Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Ⓒ GUCCI, CHANGE.ORG/RV, H&M
Verhalen achter het nieuws

Gucci door het stof om
'blackface'-trui

Kim Querfurth

M

Modehuis Gucci heeft met spoed een zwarte damescoltrui met rode lippen uit de handel gehaald wegens vermeend 'blackface'-racisme. Het Italiaanse label kwam direct met excuses en noemde de kritiek op het ontwerp een ‘krachtig leermoment’. 

Dit is intussen het zoveelste mode-incident waarbij racisme of godslastering wordt verweten. En dat maakt het uiteraard steeds moeilijker voor de designers om naast creatief, genderneutraal, geloofsvrij en milieu verantwoord ook nog eens niet aanstootgevend te werk te gaan. 

Geen kwade opzet

En dat terwijl het, net zoals in eerdere modegevallen, waarschijnlijk geen kwade opzet was. De trui was bedoeld als variant op de klassieke ski-bivakmuts, maar aangezien een bivakmuts ook een no-go is werd het rode lippen grapje met een knipoog bedacht. Op zich best handig, want als je even je make-up dag niet hebt, trek je de trui omhoog en heb je instant rode lippen.

Wat dat betreft had Gucci misschien iets meer moeten kijken naar concurrent Prada, die het onlangs ook al met alerte modespotters aan de stok kreeg over vermeende zwarte karikatuurpoppetjes die heel vrolijk de etalages sierden.

Modemissers 

Andere modemissers werden ook al niet gewaardeerd door modefans en vaste klanten van de desbetreffende merken. Zo was er onlangs kritiek op de Nike Air Max 270 omdat in de zool de naam 'Allah' te herkennen zou zijn. Moslima Saiqua Noreen startte online een petitie om de schoenen uit de handel te halen omdat de naam bij het dragen van de schoenen vertrapt en besmeurd met modder zou kunnen worden.

H&M kreeg een veeg uit de pan van oplettende modekenners nadat in de campagnes een donker jongetje schitterde in een trui met het opschrift 'coolest monkey in the jungle'. De desbetreffende trui is nog geen dag in de verkoop geweest en zanger The Weeknd verbrak zelfs zijn samenwerking met de keten.

De nuchtere moeder van het jongetje snapte overigens niets van alle ophef. "Niets aan de hand hoor. Een donker kind is een kind en een aap is een dier, dus ik zie hier niks geks in.” De doorgaans altijd brave HEMA schrok zich in diezelfde periode een hoedje toen de verwijzingen naar jongens- en meisjeskleding door woeste anti-fans als niet genderneutraal werden bestempeld.

Màxima

Zelfs onze koningin Màxima blijft niet buiten schot want alle ogen zijn uiteraard ook altijd op haar gericht. Een paar modemissers worden haar jaarlijks wel vergeven, zoals slippertjes aan terwijl je uit het vliegtuig stapt, of een te doorzichtige outfit.

Maar op de wollen jas van de Nederlandse/Deense designer Claes Iversen werden tijdens een werkbezoek in Duitsland door de Duitse media hakenkruizen gespot. Daarover werd uiteraard volop gespeculeerd en de Koningin werd daarna niet meer in dit ensemble gespot, hoewel ze toch echt fan is van het herdragen van haar garderobe. 

Blackfacing

Ook in beautyland wordt het vingertje vaak opgeheven als er iets niet in de haak lijkt te zijn. Nietsvermoedende visagiste Annemieke Tip kreeg bakken kritiek over zich heen toen ze experimenteerde met een gekleurd shaping model waarbij de dame in kwestie deels donker was geschminkt. 'Blackfacing', luidde het oordeel en Annemieke werd via Facebook zelfs persoonlijk bedreigd.

Dove, dat diversiteit juist hoog op de agenda heeft staan, kreeg ook een uitbrander na een reclame met drie vrouwen waarbij de suggestie zou zijn dat het product de huidskleur van licht naar donker zou veranderen. 

Hetze

Intussen zitten modedesigners en beautygoeroes met hun handen in het haar. Wat mogen zij wel en niet? Elk ontwerp gaat langs diverse afdelingen binnen het bedrijf en wordt kritisch getoetst op diverse fronten voordat het definitief gelanceerd wordt.

Het lijkt dan ook onmogelijk om voorbereid te zijn op bepaalde kritieken totdat zich iemand daadwerkelijk meldt en een hetze ontketent. Wie wil kan echt overal wel wat vinden, is de conclusie van de ontwerpers.

Jij op VROUW

Is er een bijzonder verhaal dat je met ons zou willen delen?

Stuur dan een berichtje