructie wegblijven: "Ik zocht een uitweg in drugs. Dat zorgde voor een lichte psychose. Lisa heeft mij gelukkig goed op gevangen en naar een afkickkliniek gebracht.

Ik ben nu al zeventig dagen clean en heb uit zelfbescherming met mijn vrienden die nog gebruiken gebroken." Lisa waakt als een pitbull over deze tiener. Ze wijkt geen moment van haar zijde en als Kim praat kijkt Lisa trots. Trots omdat ze zo sterk uit de strijd is gekomen. 

Geweld

"Het liefst zou ik iemand als Kim aannemen op kantoor. Maar op dit moment hebben we te weinig financiële middelen om mensen aan te nemen. We moeten dus achter sponsoren aan, anders moet de stekker eruit.

Daarom zijn we een actie gestart. Wat wij doen is meiden in hun kracht zetten. Velen hebben te maken gehad met mishandeling en huiselijk geweld. Soms zijn ze tot in het extreme gepest, maar ook incest een eetproblematiek komt voor.

Vermoord

We hebben weleens een meisje geholpen dat elk moment vermoord kon worden door haar agressieve vader. Zij moest per direct in veiligheid worden gebracht en is nu weg uit huis. We zitten niet vast aan regels en kunnen daardoor makkelijk schakelen, daarbij geholpen door dertig vrijwillige zorgprofessionals.

Een probleem vraagt soms om een orthodoxe oplossing. Zo heb ik Kim (18) bijvoorbeeld in huis genomen. Mensen zeiden: 'Doe het niet!'. Maar waarom niet? Uit liefde doe ik het juist wel. Dit meisje heeft al zoveel meegemaakt.

Gevangenis

Ze was 8 toen ze weggehaald werd bij haar moeder. Ze was er niet veilig, er was sprake van misbruik, er was crack... Oma heeft voor haar gevochten maar desondanks belandde Kim in een kindertehuis.

En niet veel later belandde haar moeder in de gevangenis. Nu wil ze graag een rolmodel zijn voor meiden die in de problemen zitten. Door hen te inspireren om ook voor hun geluk te kiezen. Dat is toch geweldig! 

Kwetsbaarheid

Door coaching en workshops trainen we meiden zodat ze weer een stukje van hun kwetsbaarheid laten zien. We leren dat ze er mogen zijn, dat ze ertoe doen. We bewandelen de weg van liefde en respect en leren meiden voor zichzelf opkomen."

Kims droom is om model te worden. Lisa: "We hebben net een fotoshoot gedaan met fotograaf Cooper Seykens en Bart Brom deed de visagie. Allemaal gratis. Die foto’s zijn prachtig geworden. Kim is echt een ster!"

Jij op VROUW.nl

Wil jij naar aanleiding van dit verhaal ook iets delen?

Klik dan hier...