Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sabine Leenhouts met slakken op haar gezicht
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

De veertigplusser...
Dankzij de selfie nog in the picture

journalist

Marion van Es

V

Veel jongeren lijken tegenwoordig geobsedeerd door het maken van selfies**. Een foto waarop je niet zelf staat, of die geen likes krijgt, telt eigenlijk niet mee. Maar hoewel het vaak gezien wordt als een gril van de individualistische millennial-generatie, zijn er ook genoeg veertigplusvrouwen die fan zijn van de selfie.

Eén van hen is presentatrice, schrijfster en voormalig Playmate Beertje van Beers (46). Ze schittert in de documentaire Kijk mij, die op 23 februari wordt uitgezonden op NPO2. Hiervoor filmde regisseur George Schouten selfiemakende mensen rondom de voormalige IAmsterdam-letters op het Museumplein. "Waarom toch die aandacht voor het 'ik'?", vraagt Schouten zich in de docu af.

A selfie a day

"Omdat het nu kán", vindt Beertje, die naar eigen zeggen leeft volgens het motto A selfie a day keeps the doctor away. "Toen ik jong was, bepaalden merken als Vogue, Chanel en Victoria's Secret wie gezien mocht worden en wie niet.

Best belemmerend. Mijn moeder, die Aziatisch is, verlangde daardoor naar lang golvend haar en een bleke huid. Door de opkomst van de selfie is dat onderscheid verdwenen; iedereen kan nu in the picture staan."

Beertje van Beers

Verliefd

Ze ziet het maken van selfies als een manier om verliefd te worden op jezelf. "Ik kan het iedereen aanraden, het is bijna therapeutisch! Daarvoor hoef je die foto’s trouwens niet per se te delen, zelf laat ik de meeste selfies alleen aan mijn man zien. Een deel zet ik wel online, niet om aandacht te krijgen maar om mijn vrouwelijkheid te vieren."

En die vrouwelijkheid viert ze graag op een sexy manier. "Dat past bij mijn identiteit, ik vind het leuk om me sexy te kleden, de Playboy-fotoshoot heb ik destijds ook met veel plezier gedaan. Maar ik vind het vooral belangrijk om levensvreugde uit te stralen, te laten zien dat ik elke dag dankbaar wakker word. Ik zeg met mijn selfies niet: 'Kijk mij', maar 'Ik geniet'.

Botox

Volgens mij komt dat ook wel over; ik krijg net zo veel reacties van vrouwen als van mannen. Met regelmaat krijg ik sexy bikinifoto’s opgestuurd van vrouwen die hun selfies alleen met mij durven te delen. Daar word ik blij van, want het betekent dat ik anderen inspireer."

Beertje benadrukt dat ze graag zo authentiek mogelijk wil blijven. "Ja, ik gebruik af en toe een filtertje. Maar ik heb geen botox, geen wimperextensions en geen opgespoten lippen. Ik hoop echt dat mensen in die zee van gladgepoetste mensen met cosmetische ingrepen mijn foto’s zien en denken: 'Oh, zo kun je dus ook ouder worden'. Ik hul me graag in sexy kleding, maar vind het niet erg als mijn kraaienpootjes te zien zijn."

Beertje van Beers

Grote neus

Dat haar dochter Tigerlily (11) opgroeit in een tijdsgeest waarin perfectie de boventoon voert, vindt ze niet erg. "Ik ben juist ontróérd dat mijn dochter in deze tijd opgroeit! In een wereld waarin eindelijk iedereen gezien mag worden: welke etniciteit, geaardheid, kledingmaat of handicap je ook hebt.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die alleen bestaan bij de gratie van hoeveel likes ze krijgen, maar dat is het leuke van social media: je kunt zelf bepalen wie je volgt en wie niet. Zelf ben ik gek op accounts van vrouwen die hun individuele schoonheid omarmen. Moeders die hun zwangerschapsstriemen delen bijvoorbeeld, of meiden die trots zijn op hun grote neus. En die zijn er in overvloed."

Schijnheiligheid

Maaike Dorsteen (40) van rimpelblog Furrow is het daarmee eens. "De selfies waar ik onflatteus opsta, scoren meestal veel beter dan de perfecte plaatjes. Als ik een botox- of laserbehandeling onderga voor mijn blog, wordt het juist gewaardeerd als je je kwetsbaar opstelt.

Dat zien mensen veel liever dan iemand die met getuite lippen op de voorgrond staat. Zeker als je vervolgens ook nog eens ontkent dat je je lippen hebt laten doen... Die schijnheiligheid verafschuw ik."

Delen

Het maken van selfies hoort bij haar werk, zegt ze. Toch kan ze niet echt wennen aan collega’s die bij een event uren in de weer zijn met zichzelf. "En ik ga ook echt niet op de grond liggen met mijn benen in de lucht, zodat ze langer lijken. Dat is toch anders als je 40 bent, haha. Ik vraag me dan altijd af of die mensen nog wel zien wat er om hen heen gebeurt.

Zelf wil ik liever niet te veel tijd aan het maken van selfies verspillen. Laatst was ik met vriendinnen uit eten en zijn we serieus een half uur bezig geweest met het nemen van een foto waar iedereen goed opstond. Zonde. Die tijd besteed ik veel liever aan eten en kletsen." Wat er dan wél leuk is aan het maken van selfies? "Als ik ergens trots op ben, wil ik dat gewoon graag delen met de wereld.

Maaike Dorsteen

Applaus

Of dat nu mijn nieuwe wenkbrauwen zijn, of het feit dat ik net 10 kilometer heb gerend. Vooral voor dat laatste wil ik best applaus, haha. En als moeder van drie kinderen heb ik niet zo veel tijd om daarvoor elke keer mijn vriendinnen te bellen, dus dan is een virtueel applaus net zo goed."

Wel bekent ze dat ze voor haar selfies wel altijd even de goede lichtval opzoekt en ook weleens een filtertje gebruikt. "Ik vind het vervelend als mijn huid van streek is, dus een pukkel poets ik weg. Maar de rimpel niet, en dat is denk ik het verschil. Natuurlijk vind ik mezelf mooier zónder rimpels, maar ik wil ook laten zien dat niet alles rozengeur en maneschijn is.

Ik laat ook niet alleen maar het perfecte leven zien. Juist als ik door de regen heb gefietst, vind ik het grappig om een selfie te posten waarop mijn eyeliner is uitgelopen en er een druppel aan mijn neus hangt. En van dat hardloopmoment, plaats ik niet de voor- maar de nafoto, mét zweethoofd."

Wc-dagboek

Ook VROUW-collega Sabine (49) zoekt juist die imperfecties op als ideale moment voor een selfie. Kletsnat en verwaaid na een middagje kitesurfen, een gifgroen gezichtsmasker of make-uploos met vier enorme slakken op haar gezicht (foto): niets om je voor te schamen, vindt ze.

Ze houdt zelfs al jarenlang met twee vriendinnen een 'wc-dagboek' bij. "Het verbaast me dat mensen daar zo spastisch over doen. Nee, we fotograferen niet de inhoud van de pot, maar onszelf terwijl we erop zitten. Ook in die compromitterende houding kun je er fabulous uitzien."

Lol

Sinds ze in 2007 haar eerste telefoon met camera kreeg, maakt Sabine selfies. "Inmiddels zijn het er duizenden. Ongeveer een kwart van de foto’s op mijn filmrol is met de frontcamera gemaakt. Ik vind het vooral heel grappig om te doen, ik heb veel lol met mijn smartphone."

De meeste foto’s zijn alleen bedoeld voor de ogen van haar partner of vriendinnen, maar ook op haar Instagramaccount deelt ze regelmatig selfies. En dat zijn zeker niet alleen de allermooiste. 

Sabine Leenhouts

Exhibitionistisch

"Inmiddels weet ik precies wat mijn beste kant is, maar ik plaats ook gewoon foto’s met betraande ogen als ik verdrietig ben, of waarop je mijn rimpels ziet. En daar gooi ik geen 35 filters overheen. Ik hoop dat andere 45plussers aan me kunnen zien dat ouder worden niet zo ellendig hoeft te zijn. En dat je jezelf niet zo serieus hoeft te nemen."

Ze merkt dat mensen soms verbaasd zijn over haar online openheid. "Toen ik een plekje met huidkanker liet verwijderen, postte ik een foto van mijn gehavende gezicht. Sommigen dachten dat het niet echt was, of noemden me exhibitionistisch.

Desmond

Maar ik vond het gewoon komisch, die wang met 'ritssluiting'. Ik zie het het delen van selfies niet als exhibitionisme. Ik vind het juist leuk om een kijkje in iemands leven te krijgen." Sabine vindt het jammer dat er door veel mensen negatief gedacht wordt over selfies.

Volgens haar heeft de opkomst van de online identiteit juist voor positieve ontwikkelingen gezorgd. "Kijk bijvoorbeeld eens naar het Instagramaccount @desmondisamazing: van een kind (11) dat zich geen meisje én geen jongetje voelt.

Bejubeld

Ik kan me voorstellen dat hij niet makkelijk in meisjeskleding naar school durft, maar door selfies online te zetten, wordt hij bejubeld door allemaal beroemde volwassenen, zoals Madonna. Dat maakt zijn leven waarschijnlijk een stuk makkelijker."

** Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, vaak met de bedoeling de foto te uploaden naar een sociaalnetwerksite. In 2004 verscheen het woord als tag op Flickr. Sinds 2012 wordt het veelvuldig toegepast. In het begin werd het weleens met een 'y' op het einde gespeld, later werd 'ie' gebruikelijker. bron: Wikipedia