Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Joyce Spijker
Foto: Ezgi Uslu
Verhalen achter het nieuws

'Een andere meid, een trio met een vrouw...
Alleen maar leuk!'

Redactie VROUW

W

We leven in een tijd waarin alles snel verandert. Nou ja, bijna alles. In de liefde is verandering voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Een monogame relatie is vaak de norm, maar is dit niet achterhaald? Joyce Spijker (34, foto) zocht het uit voor haar boek Ruimte voor liefde. VROUW publiceert twee hoofdstukken uit haar boek.

Hoofdstuk 1

Eva (36): "Ik ben sinds kort single, maar met mijn exen heb ik de laatste tien jaar geswingd. Dat vond ik heerlijk, het is spannend om samen met je eigen partner op boevenpad te gaan. Ik houd van mannen en vind vrouwen voor af en toe ook leuk, dus dat is ideaal bij swingen. Bovendien merkte ik dat het onze band versterkte. Je doet het echt samen en omdat het zo ongewoon is, geeft het een bijzondere laag aan je relatie.

Ik heb ook een tijdje een open relatie gehad, maar dat gaf niet hetzelfde effect. Wat wel essentieel voor mij is, is dat je elkaar ook wat gunt als je swingt. Swingen betekent niet dat je allebei hetzelfde doet of 'gelijk oversteekt', maar wel dat je allebei - in de nabijheid van de ander - mag experimenteren.

Een vorm waarbij de een alles mag en de ander niks, werkt dus niet. Ook dat heb ik aan den lijve ondervonden. Wat me altijd het meest (positief) opvalt bij swingen is wederzijds respect. Je raakt zelden zomaar een ander aan zonder toestemming. Doe je dat toch en merk je dat je geen reactie krijgt, dan is dat een signaal dat de ander geen interesse heeft. Dat is direct het moment om te stoppen.

Ik kan me voorstellen dat mensen die voor het eerst swingen of naar een parenclub gaan, bang zijn dat ze direct worden besprongen. Dat is echt niet het geval, integendeel. Zelfs als vrouw alleen kan ik me - zonder al te veel kleding aan - makkelijk voortbewegen en word ik nooit lastiggevallen of aangeraakt. 

Het respect is op zo’n feest veel groter dan in een gemiddelde kroeg of club. Respect zit ook in je relatie en praten is daar het belangrijkste voorbeeld van. Als je swingt, moet je praten: wat vind je belangrijk, wat vind je fijn, wat verschrikkelijk? Het is essentieel om dat van elkaar te weten, want alleen dan kun je het zo aanpakken dat je allebei de tijd van je leven hebt."

Hoofdstuk 2

Lieke (34): "Jaloers ben ik niet, nooit. O wacht, dat is niet waar. Eén keer ben ik jaloers geweest bij mijn vriend. Hij had iemand met wie hij uren zat te appen en aan wie hij zijn hele ziel en zaligheid blootlegde. Het was geen sexting, maar over de zin van het leven en dat soort gelul. Dat vond ik niks, dat doe je maar met mij, denk ik dan.

Als het aankomt op fysieke dingen ben ik helemaal niet jaloers. Een keer een andere meid, een trio met een vrouw erbij... Ik vind het alleen maar leuk. Je moet elkaar ook wat gunnen en ik vind fysieke monogamie sowieso een lastig concept. Zolang zo’n ervaring maar in het moment blijft en geen relatie wordt. Dat laatste zou ik veel moeilijker vinden.

In liefde met meer dan één persoon geloof ik niet. Lust is prima, maar als er gevoelens (verder dan een klik) bij komen kijken, dan haak ik af. Dus, ja, jaloezie ken ik toch wel, maar gelukkig komt het zo weinig voor dat ik er geen last van heb."

Jij op VROUW.nl

Heb jij iets bijzonders meegemaakt in de liefde? 

Laat hier een bericht achter!